Thursday, January 28, 2021

Multivitamiinid ja toidulisandid

Selle teema peale sattusin "Discover" ajakirja skännides mitte lehitsedes. Isegi bukahoolikust minu puhul on viimase aasta jooksul raamatukogu külastusi võimalik näppudel üles lugeda. Need asutused lihtsalt ja labaselt seoses koroonaga suletud, ehkki üle neti tellitud kirjandust võid käia ukse tagant üles korjamas. Mulle samas lihtsalt meeldis riiulite vahel jalutada ja raamatute pealkirju kiibitseda lootes, järsku jääb miskit põnevat silma. Natuke nägu seenelkäik, äkki leiad ilusa puraviku või kukekate pesakonna samblast😁

Artikli pealkiri väidab, et multivitamiinidest pole kasu. Sellele vaatamata tarbib neid üldsus suurtes kogustes ja mitte ainult harimata mass vaid ka kodanikud, kelle lollitamine niisama lihtne ei tohiks olla. Korrektsuse huvides lisan enda senise käitumismalli. Laias laastus on mul ettekujutus, et vitamiinid on olulised kuid mitmekesiselt toitudes tänapäeval tervel inimesel neist puudust ei tohiks tulla. Kusagilt jäänud meelde väide, et vitamiinidega liialdamine suurt kahju ei tee, sest organism laseb ülejäägi välja. Kuna aga tervisehäireid pole esinenud ei tekkinud huvi ei vitamiinide ega toidulisandite vastu, pole neid kunagi ostnud.

2013 avaldas "Annals of Internal Medicine" kolm laiapõhist (sajad tuhanded katsealused) ja pikaajalist uurimust multivitamiinide ja toidulisandite mõjust vähile, südame ja veresoonkonna haigustele, mälule, vaimsetele võimetele. Kokkuvõttev tulemus: beta-carotene, E-vitamiin ja A-vitamiini kõrged doosid tõstavad suremust, antioksidandid, B-vitamiin, foolhape (folic acid) ja multivitamiinid ei oma mingit selgelt kasulikku mõju.

Eelneva puhul ei maksa arvata, et arsti ettekirjutuse korral poleks vaja ravimeid või vitamiine võtta, lihtsalt ei maksa seda omal käel "igaks juhuks" teha. Paremal juhul raha tuulde loopimine, halvemal juhul teed tervisele häda. Üldlevinud arusaamisel vitamiinide kasulikust mõjust südamehaiguste, vähi, Altzheimeri või külmetuse vastu pole mingit teaduslikku alust.

Paraku selgus Gallupi uurimuse põhjal, et pooled ameeriklased võtavad vitamiine ja mineraalaineid toidulisanditena kusjuures mida kõrgem haridustase seda suurem protsent tarbijaid. Apteekides ja toidupoodides on just vitamiinide ja toidulisandite müük kasvanud kõige kiiremini.

Eraldi tuleb välja tuua igasugu "herbal" medikamentide moodi minek. Probleemiks pole mitte niivõrd nende kasutus kuivõrd asjaolu, et nii apteegid kui suured poeketid lihtlabaselt petavad kliente. New Yorgi osariigis testitud herbaal medikamentide puhul selgus, et 79% müügil olevaist produktidest polnud miskit tegemist väidetavate herbaalkomponentidega - puudus igasugune DNA jälg. Kui oleks võinud arvata, et selline tulemus mõjub hävitavalt läbimüügile siis eksite, müük hoopis kasvas pea 20%.

Esimesel pilgul karjuvat vastuolu selgitavad mitmed meditsiini või teadusesse mitte puutuvad asjaolud. Inimeste usaldus traditsioonilise meditsiini vastu on drastiliselt vähenenud. Lisaks muidugi massi ja sotsiaalmeedia poolt võimendatud marketingu ja reklaami kampaaniad. Tavakodanik ei viitsi (isegi kui tal oleks aega ja oskusi) süüvida teaduslikku ja kuiva andmebaasi või infosse, palju lihtsam ja meeldivam on vaadata telereklaame ning uskuda "imerohtudesse". Milleks peaks ise pingutama tervete eluviiside nimel kui imerohud niikuinii aitavad.

Lõpuks taandub olukord usu ja identiteedi küsimusele. Paradoksaalne, et samas paadis on nii paremradikaalid, kes neelavad ussiõli või keelduvad arstiabist usulistel põhjustel kui ka liberaalid, kellele lihtsalt meeldib iga asi millele "looduslik" silt peale kleebitud. Mõlemad grupid lihtsalt usuvad ilma mingisugust teaduslikku tõendust eeldamata või otsimata.

Teadusefriigid, kes imestavad kuidas saab keegi nii loll olla, et eitab selgete tulemustega teaduslikku uurimust võiks teha järgmise katse: Ava multivitamiinipurk, pane tablett suhu ja neela see alla kui kibe tunnistus ka enda kuulumisest ebausklike hulka😉

Kas teie võtate mingeid tablette, toidulisandeid, mineraale, looduslikke või muidu ökomöko tooteid ilma tohtri ettekirjutuseta. Olete neist abi saanud?

8 comments:

  1. Mina teen talvel paar päevakübaratablettide kuuri, mis immuunsust peaksid parandama, ja olen olnud tervem küll (sülitan üle õla). D-vitamiini võtan ka, sest arstid räägivad, et talvel on vaja.

    ReplyDelete
  2. Aeg-ajalt tuleb mõte D-vitamiini võtta ja siis ka võtan, sest oma vampiirliku päevarežiimiga ma umbes pool aastast päikesevalgusega peaaegu kokku ei puutu, ning kõht ei kannata eriti rasva, seega ei ole mul väga lihtne seda vitamiini ka toidust saada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nt sel nädalal käisin ma valgel ajal väljas ühel päeval, aga iga nädal nii hästi ei lähe.

      Delete
  3. Mina võtan:
    - D-vitamiini, sest eestlane (viimati tehtud vereanalüüs näitas, et D-vitamiini tase organismis oli täitsa normis, mida ei saa öelda 95% eestlaste kohta)
    - aeg-ajalt rauda, sest mu ferritiini tase künnab enamuse ajast kolinal põhjamuda ning see annab enesetundes päris ebameeldivalt tunda (jumal tänatud, et see jama avaldus mul enne koroonat, sest väsimus ja õhupuudus ei ole tänasel päeval eriti popid sümptomid)
    - magneesiumi, mille tase on mul küll korras, aga aastate jooksul olen empiiriliselt välja selgitanud, et kui ma magneesiumi ei võta, siis on jama majas (unetus, lihaskrambid, rahutute jalgade sündroom jms)

    Vähempopulaarsetest toidulisanditest kasutan kreatiini, sest ma miskipärast usun sellesse :D

    ReplyDelete
  4. Ma olen ka kuulnud, et multivitamiinid mingit kasutegurit ei oma. Võib-olla kui tõesti toitud äärmiselt ühekülgselt, siis on hea oma südame rahustuseks neid peoga juurde krõbistada? Teisalt, kõigil neil on ju hoiatus juures, et "ei asenda mitmekülgset toitumist ega tervislikku elustiili" - pakun, et enamik tarbijatest seda siiski loodab.
    Ise tarbime D-vitamiini ja õnneks on vereproov ka näidanud, et mingit kasu see ehk omab, erinevalt suurest osast inimestest on meil kõigil seda normi piires. Ka haigusi on justkui vähem olnud sellest ajast, kui regulaarselt tarbime, aga seal raudselt ka muid tegureid (lapsed lihtsalt vanemad ja pole enam nii vastuvõtlikud ega kanna ka koju nii palju viirusi jne.)
    Tuleb tunnistada, et vahepeal suudeti mulle pähe määrida ka mingid makadaamiaõli kapslid, mis pidavat parandama naha seisukorda ja tugevdama küüsi. 4 kuud kasutasin, siis lõpetasin ära, sest küüned tõesti kasvasid nii kiiresti ja tugevaks, et tüütu oli neid pidevalt lõikuda, varem murdusid ise kenasti ära :P Naha osas jälle ei märganud miskit, kuigi lootsin just sellele.

    ReplyDelete
  5. Ma muidugi ei tea aga millegi pärast arvan, et keskmine eestlane on üldiselt vähem vastuvõtlik reklaamile kui ameeriklane. Vereanalüüsi alusel ravimite võtmine on igati põhjendatud, muidugi eeldusel, et seda hindab diplomeeritud tohter. Ma ise olen viimase 30 aasta jooksul teinud täpselt ühe vereanalüüsi, sellest ka blogisin ehkki momendil ei suuda leida. Kõik näitajad olid normis peale mingi aine, mille suurem number vihjas trenni koormuse kasvule nagu hiljem selgus. Kunagi jäin mõtlema Costco (suur hulgimüügi pood) ravimiosakonnas kus pangega hullult soodsalt multivitamiine müüdi. Naine pani aru pähe: "Seni pole neid söönud, milleks ainult soodsa hinna pärast osta???" Tuleb tunnistada, pole minagi immuunne reklaamile kui õigele nupule vajutada :P

    ReplyDelete
  6. Mingeid tablette aeg-ajalt ostan, aga... siis unustan nad kappi seisma. Regulaarselt ei ole meeles tablette neelata, aga aeg-ajalt C ja D-vitamiini ja veel mõnda vitamiini/toidulisandit võtan, nii korra nädalas. Väga harva suudan korraliku kuuri teha, seega tõesti kasutegur niimoodi tarbides on väike.
    Beeta-karotiini kuure olen küll teinud enne reise, et nahk päikest paremini kannataks, aga no eelmine aasta sellega muret ei olnud ja kes teab kas seegi aasta... :( Ei tea kas otseselt abiks on olnud, aga päikesepõletust saanud ka ei ole. Normist suuremaid doose olen ainult C-vitamiini tarvitanud, sest mõnus hapu ju lutsutada. Nüüd juba kevadest saati pean pausi, sest ma ei viitsi nuputada kas tilkuv nina tuleneb C-vitamiinist, tolmulestadest, kätedesovahenditest või on põhjust koroonat kahtlustada.
    Vereanalüüse viimati andnud töötervishoiu arsti juures, midagi öeldud ei ole nende peale - ju siis kõik normis. Kolme aasta tagune ning selle aasta analüüs oli üsna sarnane.

    ReplyDelete
  7. Ma D-vitamiini võtan täitsa arsti käsul, tõesti oli liiga madalale langenud. Vedelat raualisandit võtan vähemalt kaks nädalat kuus üsna korralikult juurde. Mitte otseselt arsti käsul, aga vereproovid on näidanud (ja enesetunne kinnitab), et vahetult pärast Suure Verejooksu lõppu on selle sisaldus veres nii palju langenud, et eks ma natuke turgutan omalt poolt.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!