Wednesday, January 20, 2021

11:48AM ET lõppes pardi ajastu.

20 Jaanuaril 2021 kell 11:48 AM ET andis Biden ametivande

Täna lõppes nelja aastane sündsusetuse (indecency) periood USA poliitikas. Trumpi puhul oli minu (ja usun, et paljude teiste) jaoks kõige vastuvõetamatumaks tema valitsusstiil ja üleüldine käitumine rääkimata sõbrustamisest maailma diktaatoritega nagu Kim ja Putin. Kõigele vaatamata tuleb tunnistada mitmeid positiivseid samme, mida vist keegi teine poleks suutnud teha. NATO Euroopa liitlaste sõjalise eelarve suurendamine sai võimalikuks ainult tänu hirmule, mida Trumpi ähvardused tekitasid. Hiinale jõuliselt vastuseismine oli teine vajalik samm, millest ei saa mööda vaadata. Kokkuvõttes saime kinnitust USA demokraatia tugevuse kohta: suutis ilma eriti kõikuma löömata ka diktaatorlike kalduvustega presidendi üle elada.

Bidenist ei julge väga midagi loota, tundub üsna tüüpiline "establishment" esindaja. Trumpiga võrreldes paistaks ilmselt iga teine poliitik ingel, sest musta taustal on kõik hallid toonid heledamad. Eesti jaoks on oluline uue presidendi julgeolekupoliitika NATO ja Vene suunal. Kui Obama mulle muidu meeldis siis välispoliitikas üldse ja Venemaa koha pealt eriti oli ta pikalt liiga järeleandlik ning nõrk. Loodetavasti on Bidenil veidi rohkem selgroogu ning julgust vajadusel ameerika muskleid näidata. Anname Joele mõne kuu aega nägemaks kuidas ja kui palju USA käitumine maailmaareenil muutub.

P.S. Muidu kah hea päev, saime tütre auto töökojast kätte. Võttis küll "ainult" kuu aega, loodetavasti kaua tehtud kaunikene. Pealt vaadates kui uhiuus, koju sõites miskit imelikku ei märganud. Eks sellega nagu Bideniga, kuu-paari jooksul selgub kas esmamulje ka paika peab.

Aga mis ma siin ikka omapäi jahun, vaadake parem allolevalt videolt, mis eksperdid arvavad!

2 comments:

  1. Welcome to woke America! Saab näha, kui kaua see kestab.

    ReplyDelete
  2. viskan tagantjärgi ühe lingi:

    https://www.theguardian.com/us-news/2021/jan/29/trump-russia-asset-claims-former-kgb-spy-new-book

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!