Friday, March 27, 2020

Koroona statistikast ja Hapnikukraanist

26 Märtsil saavutas USA esikoha positiivse testi andnute võidujooksus
Esiteks muidugi tuleb tunnistada, et nakkuse leviku kiirus üllatas isegi mind, kes ma enda arust suht sünge prognoosi panin. Arvasin, et reede õhtuks on positiivse testi andnute arvu poolest USA esimene maailmas, juhtus see hoopis neljapäeva pärastlõunal. 26 märtsi seisuga juhivad ameeriklased juba veenva edumaaga, mida nad vaevalt enne teise laine saabumist käest annavad. India on ainus potensiaalne konkurent, kuid vaevalt seal sadu miljoneid testima hakatakse. Üllatus, üllatus: börs katkust ei hoolinud, hoopiski tõusis veel rohkem kui viis prossa isegi vaatamata faktile, et eelmine nädal kaotas 3.3 miljonit ameeriklast töö. Minu kaljukindel veendumus, et peagi uus järsk kukkumine tulemas kui koroona poolt põhjustatud probleemidest järjest rohkem ehmatavaid otse majandust puudutavaid numbreid avaldatakse. 

Isegi asjatundjate poolt modelleeritud (autorid ülal) parempoolne graafik USA kohta on piisavalt õõvastav (vaadake kus me oleme momendil!!!). Eeldusel, et lausa kaks kuud rakendatakse karme piiranguid: 14 miljonit nakatunut ja 82000 surma. Jama on selles, et kui piiranguid ei kehtestata uuesti hakkab nakkus septembri keskel kiiresti levima. Trumpi poolt soovitud kaks nädalat põhjustaks 128 miljoni ameeriklase haigestumise ja 1.3 miljonit surma, epideemia kõrgpunkt oleks 5 juunil kui haigeid üle 38 miljoni. Mõlemad võimalused on majandusele hukatuslikud, raske ennustada kumb hullem.

Keskmised kilomeetri ajad
veidi üle 5km distantsil
Muidugi ei maksa unustada, et mudelite puhul on alati tegu lihtsustatud versioonidega tegelikkuse ennustamisel. Väikesed muutused sisendandmetes võivad väljundit kordades muuta rääkimata ootamatute või tundmatute tegurite mõjudest, mis võivad olukorda kas palju hullemaks (viirus muteerub surmavamaks nagu see juhtus 1918 epideemia ajal) või paremaks muuta (suudetakse ootamatult kiiresti leida tõhus ravim). Britid igatahes võtsid enda strateegia aluseks just sarnase mudeli mis seni on osutunud ebameeldivalt tõelähedaseks.

Lõpetuseks lisaks vähe rõõmsama isikliku uudise. Nimelt olen nüüd mitu päeva järjest jooksmas käinud ja ilmselgelt on hapnikukraanid tasapisi avanenud. Kui esimesel korral tahtis pilt eest ära kerida vaatamata suht lebole tempole siis täna oli täiesti inimese tunne kergelt surudes. Ega ma tea, kas oli koroonaviirus kallal aga hapnikuomandamisele avaldas haigus silmnähtavat mõju. Taastumine on suht kiire ja ilmne olnud, mida võib ka graafikult näha.

P.S. Tööl on kaks kolleegi haigestunud sarnaste sümptomitega, paraku mõlemad karantiinis aga kumbagi pole veel testitud.

P.P.S. USA soovib praeguseks ametlikult suletud Canada piirile sõjaväe paigutada. Mind huvitab kummale poole nood püssitorud peaks pöörama, sest vaevalt canadalased massidena uude koroona epitsentrisse trügida üritaks. Isegi Mehhiko teatas, et ameeriklased pole enam teretulnud, uus piiritara kulub praeguses olukorras marjaks ära😜

4 comments:

  1. mulle meeldib selle tabeli viimane veerg, millest optimist loeb välja, et koroonasurmi tuleb eestis umbes 3-30. tavalise gripi surmi oli eelmisel aastal meil vist 59. mitte et ma nüüd arvaks, et peaks tänavale inimesi suudlema tormama.

    kuid seoses sinu "koroonaga", kuidas su lõhnameel töötab? mulle on jäänud mulje, et selle kadumine on 1 peamiseid sümptomeid ka kergetel juhtudel.

    ReplyDelete
  2. Siis lähebki nii, et mehhiklased tahavad ise müüri eest maksta?

    ReplyDelete
  3. teema vene keeles
    https://nplus1.ru/material/2020/03/25/coronavirus-is-not-man-made

    ReplyDelete
  4. Mudel on siiski ainult tegelikkuse ennustamine veidi teaduslikumal alusel kui kohvipaksu pealt. Pisikesed muutused algandmetes, tundmatute tegurite mitte arvestamine, mõjudega mööda panek võib lõpptulemust kordades muuta.

    Lõhna ja maitsega polnud miskit märgata, aga eks sümptomid on väga individuaalsed.

    Mehhiklased jah naeravad, et jänkid panid müüri üles, nüüd kulub ära :D

    Teoreetiliselt muidugi on võimalik viirusi laboris "ehitada", samas sõjalisel eesmärgil kasutamiseks on seesinane ebasobiv. Alati valmistatakse esmajärgus vaktsiin enda rahva jaoks enne kui viirus valmis keevitatakse. Samas annab praegune viiruspuhang märku kui efektiivselt terroristidel võimalik soovi korral tervet maailma pigistada. Rahvusriigid vaevalt julgeks, sest tegu avaliku sõjakuulutamisega kogu ülejäänud maailma vastu.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!