Friday, January 8, 2021

Klounid mitte terroristid

Terroristid, päriselt??? - pigem ikka klounid just nagu Trump ise
Massimeedial on ikka võimu inimeste vaadete kujundamisel. Eri uudistekanalite suht sarnaseid videosid vaadates räägivad kommentaatorid täiesti erinevat juttu. Kõige õigem oleks nende hääl maha keerata ja lihtsalt vaadata telepilti ning kainelt hinnata mis toimub ja mis mitte. Nii ametlikku kui inimeste poolt võetud video ja pildimaterjali on rohkem kui keegi jõuaks läbi vaadata. Jälgisin ise CNN ja ABC ja paari Canada uudistekanali lõikusid takkajärgi. USA lippude kõrval võis näha mitme teise riigi omasid, isegi suurt Canada punast vahtralehte😜 Rahvamassi rassilise kuuluvuse koha pealt oli aasia päritolu üllatavalt tugevalt esindatud. Meil töölgi Trumpi toetajad pigem hiinlased kui valged.

Materjali on nii palju, et igaüks võib leida just enda maitsele ja veendumustele vastavaid lõike justnagu piiblist. On madinat, on barrikaadide maha lükkamist, akende lõhkumist, uste murdmist aga absoluutne enamus sissesaanud rahvast jalutab suht rahulikult saalides ringi ilmselgelt imestades kus on ning segaduses, mida edasi teha. Vaata kust otsast tahad, mina neid terroristideks ei suuda klassifitseerida. Kogu kamba peale leiti üks tulirelv ja paar isetehtud torupommi, mida ei kasutatud.  Isegi üks poole aruga lõhkeinevöö või naelpommiga varustatud päristerrorist suutnuks palju rohkeb kahju teha kui see mitmetuhandeline rahvahulk. 

Lõpetuseks muidugi peab rõhutama, et demokraatlikus riigis nii poliitikat ei tehta ja asi ants. Rahvast tuleb veenda valimiskampaania käigus aga mitte üritada peale kaotust vägisi võimu võtta. Ma eeldasin, et absoluutsel enamusel ameeriklastest samad vaated ja protestijad kaduvväike häälekas rühm. Paraku väidab avaliku arvamuse küsitlus, et pooled vabariiklased toetavad ebademokraatlike võtteid võimu haaramiseks. See peaks andma mõtteainet mitte ainult sinna poole ookeani vaid panema häirekellad ka maarjamaal helisema.

Viiendik USA valijatest ja pooled vabariiklastest toetavad kapitooliumi ründamist!!!


15 comments:

  1. Ma vaidlen (sõbralikult =) vastu so postituse alguse "no big deal" toonile - et ainult natule madistati ja vaid paar lõhkekeha jne. Tegemist oli jõuga valitsusasutusse tungimisega ja valitsuse töö takistamisega. See ON big deal.
    Ja meediast oled sa välja noppinud "klounipildid", paramilitaristid jätad kõrvale. Kapotooliumilt muide leiti kott nö. pehmete käeraudadega, mis tähendab, et plaanis oli valitsusliikmed kinni siduda. Needsamad "elektriku tööriistad", mida ka Rents enda juures mainis.
    Olukord oli ja on demokraatiale eluohtlik, ja seda tuleb täie tõsidusega võtta mu meelest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Link kah, zip-tie koti kohta:
      https://www.dailymail.co.uk/news/article-9122541/Destruction-caused-MAGA-mob-Capitol-laid-bare-shocking-pictures.html

      Delete
    2. Laigulised riided ja seljakott teevad suvalisest jorsist treenitud paramilitaari sama palju kui sarvedega kiiver sind viikingiks muudab.

      Delete
  2. Hoone kaitsmisel sai 60 politseinikku viga, neist 15 vajas haiglaravi ja üks suri saadud vigastuste tulemusel.
    (Hetkel ei saa viidet panna, aga peaks olema kergesti leitav)
    Tõeline klounide paraad tõesti!

    ReplyDelete
  3. Siinkohal vist paslik mainida, et organiseeritud terroristidel või vähegi tõsisemal paramilitaarsel organisatsioonil oleks soovi korral olnud võimalik pooled senaatorid pantvangi võtta. Seda ei juhtunud, sest mingit operatsiooni polnud kavandatud.

    Üks püstol, paar torupommi, plastikust käerauad, ... mis kõik veel ... nii ei võeta üle suur-riigi parlamenti. Jään oma arvamuse juurde, et mõned kohtlased camovormis presidendi toetajad (rääkimata klounidest ja segaduses rahvahulgast) ei kujutanud mingit reaalset ohtu USA demokraatiale nagu seda üritatakse näidata.

    Samas ei eita, et presidendi enda poolt üles kihutatud aktsioon oli seadusevastane ja tüübid tuleb vastutusele võtta, eelkõige muidugi Trump ise.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I rest my case, kuigi su "ei kujutanud mingit reaalset ohtu" on kardinaalselt erinev minu ja kümnete miljonite USA elanike arvamusest.
      Aga sinu blogi, mistap sinu sõnal on siin õigus peale jääda =)

      Delete
    2. Ma korra veel, ausõna, viimast =)
      Kui üleeilsed sündmused poleks kujutanud REAALSET ohtu USA demokraatiale, poleks Trumpi-meelsed vabariiklased eesotsas McConneliga 180 kraadist pööret teinud. Nad oleksid sinu kombel rahustavat "pole hullu, meedia puhub asja suureks, tänavaile tulnud rahvamass on klounid jne" juttu ajanud. Kui sa vähegi ajakirjandust jälgid, siis tead, et isegi veendunud vabariiklased ajavad peale üleeilset hoopis teistsugust juttu (radikaalsed erandid välja arvatud).
       
      Sa näed asja liiga kitsalt mu meelest. Küsimus pole selles, kui mitu püssi või pommi. Küsimus on selles, et vägivallatsev rahvamass takistas demokraatlikus riigis seaduslikult valitud võimuesindajate tööd. See seadis lubamatu pretsedendi. 

      Delete
    3. ma ise kirjeldaks seda aktsiooni putšina - mis läks õnneks untsu, nagu nad vahel ikka lähevad, sest tegijad olid samamoodi õnneks ebakompetentsed. St minu arust ei olnud nad praegu nii meelehitel, et minna välja terroriakti peale, vaid läksid optimistlikult riiki pöörama, sest hindasid oma võimekust ja toetust kaugelt üle (sest neil ei ole reaalsest maailmast enam kuigi head ettekujutust).

      Aga just sel põhjusel, et nad elavad omas maailmas, kus faktidega on konktakt nõrk, ei saa välistada, et nad võivad millalgi ka mõne terroriaktiga maha saada. USA ajaloos on ju selliste vaadetega tegelased terroriakte ennegi teinud, võtke kasvõi abordikliinikutele pommipanemised, kui lahjemast otsast alata (kangemas otsas on tervete asulate hävitamine rassistlikel põhjustel).

      Igatahes kui ma seda QAnoni kujunemislugu lugesin, siis kisub nende jutt eshatoloogiliseks. Vrd ettekujutust vabastajast Trumpist, kes kohe-kohe varsti hävitab pedofiilide vandenõu, mispeale saabub üksmeel ja rahu (ja see on QAnoni kontekstis suht mõõdukas jutt), Tõelise Kalifaadi loomise unistustega. Terrori jaoks pole ka nii head orgunnivõimekust vaja kui riigi pööramiseks - kui pole nii tähtis, keda tabatakse, saab rohkem huupi lasta.

      Delete
    4. see fantaseering, mida sellised tüübid praegu tunda võivad, oli muidugi naljakas lugemine. Teisest küljest ei ole kindel, mida nad sellisesse emotsionaalsesse auku kukkudes teevad.

      Delete
  4. Demokraadid tulevad teevad totalitaarse politseiriigi.

    ReplyDelete
  5. Tänane CNN, "klouni"teemal: "On Wednesday "the images broadcast were largely not the most horrifying ones of the day. /.../ Much of what we saw — silly costumes, people taking selfies, grabbing the speaker's lectern — looked like of kind a group that might even attend a Trump boat parade. But there was something way, way darker, more violent, more sinister, and more organized happening in that Capitol on Wednesday. And it's time we see it clearly."
    https://www.cnn.com/2021/01/09/media/reliable-sources-january-8/index.html

    ReplyDelete
  6. Eeldusel, et mu postituse viimane pilt tõene on (avaliku arvamuse küsitlused pole kunagi erilise täpsusega kiidelda saanud) ei kujuta ma ette, et ka viiendiku USA valijaskonna toetusel oleks võimalik põhiseaduslikku korda murda ja vägivaldselt diktatuuri kehtestada. Jaa... ma tean, et Saksamaal ja Venemaal tehti seda eelmisel sajandil veel väiksema toetusega aga esimese puhul oli tegu pealesõjaaegse majanduskriisis erilise olukorraga ja teine polnud kunagi demokraatiat maitsta saanud.

    Vaatasin CNN lingi üle, see ei muuda mu arvamust, et ka võimaliku palju verisema ja ohvriterohkema sündmuste kulu juures oleks mingit reaalset ohtu olnud USA riigikorrale. Võimalik muidugi, et mu usk demokraatia tugevusse USA's on ülehinnatud, eks aeg näitab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suvakas netikommentaar mälu järgi ümberöelduna:
      "minu ajaloo-õpikud on täis samasuguseid tüüpe nagu Trump, keda kõik pidasid ohututeks toladeks. seetõttu ei hakatud neid takistama, ja siis ühel hetkel oli hilja ja nüüd on nad seal raamatus ja kogu nende riik ka."

      Delete
  7. Ühe kohal viibinud iminese nägemus sündmusest: https://twitter.com/TerryBoutonHist/status/1348365375449268226

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh asise lingi eest, Anonymous, jagasin seda ka oma siinsete sõpradega.
      Ning Kauri "ajaloo-õpikud" kommentaariga väga nõus.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!