Wednesday, October 27, 2010

Midterm test

Nii seda nimetati kui eile kursustel esimene tõsine teadmiste kontroll korraldati. Test koosnes kahest osast: teoreetilised küsimused ja praktiline vea leidmine ning parandamine. Teoreetilises osas oli 25 küsimust, millest enamus eeldasid jutustavat vastust, ainult kolm olid valikvastuse tüüpi. Materjal on meil kokku kahes 300 lk köidikus ja ühes pirakas sama lehekülgede arvuga elektri ja elektroonikaskeemide kogus.

Seoses materjali mahukusega oli tegu "avatud raamatu" tüüpi testiga, põhimõtteliselt võisid kasutada kõiki materjale. Rõhk on pandud arusaamisele mitte päheõppimisele, mis sellise hulga korral oleks niikuinii võimatu. Kui ikka lugenud ja aru saanud pole ega siis vastuseid köidikutest üles ei leia.

Kasutasin meetodit, mis juba kooliajast tuttav. Need küsimused, mida paugupealt teadsin vastasin kohe ära, milles kahtlesin jätsin hiljemaks. Nii sain paarikümne minutiga testi lõpuni kusjuures üle poolte küsimustest olid vastatud. Ja siis läks raamatutes tuhnimiseks ning vastuste otsimiseks. Ka siin ei kulutanud palju aega ühelegi, mida üsna kohe ei leidnud sellest hüppasin üle. Teise ringi lõppedes oli mul tund kulunud, järgi jäänud kolm vastamata küsimust ja üks kahtlane. Veel pool tundi ja olin ka kõigile neile enda arust enam-vähem rahuldava vastuse kritseldanud.

Testi andsin ära ühena keskmistest ja suundusin siis praktilist probleemi lahendama. Pirakas sorteerimismasin seisma jäänud, punane alarmtuli välgub. Pilk arvutiekraanile vihjas, et tegu on elektrilise probleemiga. Ma ei hakanud minema õpetatud rada pidi, kompuutri taga teste jooksutades vaid otsustasin kasutada tavaloogikat ja elektriskeemide kausta. Suht kiiresti suutsin isegi ilma testerita elektrikapis jõuda jälile releele, mis kogu häda põhjuseks. Ehkki see oli suht osavalt maskeeritud. Helendav diood näitas, et on töökorras aga riist ei lülitanud järgmist peale, vigane sisemine kontakt. Lahenduseks relee vahetus.

Täna saime kätte kirjaliku testi tulemused, millega võisin paksult rahule jääda. Juhendaja mainis, et võttis minult ühe punkti maha ebaselge sõnastuse pärast, lisades muiates, et oleks ju piinlik kui vähem kui pooleaastase staazhiga töötaja kohe 100% saaks. Nojah, ülejäänud kursusekaaslased olid enamus kõrgema kvalifikatsiooniga ja rohkem kui 20 aastase kogemusega. Kõik me kuus saime läbi, mis eeldas vähemalt 75%.

Lõuna ajal kuulsin ka töökaaslaselt huvitavat infot selle kohta kuidas staazhikamad vennad meie töökohas kursustel käivad. Nimelt olla nad teatanud ülemusele, et on nõus minema lisakoolitusele vaid ekstra soodustuste eest. Neile antigi kahekordne töötasu või iga päeva eest lisapuhkusepäev lisaks veel maksti ekstra päevaraha "komandeerimiskuludeks". Lahkusid tavaliselt enne kahte, sest olid "raskest õppimisest" väsinud, testegi ei kirjutanud väites, et sellise staazhi puhul on testi noudmine solvav.

Mul oli seda raske uskuda aga kui ka teine mees hiljem kuuldud infot kinnitas paistis tegu olevat tõepärase juhtumiga. Endale polnud muidugi pähegi tulnud mingit soodustust lunida ja kui ei küsi ega siis ei saa ka. Võtan igatahes järgmiseks korraks teadmiseks:) Pool aega on veel ees, mille lõpetab suur test viimasel päeval. Aga paistab et kui kuulata juhendajat ja ise veidi kodus materjale enne üle vaadata siis ei tohiks see suureks probleemiks kujuneda.

Tegelikult olen ka ilma igasuguste lisasoodustusteta väga rahul, et saan ennast täiendada ja mulle makstakse selle eest palka ka veel. Enne tööle saamist olin ju end kirja panemas ülikooli kursustele, et saada erialast koolitust ja siinseid kehtivaid pabereid, ning oleksin pidanud ise portsu raha välja käima. Nüüd saan seda kõike firma kulul, super, eks ole!!!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!