Wednesday, April 19, 2023

Vasturünnak

Rindejoon ja vene vägede paigutus 18 Aprill 2023 

Kõik ootavad Ukraina vasturünnakut, ühed kerge mure ja hirmuga, teised suurte lootustega. Vahepeal on toimunud mitu infooperatsiooni, eesmärgiks vastaspoolt segadusse ajada. Tuntuim Pentagoni saladokumentide lekke näol paistab sutsu kahtlasevõitu, ma väga ei imestaks kui kunagi tulevikus selgub, et tegu ameeriklaste enda organiseeritud pettemanöövriga. Seal oli ka kirjas vasturünnaku alguse kuupäev 30 Aprill. Ainuüksi selline väide on absurdne, taolise mahuga operatsiooni alguse momenti ei raiuta kivisse, sest lisaks paljudele muudele ettearvamatutele faktoritele on ilmastikul otsustav roll. Ukraina ründab kui kõik üksused rünnakuks valmis (mis tähendab, et logistika, väed, laskemoon ja tehnika paigas) ning lähipäevade ilmaolud sobivad. Seega kõige rohkem võimalik rünnaku algust planeerida nädala-paari täpsusega.

Vaadates DeepState rindekaarti on selge, et kõik eeldavad Ukrainlaste rünnakut lõunasuunal. Samas on huvitav ära märkida vene vägede põhilised koondumisalad idas Lymani, Bahmuti ja Avdiivka suundades, lõunas ollakse kaitses. Ma ei imestaks kui vene pool üritab seekord Ukraina vasturünnakut ära kasutada endapoolse rünnaku käivitamisega kahelt poolt Slovjanski ja Kramatorski suunalt lootuses kogu Siverski piirkond kotti võtta ja edasi Slobjanski Kramatorski peale liikuda. Kui neil peaks olema osalistki edu ohustamaks Siverski ümberpiiramist peaks Ukraina oma vasturünnaku kas katkestama või vähemalt osa vägesid lõunarinde põhisuundadelt Idasse ümber paigutama. See võib olla ka üheks põhjuseks miks nii vene kui Ukraina Bahmuti kui võtmetähtsusega punkti pärast nii kangekaelselt sõdivad.

Arvestades, et seni on Ukraina pool suutnud oma rünnakutega kõiki üllatada tekkis mul ketserlik mõte: Äkki oleks kavalaks ja ootamatuks käiguks üritada tiibmanöövritega kas Avdiivka, Bahmuti, Kreminna või Vugledari piirkonda kogunenud vene vägede ümberpiiramine ja hävitamine. Või isegi ükshaaval kõigi paari-kolme kui jõudu ja aega jätkub. Lõunasuunas on vene pool ehitanud võimsad kaitseliinid ja valmistunud sealseks rünnakuks. Kõigis eelnimetatud piirkondades on nad viimase 4-6 kuu jooksul ise rünnanud ja tasapisi edasi liikunud. Kaitserajatistele pole seal (välja arvatud Kreminna ja Avdiivka 2014 aastast) ilmselt erilist tähelepanu osutanud, ehk siis äkkrünnakuga võiksid olla suht haavatavad. Lihtsaim paistab kaardilt Bahmuti variant, efektiivseim Vugledar. Venemaale oleks suureks löögiks neljast mainitust ükskõik millise grupeeringu hävitamine ja Ukraina võiks peale ühte või mitut edukat operatsiooni alles suvel, kui vene väed põhjalikult demoraliseerunud, korraldada lõunarinde läbimurde.

Nii või teisiti algab vasturünnak tõenäoliselt lõunasuunal, kas tegu põhi või petterünnakuga selgub mõne päeva jooksul peale liikuma minekut. Ladude ja juhtimispunktide hävitamisega juba tegeletakse, vahetult enne rünnakut üritatakse lasta puruks nii raudteed kui sillad raskendamaks vene vägede manööverdamist. Ukraina jaoks on tegu ülitähtsa momendiga tõestamaks nii oma rahvale kui lääne toetajatele, et Ukraina on võimeline vene sõjaväge lööma. Allolevat Youtube videot kus üks Wagneri tüüp hoiatab vasturünnakute ja ümberpiiramiste eest nägin alles peale enda mõtete kirja panekut. Loomulikult ei saa seda võtta kinnitusena, sest kumbki pool pole nii loll, et avalikult kuulutaks tegelikku rindeolukorda või kavatsusi. Lihtsalt huvitav kokkusattumus. Lisaks näeb video alguses Ukraina sõjaväe promot ja lõpus vene mobikute järjekordset kurtmist tavapärasest laiaulatuslikuma bardaki teemal.

4 comments:

  1. Minus tekitab mõte ukrainlaste ebaõnnest parajaid hirmuvärinaid, sest pärast seda on t1bladel kyllalt pauerit oma puudujääke teiste naaberriikide vara abil lappima hakata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ebaõnn oleks ehk vale termin, sõja tulemus sõltub eelkõige lääne toetusest ja Ukrainlaste osavusest, nende vapruses ja soovis oma maad kaitsta kahtlust pole. Paraku kipub praegusel tasemel lääne toetusest jaguvat vaid tasakaalu hoidmiseks kui just vene armee moraaliprobleemide tõttu kokku ei kuku.

      Mind häirib kõige rohkem, et vaatamata avalikule genotsiidile suhtub enamus lääne poliitikuid sõjasse kui konflikti Ukraina ja Vene mitte kahe maailmavaate vahel. Oleks Hitleril olnud tuumapomm (keemiarelv küll oli), kas oleks siis ka vaid pooletoobiselt toetatud ja USA Euroopa sõjast eemale hoidnud? Kuidas võimalik, et läänes lubatakse "sõnavabaduse" sildi all avalikult kremli jutupunkte levitada???

      Delete
  2. Milnetis spekuleeris keegi ka, et kogu infot omamata tundub talle kui tugitoolikindralile, et kaval mõte oleks rinde kagunurgast - oli vist Horlivka juurest kaarega minna ja Vuhledari selja taha. Otse Vuhledari peale on liiga palju kaitseliine ees.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega see paha mõte oleks, Volnovakha suur raudteesõlm kah sealsamas. Kui selle läbi lõikab on venkudel vesi ahjus. Küllap Ukraina kindralid leiavad lahendused, mis neile sõjaliselt parimad.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!