Saturday, October 23, 2010

Großdeutschland

See on saksa ühe eliitüksuse, soomusdiviisi Großdeutschland märk. Juttu tuleb küll tänapäeva saksamaast aga eurooplastel paistab vähehaaval tärkama mure saksamaa liigse tugevuse pärast. Googeldasin Großdeutschland ehk Suursaksamaa ja esimesed vastused olid muidugi sõjateemalised. Momendil jääb mulje, et ülejäänud maailm on lihtsalt kade sakslaste majandusliku edu peale. Lisaks ehmatab poliitiliselt korrektseid ringkondi saksa esindajate viimase aja ootamatult otsekohesed väljaütlemised.

Saksa teemal avaldati reedel pikk artikkel Economistis. Tsiteerin: Saksa küsimus kunagi ei kao, see ainult muteerub nagu gripiviirus. Me oleme sakslasi kaks korda võitnud aga jälle on nad tagasi. ... jne Paistab, et sakslaste puhul on aksepteeritav kasutada väljendeid, mis mõne teise rahvusgrupi puhul võiks lausa kriminaalsüüdistused esile kutsuda. Aga ilmselt on see lõpuks sakslastel üle visanud ja nad hakkavad tundma, et on aeg teise maailmasõja süütundest üle saada.

Ja siit ka viimase aja väga otsekohesed ja julged väljendused saksa enda poliitikutelt. Endine saksa riigipanga direktor hoiatab, et immigrantide liigne sigivus ja haritlaste liiga vähene ohustab riigi tulevikku. Angela Merkel lisab: Multikulturalism (muide Canada ametlik poliitika) on täielikult läbi kukkunud. Saksamaa vajab immigratsiooni olulist piiramist või isegi peatamist. jne ... Sakslased ei taha enam maksta kinni mahajäänud ja eriti laiskade riikide looderdamist, mis avaldus selgelt kevadise Kreeka kriisi ajal.

Momendil on Saksamaa euroopas juhtpositsioonil ja majanduslikult saavutanud pea et needsamad eesmärgid mis sõjaliselt omal ajal, on tekkinud majanduslik SuurSaksamaa. Paremal olev kaart illustreerib tolleaegseid ootusi-lootusi. Kuid paljude sakslaste arvates ollakse möödumas kõrgpunktist justkui Stalingradi lahingu ajal. Ja nüüd on peaeesmärgiks leida vahendeid kuidas vältida stagnatsiooni ja aeglast hääbumist. Aga sõjaliselt on sakslased momendil tagasihoidlikud ega muretse selle pärast eriti. Milleks kulutada vahendeid valdkonnas, kus eriti vajadust pole. Mainimisväärset sõjalist ohtu ju LääneEuroopal pole seni kui Venemaa piisavalt tugevaks ei lähe. Venemaal on aga suuremad probleemid kerkimas hoopis idast, Hiina näol kellega küll praegu suht hästi läbi saadakse.

Üldiselt momendil toetatakse Saksamaa tugevust erinevail põhjustel, Lääne Euroopa tahab nende abil end majnduslikust surutisest välja murda, Ida euroopa näeb Saksamaas vastukaalu Vene suurenevale mõjule, USA vajab ratsionaalset partnerit Euroopas, Aasia riigid himustavad Saksa kaupu alates mersadest ja lõpetades õllega, ... Aga sisimas on kõik veidi mures, mis saab kui Saksamaa saab liiga tugevaks ...

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!