Saturday, May 11, 2024

Virmalised

Rohekad virmalised Orangeville lähedal
Virmaliste värvid

Eile räägiti uudistes ja massimeedias võimsast päikesetormist, mis tõenäoliselt põhjustab virmalisi ka madalamatel laiuskraadidel, isegi 45° peal meie kandis Torontos. Kui esialgu tehti juttu G4 tasemest siis kaheksast olevat päikesetormi võimsus tõusnud kõrgeima G5 tasemeni. Torontos oli pilves, suurt miskit näha polnud. Kole kahju sellisest vaatemängust ilma jääda, sest enda mäletamist mööda pole kunagi tugevaid virmalisi näinud. 

Toronto ümbruse pilvkatte ja valgustreostuse satipilt reaalajas
Tõmbasin kiirelt üles reaalaja satifoto nii pilvkatte kui valgusreostuse kohta. Toronto piirkond üheks suurimaks tehisvalguseallikaks Põhja Ameerikas, mis teeb öise tähistaeva vaatlemise pea võimatuks. Ennustus lubas kesköö paiku pilvede hõrenemist, valgust see muidugi ära ei võta. 100km kauguses leidus üksikuid mõnevõrra pimedamaid piirkondi, üks neist meie kunagise suusamäe läheduses Orangeville piirkonnas. Küsisin kaasalt, kas viitsiks virmalisi vaatama minna, too pikalt ei kaalunud - oli nõus, tütar arvas, et kui meie läheme tuleb tema ka. Mõeldud, tehtud ajasime soojalt riidesse ja sõitsime veidi peale keskööd välja. Liiklus oli üllatavalt tihe, hulk teisigi meiesuguseid, kes öösel linnavalgusest eemale virmalisi imetlema kimasid.


      NOAA veebileht, kosmoseilma viimase 24 tunni aktiivsus ja ennustus

Tee peal vahtisine auto aknast, ehk hakkab miskit silma. Väga nõrgalt kumas põhjakaarest rohekaid jooni. Suurelt teelt keerasime maha, sõitsime 5 kilti ja parkisime tee äärde. Mõnevõrra pettumust valmistas, ei olnud sihuke valgusshow nagu filmides või youtube videotes. Ei maksa muidugi unustada, et need pea alati hulka erksamaks ja kontrastsemaks fototöödeldud.

Rohekat ja lillat tooni
Suure vankri saba puu kohal
Vehklemiseks selle suht sujuva valgustugevuse muutumise nimetamine oleks liialdamine. Rohelised toonid ülekaalus, veidi viskas sisse lillat ja punakat. Kui tavaliselt kaamera (minu pixel mobla) pilt viletsam kui silmadega nähtav siis nüüd tegi Google mobla väga head tööd, suutes täitsa tasemel pilte võtta. Video jaoks jäi tal valgustugevusest kahjuks väheks.


Kaua nautida ei lastud, mingi indialaste punt sõitis kohale, rahvas valgus autost välja ja pistis lõugama. Mis teha, kultuuriline omapära, vaikselt rääkida ei osata. Ehkki oli kange tahtmine käratada, et tüübid lõuad peaks, kobisime tüüpiliste tagasihoidlike eestlastena autosse ja sõitsime edasi. Mõne kildi pärast peatusin veidi suurema tee ääres, aeg-ajalt möödasõitvad autod segasid vähem kui lärmav seltskond.



Virmalised olid selle ajaga muutunud valgusjoontest otse pea kohal voolavaks "jõeks". Roheline rahulikult voogav, suunda muutev, keerlev ja pidevalt tugevust muutev valgus. Video jätaks ägeda mulje kuid mobla ei suutnud siingi seda jäädvustada. Ilm suht külm, paar kraadi üle nulli, kaasa võetud joped kulusid marjaks ära. Kokku olime oma tund aega, enne kui koju sõitsime. Maja ees autost väljudes taevasse kiigates nägime siingi virmalisi. Läksin maja taha aeda, et pimedamas parem foto saada, paar klõpsu jõudsin teha ja kadunud nad olidki. Seekord jälle erinevad - jooned justkui kiirgasid ühest punktist laiali. Täna öösel lubati etenduse kordust, näis kuidas ilm ja kui tugev valgusemäng tuleb.
Foto Torontos koduaias


2 comments:

  1. Mu tytar sai Tartu linna suurmaja 9. korruse aknast 2-värviliste virmaliste pildi 😮
    Selle ilu teine pool on asjaolu, et päikesetorm häirib arvutivõrkude tööd. Eile tuli teateid probleemidest pangakaardimaksetega ja reedel ei suutnud Saksamaa DHL leida minu pikalt eksisteerinud postiaadressi. Eks homme vaatame edasi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siin oli kah teatavaid häireid sides, Muski Starlink vahepeal jupsis. Kaasal isegi kõrvaklappides kahises ja ragises, ise küll miskit ei märganud.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!