Monday, April 5, 2021

Rekord kukkus!

4 aprilli 5K rekordjooks
Piinlikuvõitu ja irooniline peale eelmist postitust anda teada, et täna jooksin oma kõigi aegade 5 km rekordi 22:24, parima keskmise kildiaja 4:26min/km ja kiireima viimase kilomeetri täpselt nelja mindiga. Rekordi võimalusele küll miski ei viidanud, sest eelmisel päeval tütrega koos joostes oli samm õige raske, osapõhjuseks kindlasti öösel poole neljani arvuti taga mängimine. Olin Youtubes vaadanud jooksuteemalist videot, mis rääkis teises pulsitsoonis (60-70% maksimumist (mul 114-132)) jooksmise olulisusest kiiruse tõstmisel ja võistlusteks valmistumisel. Natu kiiremini jooksu vastu pole miskit aga võistlema nagu ei tiku. Paraku on mul seos pulsi kiiruse ja subjektiivse pingutuse vahel õige segane. Pulsi kiirust üldse ei tunneta, pingutus ajab vaid hingeldama. Teises tsoonis pole kunagi üle minuti, kahe olnud, enamasti jooksen ikka neljandas ja veidi viiendas. Näitlikuks võrdluseks toon kaks jooksu, mis samal rajal kuid täiesti erinevate kildiaegade ja pulsinäitudega. Ühel spordiarstil ajaks vist pea halliks, et neile numbritele seletust leida. Vasakpoolsed on mu tänase jooksu graafikud ja parempoolsed 24 märtsi omad. Kiirema jooksuga pulss madalam - nii keskmine, maksimum kui tsooniarvestus, punasesse ei jõudnudki😏

4 aprilli jooksu vaheajad
24 märtsi jooksu vaheajad
Täna magasin hästi, jooksma minnes kohe algul värske olemine - selline kaasasõitja tunne: "jalad jooksevad ise". Hingasin sügavamalt kui tavaliselt, poole kildi aeg oli üllatav, jätkasin samas vaimus - kilt sutsu alla viie mindi. Ilm jooksmiseks igati mõnus: +8 kraadi, päikesepaiste, kerge tuul. Kahe kilomeetri peal tekkis mõte: äkki tuleb täna nii 4:40 keskmine kildi aeg. Kulgesin pikema sammuga, lasin jalgadel joosta. Neljanda kildi kukkudes aega kuuldes mõtlesin, et kui kõvasti suruda saaks ehk 4:30 keskmiseks. Keerasin vinti peale ja andsin jalgadele valu. Kella kinni vajutades olin igatahes parajalt võhmal. Aega vaadates meelsivalt üllatunud: kõigi aegade parim viiekas!

4 aprilli jooksu pulsi graafik
24 märtsi jooksu pulsi graafik
Kui kilomeetrite vaheaegu vaadata peaks viie kildi ajas tegelikult arenguruumi olema. Pole ju normaalne parimat aega joostes esimest kilti 5 mindiga joosta, keskmist kolme 4:30 ringis ja viimast 4 mindiga. Huvitav oleks vaadata kuidas päris jooksjate 5K distantsi kildiajad välja näevad. Ilmselge, et esimese suudaks kiiremini joosta kui enne viitsiks soendust teha, keskmisi jõuaks ehk veidi kiirendada, viimase kildi puhul erilist varu küll ette ei kujuta. Kuram, äkki ma siiski olen sõltlane, selline kellaga võistlev. Ei saa ju salata, et mõnus rahulolu ja uhkusetunne, miks ma muidu siin eputan. Spetsiaalselt rekordite või võistluste tarbeks küll treenida ei viitsi.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!