Tuesday, March 17, 2020

Kodus terve perega

Nädala algusest lõi koroona välk ka meie majja sisse. Mitte vist otseses mõttes, küll aga vägagi oluliste kõrvalmõjudena. Nagu ikka sai kõik alguse minust. Sutsu nohune olemine läks laupäeva õhtuks oluliselt vastikumaks, nina kinni ja pea paks. Lohutust pakkus teadmine, et nohu on enamasti koroonat välistav haigusnäht. Kaasa muidugi näitas seepeale Eestist pärit artiklit, kus keegi samuti vaid nohus olles covid-19 positiivseks kuulutati. Eks ta ole, et sümptomid annavad aimu aga ei määra kindlalt sinu haiguse põhjustajat. Isegi testid ei tee seda - tänasel esimesel Ontario covid-19 ohvril tuvastati viirus alles peale surma, enne haiglas tehtud testid olid kõik negatiivsed. Laupäeva öösel ei saanud ma õieti magada, pühap hommikul õige zombie olemine. Päeva peale läks paremaks, aga õhtul jälle sihuke kahtlane, kraadides kerge palavik 37.4. Enne magama minekut neelasin ühe extra tugeva öö Tylenoli tänu millele uni suht hea.

Esmaspäevase päeva veetsin kodus molutades ja koroonauudisi vaadates. Ontarios tulid välja uued juhised, mis käskisid sümptomitest sõltumata kõigil välismaalt saabunutel 14 päevaks kodusesse karantiini minna. Ehkki enesetunne oli parem helistasin oma arstile uurimaks, mida peaks ette võtma. Soovitus loputada nina ja kuristada kurku soolveega ning jääda koju karantiini nädalaks. Koroona testile saadab mu vaid juhul kui peaks tõusma kõrge palavik ja tugev köha, kergeid juhtumeid enam ei testita. Tööle helistades jõudsid ülemused sama järelduseni, ehkki mõnevõrra kummaline kui arvestada, et olin juba nädala tööl käinud. Igatahes kuulutati mind ametlikult kodus karantiinis istuvaks, mis tõi tänastele uutele Canada tervishoiuameti juhistele toetudes kaasa automaatse karantiini kõigile minuga samas majas asuvatele kodanikele, ehk kogu perele. 

Tegelt laste osas see suurt miskit ei muutnud, vanem suunati niikuinii kodutööle - tarkvara insenerina pole suurt vahet kust seda teed, peaasi et krüpteeritud läpakalt. Noorem plika koondati ajutiselt, sest hambaarsti kabinetid suleti mistõttu laboritel pole tellimusi. Väikefirmad ei saa lubada endale inimesi tööl hoida ja palka maksta kui raha sisse ei tule. Meil peres, kus kõik neli liiget töötavad, pole muret. Saaksime hädaga hakkama isegi siis kui vaid üks tööl käiks. Paraku on paljud, kes elavad suht piiri peal ja kelle puhul paari nädala palgast ilma jäämine finantsiliselt äärmiselt raske. Kui kriis kestab isegi vaid mõned kuud lastakse hulk inimesi töölt lahti, kellest paljud ei jaksa oma arveid või kodulaenu maksta. Kui ei toimu kardinaalset muutust hakkab paari kolme kuu pärast turule ilmuma pangale tagastatud maju ja kortereid.

Kaasa on sunnitud minu tõttu kodutööle jääma. Tal on see päris keeruline, aga kuidagi ikka saab hakkama. Mis siis muud kui nädalake kvaliteetaega perekeskis. Polegi terve kambaga nii pikalt koos olnud sellest ajast saati kui lapsed pisikesed olid. Loodetavasti ei jõua selle ajaga liialt üksteist ära tüüdata. Tütar juba laadis mulle uue laskmismängu "Rainbow 6 Siege", mida õhtupoole proovima hakkan.

Muid Koroonauudiseid:
Ontarios kehtestati eriolukord.
Erinevad hinnangud kriisi kestuse kohta kahest kuust kuni pooleteise aastani.
Aktsiaturud -30% võrreldes jaanuariga, enne ostma asumist tasub ära oodata haiguse massiline levik ja sellest tulenev shokk USA's, mitte rohkem kui paar kolm nädalat.
Rahvusvahelise lennuliikluse ja turismi taastumise osas ei julge momendil midagi ennustada, maailma riigid on epideemia arengu vaatevinklist nihkes, mis pikendab eriolukorda. Kui Hiinas Hubei provintsis on hakatud vähehaaval piiranguid vähendamna ja tagasi pöörduma uusnormaalse elu juurde siis mitmes riigis registreeritakse alles esimesed juhtumid.

P.S. Kainelt mõeldes oleks parem kui põeks covid-19 läbi ja oleks asjaga ühel pool. Immuunsus käes ja edaspidi ei pea muretsema ei haigestumise ega nakatamise pärast. Äkki peaks minema metroosse ja ostukeskustesse ukselinke lakkuma :P

4 comments:

  1. Ukselinkide lakkumisest oleks päriselt kasu siis, kui ka testida saaks, et ikka kindel oleks.
    Paranemist!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ongi sihuke nali, et praktiliselt terve inimese enesetunne juba, täna veel jooksma ei läinud :)

      Delete
  2. Ma ei usu, et sa eriti tihti haige oled... õpi siis nüüd, kuidas see käib. Ei mingit jooksmist!

    ReplyDelete
  3. Ega ei ole tõesti, imelikult ebameeldiv tunne. Täna koeri jalutamas käies tikkus sörgisamm vägisi ligi :P

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!