Friday, January 8, 2021

Kas vaikne riigipööre???

Kümne minuti eest tuli CNN uudis, et sõjavägi võib keelduda ülemjuhataja (president Trumpi) käsule allumast. Formaalselt on sellisel juhul tegu enneolematu olukorraga USA's, formaalselt riigipöördega. Kerkib üles küsimus, kellele siis sõjavägi allub, kelle käsku kuulab, või otsustab ise, mida teha???  Põnevad ajad, järgmised päevad on parim võimalus rahvusvahelistel aferistidel igasugu räpaseid operatsioone teostada, sest USA jõud on sisuliselt halvatud. Sisuliselt on muidugi hea, et Trump ei saa ligi punasele nupule aga segaseks jääb, kellel siis see õigus on???

After speaking with Gen. Mark Milley, chairman of the Joint Chiefs of Staff, today, House Speaker Nancy Pelosi told her caucus that she has gotten assurances there are safeguards in place in the event President Trump wants to launch a nuclear weapon, according to multiple sources on the caucus call.

What we know: Pelosi told members in a letter that she spoke to Milley about Trump and the nuclear codes.

"This morning, I spoke to the Chairman of the Joint Chiefs of Staff Mark Milley to discuss available precautions for preventing an unstable president from initiating military hostilities or accessing the launch codes and ordering a nuclear strike," Pelosi wrote. "The situation of this unhinged President could not be more dangerous, and we must do everything that we can to protect the American people from his unbalanced assault on our country and our democracy.

11 comments:

  1. Vastus su küsimusele "kes on nr. kaks USA sõjaväe käsuliinis": kaitseminister.

    Organizational structure of the United States Department of Defense
    Chain of command:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Organizational_structure_of_the_United_States_Department_of_Defense#Chain_of_Command

    ReplyDelete
  2. Kusjuures su pealkiri on minu arusaamist mööda eksitavalt formuleeritud.
    Nancy Pelosi ja Mark Milley on mõlemad seaduslikult valitud/kohale määratud võimuesindajad. USA valitsus koosneb teatavasti kolmest võrdsest osapoolest – President, Kongress, Ülemkohus, ja need kolm osapoolt on põhiseaduse kohaselt kohustatud üksteise tegemistel vastastikku silma peal hoidma, et riigi ja selle elanike turvalisus ja heaolu püsiks. Riigipöördega, varjatud või varjamatuga, oleks tegemist, kui keegi valitsusest väljaspoolt tuleks ja Donaldilt Punase Nupu käeulatusest eemaldaks. Antud juhul on ilmselge, et president ei tegutse omaenese riigi ja elanike huvides, mistap teised osapooled on kohustatud vahele astuma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. .... kusjuures ma just praegu tudeerin kodakondsuse civics testiks, ja seal on küsimus:
      There are three branches of U.S. government. Why?
      Õiged vastused:
      - So one part does not become too powerful
      - Checks and balances
      - Separation of powers
      Nii et Nancyl on seaduslik õigus asjal silma peal hoida :-)

      Delete
  3. Kõik see jama kuulub tavalise võimuvahetuse juurde keegi ei põgene ei mingit pööret, demokraadid on oma kampaaniatega inimesed segi ajanud, et teadlikult kujutavad ette ise ja levitavad täielikku ebareaalsust.
    Isegi teadlased ei tee enam reaalset teadust, vaid neid koolitatakse inimesi psühholoogiliselt mõjutama teatud poliitilises suunas.
    See viib selleni, et tulevikus hakkab USA demokraatia iseennast kartma.:)

    ReplyDelete
  4. Tuumanupuga seoses on mul jäänud arusaamine, et otsuse langetab president, teised on nõuandvad osapooled. On selge, et tänapäeva kiires maailmas pole aega kongressi kokku kutsuda arutamaks kas vene, hiina, põhja-korea, ... tuumnalöögile vastata või mitte. Otsus tuleb langetada mõne minutiga, seega muutuvad need niinimetatud 3 branches puht teoreetiliseks. Eksistentsiaalse otsuse langetab president oma paari lähema nõuniku ning sõjaväe esindajaga konsulteerides. Konkreetne tuumalöögi andmise protsess on riigisaladus, seda kes mida teeb me ei tea, kuid president on lõplik otsustaja - normaalolukorras. Praegu me ei tea, kelle "näpujälge" tuumanupp tunnistab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jep, sul oli õigus USA ja Nupu osas... ouch. Ma eelistanuks teadmatust.
      https://www.ucsusa.org/resources/whose-finger-button

      Delete
  5. Kui "taksojuhid" hakkavad tuumanupust rääkima, huvitav kas mingi kuu faas on tulemas?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Palju hullem kui hakkavad investeerimisnõuandeid andma 😁

      Delete
    2. P.S. Esimese hooga ei osanud taksojuhi kommentaari kuidagi teemaga seostada. Siis mõistsin, et reklaamid oma ametit, sest ei mina ega Epp ole selle austusväärse elukutse esindajad. Elimineerides kolmest kaks jääb üle vaid üks võimalus😉

      Delete
    3. :) Tavaliselt öeldakse nii kui "taksojuhid" kakkavad börsist rääkima, siis tuleb positsioonidest väljuda. "Taksojuhid" on pigem kõiketeadjad. :)

      Delete
    4. Seda ma silmas pidasin, kõiketeadjad küll jutumärkides ;)

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!