Saturday, May 25, 2024

Rikkuse vormid ja rahulolu

Kiisu hõivas kutsa lebokoha ja teki,
Sushi veidi segaduses ... mis teha?
Netis jäi silma järgmine säuts:
Rikkuse neli vormi on: 
Finantsiline (raha ja vara)
Sotsiaalne (staatus)
Ajaline (vabadus, vaba aeg)
Füsioloogiline (tervis ja füüsiline vorm)

Mul aju hakkas kohe ketrama sel teemal. Esimesed kaks omavad mõtet vaid ühiskonnas elades, üksikul saarel pole vahet kui rikas oled, staatus niikuinii defineeritud läbi teiste silmade ehk mingi ühiskondliku grupi. Ajaline vabadus veidi universaalsem, ainult tervis ja vorm sõltumatud.

Inseneril tekib kohe küsimus: aga kuidas mõõta neid rikkusi. Põhimõtteliselt kaks eri lähenemist: kas absoluutne (palju raha sul on) või suhteline (palju raha sul võrreldes teistega on). Finantsilise rikkuse puhul tundub tavakodaniku puhul olevat mõistlik mõõta suhtelist rikkust ja sedagi suht piiratud grupis. Näiteks kas olen 10% rikkamate hulgas oma tänaval, linnas, riigis või kontinendil. Kõige objektiivsem ehk riigi kaupa mõõta, sest eri riikide vahel väga suured erinevused. Miljon dollarit Aafrikas hoopis teise väärtusega kui Ameerikas. 

            Neil tegelastel aega laialt kuid staatuse pärast peab pingutama😃

Sotsiaalset staatust saab hinnata mitut moodi ja enamasti suhteliselt. Inimesel on erinev staatus ja positsioon erinevates gruppides kusjuures ühes grupis olev kõrge staatus ei pruugi sugugi tähendada sama teises grupis (tööl oled direktor aga kodus naise sussialune😁). Lisaks töökohale ja kodule on inimesel mingi staatus igas grupis kuhu ta kuulub: tuttavate ring, spordiklubi, poliitiline partei, huvigrupp, sotsiaalmeedia, ... jne ... Kui ühiskond rõhutab poliitilise või professionaalse staatuse olulisust siis inimestel võivad prioriteedid hoopis teised olla. Mõni eriti ei hooli staatusest ehk sellest, mis teised arvavad.

Ajaline rikkus (vabadus) on oma aja kulutamise üle ise otsustamine sõltumata ühiskonna või asjaolude sunnist. Ajalist vabadust piiravad kõik teised "rikkused" - raha teenimiseks, staatuse saavutamiseks ja ka füüsilise vormi kergitamiseks pead ohverdama aega. Samas tuleb sisse huvitav moment, et kui sinu hobitegevused, ehk oma lõbuks vabast tahtest tehtavad, juhtuvad kasvatama finantsilist rikkust, tõstma staatust või parandama tervist ning füüsilist vormi oled õnnega koos - positiivne tagasiside. Paraku suht haruldane olukord, kus momendi kõige eelistatum tegevus ka kõige kasulikumaks osutub.

Tervis on universaalne absoluutsel skaalal hinnatav väärtus, tähtis on hea tervis ja vorm mitte asjaolu, et oled väga nigelal tasemel keskmisest parem. Seda hindavad kõik inimesed sõltumata rahalisest ja ajalisest rikkusest või staatusest. Kui eelneva kolme puhul on inimese enda panus oluline siis tervise puhul tuleb lisaks mängu geneetika. Olles tõmmanud geneetilise lühikese tiku on väga raske, kulukas, pingutav, aeganõudev või isegi võimatu halvast tervislikust olukorrast välja rabeleda. Teisest küljest suht lihtne oma geneetiliselt perfektselt tervet organismi sõltuvuste, toitumise, halbade harjumuste, laiskuse, lollide juhuste või riskikäitumisega ise maha mängida.

Kõik neli rikkuse vormi on tähtsad aga kõige olulisem nende tasakaal ... ja inimese rahulolu saavutatud tasakaaluga. Ideaalis võiks kõike olla maksimumi jagu, kuid tegelikkuses pole see võimalik. Inimene peab laveerima erinevate rikkuste vahel, kui tahab rohkem ühte tuleb teisi mõnevõrra ohverdada. Raha teenimiseks tööl käies annad ära nii aega kui tihtipeale ka tervist. Staatuse saavutamiseks on vaja kulutada kõiki kolme ehkki suurema finantsilise rikkusega kipub ka staatuse tõus kaasnema. Vabadust ja aega saad vaid raha teenimise arvel juurde. Tervise parandamiseks vaja tihtipeale kõiki ülejäänuid ohvriks tuua.

Rahaline rikkus on kõige likviidsem, seda saab nii kulutada kui juurde teenida suht kiirelt ja kergelt. Sama ajaga kui oled nõus raha ning staatuse vastu vahetama. Staatuse ja tervise tõstmine vaevarikas protsess ja ka selle kadumine aeglane kui just mingi õnnetu juhtum nagu pättusega vahelejäämine või ootamatu nakatumine vahele ei sega.

Huvitav mõttemäng: Kui anda 20 punkti nelja rikkuse vormi vahel jagamiseks (keskmiselt 5 igaühele) kuidas te siis jagaksite need, mis oleks prioriteedid, mis mitte nii tähtsad?

Ma ise panustaks järgnevalt:

Tervisele 8
Vabale ajale 8
Rahale 3
Staatusele1 

6 comments:

  1. Jumal, kui ilus kass! Ega koeral ka viga pole, pealegi nii leebe iseloomuga paistab, aga see KASS (räägib muidugi veendunud kassitädi). Aga punktid: Ma jagaks punktid niimoodi: tervis 8, raha ja vaba aeg: kumbki 5 ja staatus 2. Miks raha ja vaba aeg võrdselt saavad: sest kui pappi pole, mis sa selle vaba ajagagi niiväga peale hakkad? Saab muidugi lebada ja pilvi vaadata, aga kauaks sedagi rõõmu, kui tühi kõht või mure järgmiste kommunaalide pärast mõnuleda ei lase (valisin siin muidugi ekstreemvaesuse variandi).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiisu tänab komplimendi eest, nurrub ja punastab.

      Delete
  2. Mul on sama järjekord.
    Rahalise rikkuse juurde lisaks veel riskijulgus ja prioriteedid. Või tegelikult. Iga alajaotuse juures kas rakendad kogu potentsiaali või mitte ja oled rikas vaid teoreetiliselt

    ReplyDelete
  3. Eks kõik neli "rikkust" on omavahel konverteeritavad, nii et kui ühest tüdined võid seda teise vastu vahetada. Ainult tervis kipub sihuke habras asi olema, mida parem käest mitte lasta, mingi aeg ega raha ei pruugi tagasi tuua. Eelnev mõttekäik eeldab muidugi, et on mida vahetada.

    Prioriteedid sõltuvad kindlasti nii vanusest kui sellest, mida inimesel parasjagu piisavalt, Ega ei osata hinnata asju, mis tunduvad iseenesest mõistetavad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mingil määral annab aeg ka tervist. Nt kui on aega korralikult magada.

      Delete
  4. Vanuses, kui on statistika järgi lootust veel 20 a elada, on tervis kõige olulisem elukvaliteedi näitaja. Raha aitab siinjuures oluliselt kaasa, et süüa korralikku toitu, suhelda teistega, reisida jne.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!