Saturday, April 17, 2021

Politseiriik :D

See ei ole nuga ... SEE on nuga  /  See pole politseiriik ... SEE on politseiriik 

Järjest enam hakkab mulle tunduma, et mitte mina vaid mingi kindel seltskond elab täiesti teises reaalsuses. Massimeedias ja eriti muidugi sotsiaalmeedias, kus minimaalselt lolluse filtreid, väidab viimasel ajal osa kodanikke Eesti olevat politseiriik. Põhjenduseks tuuakse Toompea meeleavalduste juures viibinud politsei jõude (kes käitusid äärmiselt vaoshoitult ja korrektselt) ja vastuvõetud epideemia (nakkushaiguste tõrje ja ennetamise) seadust. Tee mis tahad aga väidete stiil vihjab inimeste osavalt organiseeritud manipuleeritusele. Väidete tõele vastavus ja viidete taust enamasti ei kannata kriitikat.

Hakka või kahtlustama, et idapoolne tegelik politseiriik kogu kampaania organiseerimise taga. Valitsusest välja jäänud erakonna kibestunud toetajaskond kergeks saagiks. Kui võrrelda telepilte Eesti ja Vene politsei ja meeleavaldajate vastasseisust peaks igale mõtlevale kodanikule olukord selge olema. Aga milleks tuua äärmuslikke näiteid, meil siin mugavalt just eile andis valitsus politseile ametlikult üle pandeemiaga seotud laiad lisavolitused. Politseil on õigus "Püsi kodus" lockdowni reeglite vastaselt väljas viibivaid kodanikke kinni pidada, uurida kus nad elavad ja miks väljas on ning trahvida kui vastus ei rahulda. Vaatamata sellele pole kuulda olnud, et keegi Kanadat politseiriigiks nimetaks.


Miks meil aga pollareile erivolitused anti, eks ikka selle pärast, et koroonaga pole asi kõige paremini, tegelt lausa sitasti. Pidevalt lööme uusi rekordeid, eile avaldatud modelleerimise põhjal võinuks nakatumine juuni alguseks tõusta ligi 30000'ni kui piirangud jäänuks endisteks ning päevas "vaid" 100000 vaktsineerimist teha. Eks kirjutan kohaliku koroona olukorra kohta hiljem pikemalt. Homme viimane päev suht vaba liikumist, uued piirangud hakkavad kehtima pühapäeva südaööst. Kasutame ilusat ilma plaanides koertega matkama minna. Muideks ka kõik vabaõhuüritused keelatakse ja rahvuspargid ning riigimetsad pannakse kinni (põhjendatus jääb mulle ausalt öeldes arusaamatuks).

P.S. Eestile liiga varase lõdvendamise eest hoiatuseks lisan analüüsi, mis väidab et just see ja uued tüved on meie praeguse võimsa kolmanda laine põhjuseks, keerates kogu suve tuksi.

P.P.S. Peaaegu oleks unustanud mainida pisiasja: Ontario nakatumisnäitaja 100000 kohta momendil 203 Eesti 607 vastu, samas pole teie piirangud karmuselt meie omadega võrreldavad. Eks me kõik tahaks normaalset suve, paraku hakkab järjest tõenäosemaks muutuma olukord kus rahva kannatamatus selle välistab. Elame, näeme - ma olen veel positiivne kuid lennukipiletitega siiski ei kiirusta😏

16 comments:

  1. Mina kahtlustan ammu naaberriigi karvast kätt meie kasulikke idioote vaikselt juhtimas. Ja kahjuks on Eestis neid idioote palju. 🙈

    ReplyDelete
  2. Teil ongi seal Kanadas poltseiriik koos neegritega.
    https://podcast.postimees.ee/podcast/lobjakas-vs-vooglaid-47/

    ReplyDelete
  3. Ma lugesin sinu viidatud lingilt uudisjuppi Kanada kohta ja mu silmad läksid suureks nagu tõllarattad. Kui korrakaitsjatele antakse õigus igaüht, kes oma kodunt väljub, kinni pidada ja küsitleda, kuhu ja miks lähed – kui see ei ole politseiriik, siis misasi see on?
    “Police will have the authority to ask anyone outside their residence to indicate their purpose for leaving home and provide their address. That includes stopping vehicles and potentially issuing tickets of approximately $750.

    Aga tänane värske uudis näitab, et õnneks on isegi politseil rohkem mõistust kui säherduse diktaatorliku korralduse andjail:
    “Canadian police refuse provincial order to make random stops amid COVID-19 surge”
    https://www.reuters.com/world/americas/canadian-police-refuse-provincial-order-make-random-stops-amid-covid-19-surge-2021-04-17/

    ReplyDelete
    Replies
    1. P.S. Igaks juhuks lisan, et ma saan väga hästi aru, et piirangud on praegu vajalikud, aga kuskilt maalt jookseb piir ka piirangute suhtes, mu meelest.
      Ja no rahvuspargid ja riigmetsad kinni panna, kus kodanikud saaksid käia covidist räsitud närve puhkamas ja D vitamiini manustamias - idiootlikumat käsku annab ikka välja mõelda. Ma olen Kanadat senini tere mõistuse riigiks pidanud, aga praegu vaatan, et siinpool piiri jagub seda va mõistust üllatuslikult rohkem kui sealpool.

      Delete
    2. ma jäin mõtlema, et kas sellest piisab politseiriigi tekkeks. Tundub piiripealne juhtuma, aga ma pakuks, et kui kodanik saab sedasorti kinnipidamist näiteks halduskohtus vaidlustada (sest ilmselt on politseile need volitused antud haldusaktiga), siis seni on ikka õigusriik, mitte politseiriik, kuigi õigusriigi hüvede kasutamine on keerulisem kui normaalolukorras.

      Delete
    3. Jah, Notsu, nõus, piiripealne juhtum.
      Ma siin mõtsin just, et meil siin lõuna pool piiri jagub jamasid küllaga, ma ei ütle üldse, et elu parem kui Kanadas, aga politseile ülalnimetet volituste andmine tooks ilmselt kaasa massiivse kodanikuvastupanu ja kõigi aegade suurima kohtukeisside laviini. Õigustatult, mu meelest.

      Delete
    4. Poole tunni pärast läheme koertega rahvusparki metsa hulkuma. Kui te minust rohkem ei kuule siis kas karu pani kevadises näljas nahka või viidi koos koertega Kanada kaugpõhja parandusliku töö kolooniasse naftajuhet rajama ja elu üle järgi mõtlema :P

      Delete
    5. Mõnusat matkamist teile!
      Karule ütle, et kui ta korralikult ei käitu, saadetakse üle piiri USAsse :-)

      Delete
  4. Tahtsin ise just lisada täienduse, et politsei hakkas mässama (valitsuse käsu mittetäitmist nii nimetatakse) ja ei kavatse hakata kodanikke tänaval suvaliselt kontrollima. Põhiliselt just seepärast, et tegu legaalselt halli alaga.

    Samas paljudes Euroopa riikides mitte ainult oli politseil see õigus vaid seda ka kasutati laialt. Mu sugulased Itaalias võisid eelmine kevade ringi liikuda väga piiratult, tänavanurkadel karabinieerid kontrollisid dokumente. Teetükked ja nii edasi.

    Pandeemia on eriolukord ja eriolukorraga on seaduslik õigus riigil kodanike vabadusi piirata. Riigil on mitte ainult õigus vaid ka kohustus kodanikke kaitsta ja kui otsustatakse, et selleks tuleb piirata liikumisvabadust (nakatumise piiramiseks) siis nii on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõsi. Riigil on põhiseaduslik õigus otsustada.
      Samas, riigi seaduslikel elanikel on põhiseaduslik õigus otsus vaidlustada.
      (Vähemasti nii saan mina asjast aru, tõsi, ma pole jurist.)

      Delete
    2. Lisaks ka, et politsei (või armee) otsustamine kas ja milliseid seaduslikult valitud valitsuse korraldusi täita viib väga libedale teele. Kergemas vormis avaldab valitsusele poliitilist survet raskemas vormis võib viia riigipöördeni. OK, Kanadas ma selle pärast ei muretseks kuid pretsedendi loomine pole hea.

      Delete
    3. Jah, ühest küljest nõustun, et libe tee.
      Teisest küljest - meil siin oli Trumpi-aja lõpul keiss, kus vana ähvardas, et saadab (konstitutsioonivastaselt) sõjaväe kodanike kallale. Mispeale juhtivad kõrged sõjaväelased tulid välja ametliku avaldusega, et nemad sellisel puhul vägede ülemjuhataja (presidendi) käsku ei täida, nemad on vandunud ustavust põhiseadusele, mitte valitsusele. Nii et asjal, jah, on kaks külge. Kas sa tahaks, et sõjavägi täidaks "hullu kuninga" käske? Või seaduslikult valitud valitsuse käske, kes astub üle talle põhiaseadusega antud õigustest? Mina küll ei tahaks.

      Delete
    4. Igaks juhuks täpsustus mu eelmisele kommentaarile: USA põhiseadus sätestab, et sõjaväge ei või USA pinnal USA elanike vastu kasutada.

      Delete
    5. Politsei ja sõjavägi peavadki alluma seadusele ja eelkõige konstitutsioonile ning seejärel seaduslikule tsiviilvalitsusele. Samas kui valitsus annab seadusliku käsu pole ei politseil ega sõjaväel õigust seda kahtluse alla seada, nende kohus on kulpi visata ja käsku täita. Käskude seaduslikkuse üle otsustab parlament ja kohus kui asi nii kaugele läheb. See ongi "Law and Order" valitsemis meetod.

      Delete
    6. Sul võib õigus olla, kui räägime teistest riikidest, mitte USAst - ma ei ole teiste riikide seadusandlusega kursis.
      Kuid USAs ei otsusta sõjaväe kasutamist rahva vastu parlament või kohus, see on seadusega paika pandud:
      "The Posse Comitatus Act is a United States federal law (18 U.S.C. § 1385, original at 20 Stat. 152) signed on June 18, 1878, by President Rutherford B. Hayes which limits the powers of the federal government in the use of federal military personnel to enforce domestic policies within the United States."
      https://en.wikipedia.org/wiki/Posse_Comitatus_Act

      Delete
  5. Ma nägin IlmutustSunday, 18 April, 2021

    Tulevikus saadki ainult elektri tõuksiga puhkusele sõita ja kaugeid maid lähedalt läbi arvutiekraani vaadata, isegi Marss on lähemalkui wc.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!