Wednesday, February 18, 2015

Debaltsovo lõppmäng

OK Vladimir, ära mängi lolli, me teame et see oled sina
12:00  GMT  18 Feb     Debaltsevo on langenud. Lahingu käigus ilmselt siiski piirati ümber mitmed väeosad, millest nii mõnelgi läks õige haprasti. Tüüpiliselt mõlemad pooled hämavad, ja Ukrainlaste kaotusteks (surnute ja vangilangenutena) nimetatakse numbrit 20% ning 80% vahel. Tõde ilmselt kusagil vahepeal aga isegi 20% 8000'st mehest on ju 1600. Ainuüksi 128'st Mukatsevo territoriaalüksusest olevat esialgseil andmetel 2000-st mehest vaid 100 - 150 välja pääsenud (hilisemail andmetel küll rohkem).
 
    Ei saa üle ega ümber faktist, et Ukraina jaoks oli tegu lüüasaamisega. Ametliku versiooni kohaselt "planeeritud taganemise" vastu räägib ilmekalt samas teadaandes lisatud info, et sõdurid hävitavad tehnikat, mida ei suuda kaasa võtta.
 
    Positiivse külje pealt paistab momendil siiski, et suurem hulk 8000 mehelisest väeüksusest suutis suurte kaotuste hinnaga välja murda. Sisse jäid ikkagi nõrgemad regulaarüksused mis on ka mõistetav, sest vabatahtlikel pole separatistide käes armu loota. Parem surm relv käes kui kuul kuklasse käed okastraadiga seljataha seotult.
 
14:00  GMT  18 Feb     Kuuldavasti võttis Ukraina pool lõpuks kasutusele suurtükiväe tankigruppide vastu, mis taganevaid/põgenevaid üksusi ründasid. Eeldatavasti oli Debaltsevo lahingu näol tegu suurimate kaotustega lahinguga selles sõjas. Ega vene poolgi lihtsalt pääsenud, aga võitjate langenute kohta puuduvad kindlad andmed.
 
    Venelased ise olevat äärmiselt nördinud asjaolust, et kuna ametlikku sõda pole, siis mingit pensioni lähedased ei saa, ning sõjaväelisi matuseid pole. Ametlikult hukkuvad vene sõjaväelased sadade kaupa Rostovi oblastis liiklusõnnetuste ja muude äparduste läbi.
 
    Nüüd on tähtis, et rindejoon saadaks pidama ja vägedele võimaldataks mingitki puhkust. Ukrainal hädasti vaja täiendada relvastust raske tehnika ja välja õpetatud sõjaväelastega. Debaltsevo lüüasaamine võib USA võimaliku relvaabi koha pealt nii positiivselt kui negatiivselt mõjuda.
 
    Selge, et Ukraina ilma korraliku tankitõrje ja suurtükiväe vastase varustuseta jääb hätta. Samas kas saab usaldada kõrgtehnoloogilist relvastust armeele, mis korraliku väljaõppeta ning suht madala moraaliga momendil. Varustus võib lihtsalt vastaste kätte langeda. Ainüksi seetõttu on selge, et kui ka saadakse relvaabi ei hakka see mõjuma enne suve, ehk ajaks kui võib juba lootusetult hilja olla.
 
    Kokkuvõttes on seis õige nutune vaatamata faktile, et täielikku katastroofi Debaltsevos on vist õnnestunud vältida. Aga eks seegi selgub alles hiljem. Minu info tugineb Ukraina poole numbritele, kusjuures kõige usutavam tundub jällegi Semtchenko jutt. Too mees paistab kõige asjalikum lahinguvälja komandöride pundist. Olles ka parlamendi liikmeks Kiievis saab ta loodetavasti avaldada mingit mõju kõrgemale juhtkonnale.
 
20:16  GMT  18 Feb
    Poroshenko teatas pressikonverentsil, et praeguseks on Debaltsevost pääsenud 2475 sõjaväelast ja 200 ühikut tehnikat. Olulisem oleks teada palju sisse jäi vangide ja langenutena, tehnika pole tähtis, seda saab alati asendada. Need ametlikud andmed aga on momendil naeruväärsed, jutt 6 langenust, Semtshenko ütles, et seoses sõjaolukorraga ei saa midagi muud öelda kui, et langenuid on väga palju. Vähemalt saadeti väljapääsenud puhkusele ja momendil kindlustatakse uut rindejoont, millest olin 6 tunni eest kirjutanud. Vaatab mis homne päev toob.
 
 

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!