Saturday, May 30, 2015

Kiki 2'se dani Musta Vöö Eksam

Lemmikkata Kurunfa esitamine eksamil
Iga aasta toimub kaks korda mustade vööde eksam, pühapäevadel peale kevad ja peale sügisturniiri. Minul on teine dan ja järgmise eksamini mitu aastat aega. Tüdrukutel kummalgi esimene juba paar aastat olnud. Kevadel tegi shihan muuseas lastega juttu, et ma olen vaadanud, te palju uusi katasid ära õppinud ja teie vabavõitluse oskused arenenud. Varsti võite hakata mõtlema oma teise astme dani peale. Plikad muidugi entusiasmi täis aga tuletasin neile meelde, et üks asi on niisama jutu tegemine, mis võib tähendada vähehaaval ettevalmistamist, teine asi kui ametlikult kutsutakse eksamile. See on nagu salateenistus, ise ei saa end pakkuma minna, sind jälgitakse ja kutsutakse kui arvatakse et oled valmis.

Eksamidokument täidetud
Vanem tüdruk sõitis esmaspäeval nädal enne võistlusi Eestisse mistõttu temal niikuinii see võimalus kadus. Kui lennuväljalt tagasi tulin helistas noorem vaheajal trennist, et teda oli ametlikult kutsutud teise dani katsetele, kas annan loa. Tüdruk alles 17, seepärast peab küsima, no muidugi on ka eksamitasu $750 üheks põhjuseks. Mis seal ikka, kui targemad on otsustanud, et valmis oled ja ise arvad, et hakkama saad, lase käia. Ükskord teed niikuinii ja eksamimaks odavamaks kindlasti ei lähe. Lisaks muidugi uhke tunne musta vöö eksamit shihanile kui ainsale Jaapanist väljaspool asuvale 8 dani musta vöö omanikule teha. Siin käiakse eksamit sooritamas üle maailma.

Laps oli kole elevil ja rääkis kodus kuidas juba lapsepõlvest tema suur unistus oli karates kunagi musta vööd saada. Jutustas, et kui hakkas karates käima siis äkki tundis, et see on üks ala, kus ta suudab hästi hakkama saada. Eks vürtsi lisas ka asjaolu, et noorema lapsena on ta alati vanemast kõiges taga olnud, aga nüüd esimest korda Marist ees. Teeb oma teise astme musta vöö eksami esimesena ja võib trennis mustade vööde rivis pikka aega Marist eespool seista. Isegi kui vanem sügisel oma eksami sooritab siis on ta selle hiljem teinud ja seetõttu paikneb "vanematest" sama tasemega vöödega tegijatest tagapool.

Pühapäeva hommikul viisin tüdruku kolmveerand kümneks kohale. Dojo oli juba rahvast täis, seekord rekordarv eksamineeritavaid, tervelt 24 eri tasemega vööde eksameid sooritavaid, tavaliselt alla kümne. Kiki läks täitis ametlikud paberid ära ja hakkas soendust tegema. Tegelt muidugi pole seal miskit soendada, neile hakatakse nii kõvasti vatti andma, et esimese 5 minutiga higi voolab, teadsin omast käest. Vaatasin natuke ja sõitsin koju, sest alguses on niikuinii paari tunni jooksul "võhmakontroll" põhiblokkide, löökide ja asendite intensiivse kordamisega. Nagu hiljem kuulsin pandi aknad kinni, et tekiks ehtne "Okinawa" atmosfäär ja võeti kell seinalt, et kaoks ajataju.

Rusikalöök kumites ... 
... heide ja maaslamaja piinade lõpetamine
Kahe poole tunni pärast dojosse tagasi jõudes lõi mulle ust avades tõeline troopiline ühk vastu - täielik saun, niiskuseprotsent sada ja temperatuur +35C kanti. Parasjagu oldi eksami teise osa kallal, milleks kumited ehk ettemääratud vabavõitluse kombinatsioonide sooritamine. Kiki oli pildistamise mõttes soodsas positsioonis otse ukse all üht kahemeetrist neegrit "klohmimas". Plika näost punane kui peet, gi higist läbimärg ja oli näha et üsna kutu. Kui vastase sirakile viskas nõtkusid põlved ja palju ei puudunud, et oleks ise tema otsa minestanud.

Kiki jätkab samas kui üks noormees öögib vetsus
Vaatasin kerge murega ja tegin paar pilti kui äkki üks moormees välja vaarus ja peldikusse oksendama läks. Kurnatuse ja hapnikupuuduse peale reageerib organism kas minestamise või oksendamisega. Hiljem kuulsin Kikilt, et niipalju kui tema nägi, siis üks naine oli pildi eest kerinud ja maha vajunud, kolm kutti vahelduva eduga peldiku potti kallistamas käinud. Tüdrukul endal oli ka vahepeal päris raske, aga oli otsustanud, et teeb seni kui jalad kannavad ja esimesena kindlasti maha ei kuku. Üks sensei pärast mainis mulle: "I was afraid we are going to lose her" - et oli jälginud Kirket, viimane päris lähedal minestamisele.

Polnud mul seal suurt miskit teha, kui jään vahtima siis hakkan liialt muretsema. Kodus oli vaja ka veidi koristada, et Eesti ja Islandi külalisi vastu võtta. Kella kolmeks sõitsin tagasi lootes, et eksam lõpukorral, aga nad olid alles kolmanda osa juures ja esitasid oma katasid. Põhikatad tehakse kõik koos läbi kusjuures tuleb osata välja pakkuda erinevaid praktilisi rakendusi ja edasiarendusi. Instruktorid näitasid ette mitmeid originaalseid lahendusi, kuidas teatud liigutusi võib nii bloki, löögi kui ka heitena interpreteerida. Shihan jutustas veidi erinevate katade tagapõhjast ja ajaloost.

Shihani loeng
Katade rakenduste demo
Järgnes hulga keerulisemate katade esitamine kahe, kolme kuni kuue kaupa. Lõpuks pidi iga eksamineeritav kümne vanema senseist eksamineerija ees oma lemmikkata esitama, mis pidi kindlasti kuuluma eksami taseme katade või kõrgemate hulka. Kiki tegi stiilselt ja puhtalt kolmanda dani kata Kurunfa. Meie eelis on treenimine peakorteris, kus parimad juhendajad, kes pidevalt katade detailide kallal närivad, mistõttu see oli lapsele lihtsaimaks eksami osaks.

Kiki eksamil oma katat esitamas
Loeng ajaloost ja küsimused
Kikile selgitatakse eksami tulemust
Peale katasid oli lühike puhkepaus mille jooksul võis vett juua ja siis istusid eksamineeritavad ringi maha, et kuulata loengut meie stiili ajaloost. Senseid esitasid ka teoreetilisi küsimusi uurimaks palju teatakse erinevate karate aspektide kohta. Paljud olid stiilis, miks seda või teist blokki, lööki asendit just nii tehakse, kõigel on oma sügavam tagapõhi, milleni sajandite pikkuse harjutamisega jõutud.

Viimane osa oli vabavõitlus, mis seekord suhteliselt lihtsaks ja lühikeseks kujunes. Kõik tegid umbes 8 kuni 10 minutilist matshi erinevate vastastega. Senseid rõhutasid: kontrollige oma lööke, keegi ei taha lõpu eel viga saada. 

Õnnitlused Shihan Kei Tsumuralt
eduka eksami soorituse eest.
Kui mina ja vanem tüdruk oma vööde eksameid tegime oli vabavõitluse osa raskeim peale võhmakontrolli. Viis - kuus kõrgema taseme musta vööd astus sulle järjest vastu andmata puhkepausi ja uhades sisse kõvemini kui võistlustel lubatud. Eesmärgiks oli sind mõned korrad pikali lüüa ja vaadata kaua jaksad end üles ajada. Mõranenud ribid, sinikad, verised ninad, paistes mokad, väänatud näpud ja varbad polnud uudiseks. Mingi "aumärgi" pidid teenima, et hiljem piinlik poleks kui teised restos enda omasid demonstreerivad :D

Lõpuks peale 7 tundi kestnud eksamit rivistati kogu surmani väsinud aga õnnelik jõuk üles ja eksamineerijad andsid ükshaaval klassile üldise hinnangu. Peale seda toodi eksamileht näha ja selgitati erinevate osade hindeid ning kus on parandamisruumi. Kiki põhieksamineerijaks oli üks Jaapani Kultuurikeskuse 5 dan'i musta vööga sensei.

Värsked mustade vööde või järgmise dani omanikud ja eksamineerijad
Järgnes viimane rivistus ja eksami eduka soorituse eest käesurumine shihan Kei Tsumuraga ning välja kirjutatud tunnistuse näitamine. Kätte ei anta, sest saadetakse Jaapanisse ametlikule kinnitamisele, kus alles peale seda vastava astme mustad vööd tellitakse ja omanike nimed jaapani keeles peale õmmeldakse. Kogu asjaajamine võtab tavaliselt paar kuud nii, et oma tunnistuse ning uue musta vöö saab laps alles suve lõpus või sügise algul kätte.

Pidulik õhtusöök, Kiki ikka veel näost punane :)
Viimaseks oli eksami edukalt sooritanute grupipilt koos eksamineerijate ja shihaniga. Lahkusime veidi enne kuut dojost. Kodus hüppas laps kiirelt dushi alt läbi, et jõuaksime poole seitsmeks restorani pidulikule õhtusöögile. Kokkuvõttes tuleb tunnistada, et tegu oli ühe raskema eksamiga mida näinud olen, ainult vabavõitluse osa suht lihtne. Ilmselt saadi aru, et nii väsinud seltskonda läbi klohmima hakates võib nii mõnigi hullult viga saada. Vanemat tüdrukut lohutasingi, et ega sa poleks tahtnud seekord osa võtta, loodetavasti tuleb sügisene eksam kergem.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!