Sunday, July 4, 2021

Laadal, rannas, saunas, ...

Nädalavahetus sai asjalikult täielikus puhkuse meeleolus veedetud. Varahommikul koolivenna juurde ja sealt edasi Seidla vanakraami laadale. Träni oli meeletus koguses, paraku ei kujuta ette kuidas enamus sellest kellelegi huvi võiks pakkuda. Samas ei maksa unustada, et ühe mehe prügi on teisele varandus. Sellise lootusega oli siiski kõvasti üle pakutud. 

Kõige meeldajäävamaks südantsoojendav poliitiline ebakorrektsus, igasugu diktaatorrezhiimide sümboolikat pakuti alates punase viisnurgaga "täitorn" mütsist kuni surnupealuu sõdurite tseremoniaalse pistodani. Kõige tipuks pirakad metallist valatud jäljendid kurikuulsast sildist "töö teeb vabaks" mis läksid nagu soojad saiad. Viimane krabati minu nina alt mingi noorte seltskonna poolt taluväravasse😝 Saatuse iroonia, et taolise kraamiga kauples peamiselt venekeelne seltskond (kuulsin iseloomulikku lausekatket: "Nado znat gde kopat). Soovi korral võisid hommikukohvi jaoks osta tassi, kus ühel pool sanga Stalin ja teisel pool Hitler otsa jõllamas. Plakateid leidus igale maitsele, silma jäi Helme kategooriline avaldus vene keeles: "Mina pededega koos ei joo". Ei tea kas Narvast virutatud valimiskampaania plakat😁

Muudest tähelepanu äratanud esemetest ei saa mainimata jätta, mitmes kaliibris teise maailmasõja suht hästi säilinud miinipilduja miine, nii moodsaid kui ajaloolisi tankitõrje relvi (enamus ilmselt polnud töökorras vajades putitamiseks asjatundja kätt). Lademetes ajaloolist laskemoona, külm ja tulirelvi, erinevate impeeriumide medaleid ja aurahasid, münte, ehteid, vanu tööriistu ning meeletult sulaselget vanarauda. Eesti politsei vorm pakkus huvi, paraku osutus mulle väikeseks. Toidupoolisest suitsuliha, vorste, juustusid, konserve, jookisid, imerohtusid kõikvõimalike hädade vastu, ... Isiklikult ostsin vaid neli plastikust kohvialust kui Peipsi lihapirukad, Eriti Rammus jäätis ja priske varras sashlõkki välja arvata.

Tagasiteel tahtsime nostalgilisest Aravete sööklast läbi astuda, kus reklaamiti 3 eurost päevapraadi, paraku oli asutus kahjuks suletud. Ettevõtte müügimanageri hull ämber julgeks pakkuda, sest peale meie suundus nii mõnigi masin selle kahekorruselise maja ette ja pidi pettunult tagasi pöörama. Külapoest ostsime jäätised ja grillimaterjali ning muud söögipoolist. Igaks juhuks vaatasime üle Aegviidu kandi metsad, äkki mustikad valmis või piilub kusagilt kukekas. Tühjagi, metsaalune nii kuiv, et põdrasamblik pudeneb talla all pulbriks. Isegi rohelisi mustikaid polnud näha.

Edasi põrutasime Loksa taha randa. Vesi kurim oli jääkülm kuid kuuma ilmaga kannatas paariks minutiks sisse hüpata küll. Koer igatahes oli täiesti pöördes, karvasele loomale leevendus missugune sihukese palavaga. Õhtul grillimine ja saun. Sain üle aastate vihategemisel kätt proovida: esimene tuli pikavõitu aga teine täitsa änks. Magama keerasime juba üheteist ajal, uni super, magasin jutti üle 10 tunni. Hommikukohvi joodud tegime veel ühe rannatreti, seekord Käsmusse.

Ilmateade oli hirmutav: põhjarannikul veetemperatuur alla kümne kraadi, Kakumäel vaid +7C. 

Käsmus tänu pisikese lahe suunale otse vastutuult kirdesse täitsa supp, kindlalt üle kahekümne kraadi. Kel soov soojas vees ujuda tasub igal juhul tuule suunaga arvestada. Pealelõunal kiire näks ja panin pealinna poole ajama, mul ju vaktsineerimine broneeritud. Jõudsin pool tundi enne aega, ei miskit probleemi, kogu operatsioon sujus nii kiiresti, et kaks minutit peale sisse astumist oli sutsakas käsivarres ja mina topeltvaktsineeritud nii Kanada kui Euroopa Liidu silmis.

Õhtul leidsin puugipoisi, kes oli end reie peale maiustama sättimas. Õnneks polnud jõudnud veel menüüdki tellida enne kui ta küünetõmbega eemaldasin ja vetsupotist alla saatsin. Praegu 8 tundi hiljem pole vaktsiin miskit mõju avaldanud, eks näis kuidas homme tunne on, loodetavasti aitab vaktsiin ka puugihammustuse vastu😜

15 comments:

  1. Palun selgita, miks sul kolmandat doosi vaja oli?!

    ReplyDelete
  2. Kas tõesti Eesti politsei tänapäevast vormi müüdi või eelmise Vabariigi aegset?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma pole asjatundja aga tundus igatahes suht uus ja moodsa aja vorm. Tüübid tegid veel nalja, et omanik vallalndati altkäemaksu võtmise eest ja müüs seetõttu vormi maha.

      Delete
    2. see peaks minuteada keelatud olema. Politseivormi võib omada (kui vanadest aegadest on jäänud), aga müüa mitte. Neil hakkas mingil hetkel taaskasutussüsteem tööle, st vanad vormid korjatakse kokku ja kui vähegi annab veel kasutada, võetakse uuesti käiku. Selle taaskasutusaja eel erru läinute vormid on Eesti peal laiali, kollektsionääride rõõmuks, aga müümine on ikkagi keelatud.

      Delete
    3. Ma üldse ei kahtle, et laadal oli hulk muudki kraami, mis ametlikult keelattud müüa.

      Delete
  3. Seidla mõisahoones pesitses omal ajal me malevarühm (just sammastele toetuva rõduga toas magasime) ja Aravete rühmale käisime igast koerust tegemas:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja mis aastal see küll võis olla?

      Delete
    2. Minu sinises vormis malevasuved oli aastail 1976-1981:)

      Delete
    3. Paar aastat enne mind

      Delete
  4. sa võiksid seda topeltvaktsiini täpsemalt selgitada? Sama rohi või erinevad?
    Julge mees.. :)

    ReplyDelete
  5. Veetsin nädalavahetuse Lahemaal ja ma küll ei julgeks väita, et mustikaid pole. Tõsi, nad on alles toored. Aga neid on :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud info eest, kivi langes südamelt. Me ju väga ei otsinud ka aga tee ääres metsapeatust tehes olid põõsad tühjad.

      Delete
  6. EL vaktsineerimissertifikaati ei väljastata mujal vaktsineeritutele. Tahtsin saada kohalikku elektroonilist QR koodi lihtsustamaks reisimist. Mis julgusesse puutub, siis olen elu ajal nii palju vaktsiine saanud et see üks lisa ei tapa ... loodetavasti. Momendil, ehk järgmisel päeval tunnen end suurepäraselt. Kokteil on ägedam, ei olnud sama sorti. Kaasa ja lapsed said kõik erinevad kaks süsti, ei taha minagi valge vares olla :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. vabandust, lihtsalt uudishimu. Kas erinev ses mõttes et Mrna + vektor. Või sama toimeaine raames?

      Delete
    2. Segi nagu puder ja kapsad, pere on kõigi 4 erinevaid kombinatsioone saanud. Kanadas leitakse, et vahet pole, lihtsalt Astrat suurt enam ei tehta.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!