Thursday, April 15, 2010

Tume Aine

Paistab, et viimaks ometi on leitud esimesi "käega katsutavaid" tõendeid tumeda aine osakeste kohta. Selle kuu Scientific Americani artikli "Dark Matters" põhjal hakkasid detsembri lõpus liikuma ringi kuuldused, et CDMS eksperiment on saanud esimesed positiivsed signaalid tumeda aine osakeste reaktsioonidest. Hilisema ametliku teate järgi nähti aasta jooksul vaid kahte signaali ja lisaks võivad need 25%'se tõenäosusega olla põhjustatud hoopiski taustradioktiivsuse poolt. Aga lähema aasta jooksul kontrollitakse tulemusi võimsamate detektorite poolt, sealjuures on suured lootused ka CERN'i Suurel Hadronite Põrgutil.

Miks sellest üldsegi suurt numbrit teha? Põhjuseid näen siin palju aga tähtsaimaks ehk see, et ometigi saame aimu mateeriast, mis moodustab praeguste teadmiste alusel 25% universumi massist, samas kui nähtav mateeria, see mida tajume ja tunneme ja mida ka suhteliselt hästi juba mõistame, moodustab vaid 5% kogu universumi massist. Tumedast energiast (mis moodustab 70%) on momendil väga ähmane ettekujutus ja selle selgitamiseks mitmeid teooriaid. Kõigi eelduste kohaselt kujutab siiski see 95% tumedat ainet ja energiat endast üsna igavat kraami - mille mõju on meile vaid gravitatsiooniline (tume aine) ja aegruumi paisutav (tume energia) - igapäevaelus märkamatu.

3 comments:

  1. Mind kangesti need värgid huvitavad ja loodan et mu eluajal leitaks vastus mõnele neist küsimustest.

    ReplyDelete
  2. Mind kah, aga paraku olen vaid populaarteadusliku amatööri tasemel:( Kui proovisin lugeda paari tõsisemat raamatut jäi lihtsalt matemaatikast puudu.

    Aga õnneks on piisavalt nii raamatuid, ajakirju kui veebisaite, mis annavad ka keskmisele inimesele mõistetavalt aimu mis toimub.

    ReplyDelete
  3. Sama siin :) Üritan end New Scientisti vahendusel asjadga kursis hoida ja õnneks BBC-s tuleb ka päris asjalikke teadusesaateid.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!