Thursday, May 2, 2024

Aastapäev ja kassiaru vs tehisaru

Kaks kreegiõit nagu meie😍
Meil oli äsja pulmaaastapäev, ei julge kirjutadagi mitmes, igatahes suurem kui 30. Mis me siis selle sündmuse puhul ette võtsime? Tavaliselt olen mingi lille toonud ja perega kuhugi sööma läinud. Seekord sai just kahe päeva eest Hiina restos kere täis pugitud, kellelgi polnud erilist isu välja sööma minna. sõitsime hoopis kaasaga shoppama ja otsustasime aianduspoest miskit kahepeale vaadata - võrdõigusliku nurga alt on ju tegu ka minu pidupäevaga😉

Lilleosakonnast suurt miskit meelierutavat silma ei hakanud kui just sirelit mitte lilleks pidada. Mõned aastad tagasi ostsin ühe kääbussireli, mis ongi väga kääbuseks jäänud. Kevadel peab silmad lahti hoidma, et esimese korraga rohtu pügades kogemata muruniitjaga üle ei käiks. Nüüd jäi silma üks eriliselt huvitavate valgete äärtega lillaõieline variant, läks korvi.

Sirel ja Kreek mahaistutamist ootamas
Viljapuu istikute nurgas avaldas kaasa soovi meie vana pirnipuu uue mitmesordilise vastu välja vahetada. Pirnipuuga on see jama, et ehkki pirnid head siis need sunnikud ju ei seisa üldse ja saavad kõik korraga valmis. Nädala pooleteise jooksul pugime nii, et kõhud lahti ja jagame tuttavaile aga kauem pidu ei kesta. Pealegi ei saa pirnidest miskit mõistlikku teha ka. Mitmesordilise puhul ehk saavad eri aegadel valmis ja jagub kauem värskeid närida. Pirni eeliseks ussiresistentsus. Õunapuud meil küll kannavad kenasti, kuid õunad nii ussitanud, et vaid mõned ampsud naksan sügisel, absoluutne enamus läheb otse komposti.

Istikute pottide vahel märkasin üht õige rapitud välimusega isendit, okste otsad murdunud ja kuivanud, iga hetk veepuudusest hingusele mineku välimus, miks küll sellist üldse välja pannakse. Pilku ära pöörates vilksatas midagi tuttavlikku tüve külge kinnitatud sildikese küljes. Kahtlaselt kreegi välimusega teine, nimeks Plum Damson. Veidike tehisaruga konsulteerimist ja googeldamist, mille käigus selgus, et nii Eestist tuntud kreegi kui ka tolle sordi ladinakeelne nimi sama: "Prunus insititia"

Kreegid on meie mõlema lemmikud kui luuviljalisi (kirsid, ploomid, aprikoosid, ...) silmas pidada. Puu ise oli küll õnnetu välimusega aga äkki armastuse ja hoolega õnnestub üles putitada ning isegi vilja kandma saada. Kuna tegu olevat kultuurploomi esivanemaga peaks nõudma vähem hoolt ja olema muidu ka vastupidavam nii ilmastikule kui pinnasele. Täiskasvanud kreek andvat heal aastal paarkolmkümmend kilo vilju - sellest jagub koduseks tarbimiseks ja jääb ülegi. Ainsaks mureks pesukarud, kelle nahka läks meie esimene aprikoosipuu, rüüstasid vaesekese nii ära, et see andis otsad. Aga kõigepealt tuleb kreegile leida sobiv päikseline koht ja maha istutada.

Äsja tekkis arusaamatus kassi ja tehisaru vahel. Olin läpaka lauale lahti jätnud, et endale kohvi ja näksi teha. Tagasi tulles avastasin kõigepealt AI chatboti vabandava vastuse: ta ei saavat aru mida küsin. Ega ma ise ka aru saanud, mingi täielik krüptograafiline teade, lõpus mõnikümmend n tähte ja vabas valikus sümboleid. Lisaks oli seadistuste aken sellise koha pealt avatud, mida polnud kunagi näinud. Hiir kurivaim ka ei liikunud, et õnnestuks aken sulgeda. No muidugi oli kass klaviatuuril jalutanud ja puutetundlikku ekraani lakkunud. Hiire sain käima, kuid miski muu ei funksinud, ekraan täiesti hangunud. Ei jäänud muud üle kui "hard reset": arvuti maha lülitada ja uuesti peale. Nüüd nagu funksis kõik aga kui alustasin messangeriga vestlust ei kuulnud teine pool miskit. Üldseadistustes oli mikker peale lülitatud, häälesettingutes samuti, arvuti näeb et mikker võtab häält vastu, peaks nagu töötama aga ei piuksugi. Igavene jama, rääkisin hoopis moblaga. Pärast avastasin, et kass oli suutnud Lenovo eriseadistustes patarei säästurezhiimis mikri maha lülitada, mul polnud aimugi, et sihuke võimalus olemas.

Palun joonista sama puu tüüpiliste mustade või tumesiniste viljadega, paiguta tagaplaanile blond naine ning kiilakas lühikese halli habemega mees. 
Üldse olen tehisarus veidi pettunud, talupoja tarkuse (common sense) sorti arukust ikka vähem kui võiks igasugu kõrgtehnoloogiliste teadmiste juures eeldada. Palusin aastapäeva puhul joonistada pildi kreegipuust. Esiteks maalis rahumeeli kirsse kandva oliivipuu??? Mõningase vestluse peale suutsin tüüpi veenda, et kreek ei ole mitte kirss vaid ploomi alamliik. Paraku viljad kollased, tehniliselt polnud tegu eksimusega, sest Lähisidas tõepoolest kasvavat ka sellised kreegid. Palusin viljad mustadeks või tumesinisteks muuta ning taustale lisada blondi naise ning lühikese halli habemega kiilaka mehe. Pilt oli nii naljakas, et ei hakanud rohkem tuunima. Kreegid meenutavad kirsse või mustikaid aga vähemalt okste küljes. Blond naine vihjab ilma loata mu unenägude vaatamisele. Lühikese halli habemega kiilaka asemel on tagaplaanil hägune lühike halli habemega härjapõlvlane, poliitiliselt korrektselt kiilaspea asemel vaid kõrgema juustepiiriga😁

7 comments:

  1. Kreegi mari näeb kyll õige välja, aga lehed meenutavad kontpuu omi. (Tglt on nad mõlemad roosõielised luuviljalised, mida botaanilist korrektsust me harimata masinalt ikka nõuame.)
    Ilusat aastapäevajärgset aastat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänud!!!
      Hmm..., need kreegid, mis mina söönud on kõik üsna ovaalsed, mitte ümarad olnud. Samas küllap eri sorte ja kujusid mustmiljon. Kontpuu nime olen kuulnud aga väljanägemist peaks googeldama. Andmepõhine korrektsus peaks olema tehisarul kõige lihtsam hallata, samas probleemiks andmeallikate usaldusväärsuse kindlaksmääramine.

      Delete
  2. kassid tuleks suvaliste arvude generaatori asemel kasutusele võtta ilmselt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õige huvitav algoritm peaks olema, mis määrab kassi jalutamise ja nuuskimise poolt genereeritava teksti :D

      Delete
    2. Kass on kõige etteennustamatum mille iganes (nt arvuti vussikeeramise) generaator. :) AI ei saa sellise nähtuse vastu veel mõnda aega.

      Delete
    3. beebid saavad kuuldavasti ka arvuti kallal vägitükkidega hakkama.

      Mu peas hakkas laisalt idanema põnevusromaan, kus kass/beebi avab nagu muuseas tähtsa luureagentuuri arvutis mingi nukataguse, kust luurajad saavad teada, kuidas neid seni manipuleeritud on ja Mis Päriselt Toimub... Kass/beebi ilmuks tegelasena veel mitu korda tagasi, iga kord, kui on mingi läbipääsmatu tulemüür või äraarvamatu parool vms.

      Delete
    4. Üks kord töötab selline mõte täitsa hästi, korduvalt tundub liiga ebatõenäoline ja pliiatsist imetud. Juhuslikult laheneb üks kord tuhandest probleem kogemata, 999 korral läheb probleem juhuslikult keerulisemaks. Nagu mahapillamisega mobla parandamine.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!