Friday, October 9, 2020

Reisin ... unes ja koroonauudisi kah

Mälestus Kuubalt 4 aasta tagant

Täitsa mõnus soe ilm. Tulin ookeanist ujumast ja läksin rattaga mägedesse sõitma. Kummaline, et üldse polnud raske mäest üles. Kruusateed nagu ikka kolmandas maailmas. No muidugi, olen ju Costa-Ricas. Siis hakkas tekkima kerge mure, ei tea kui turvaline nii kaugel hotellist. Kohalikust maabensukast ja poest mööda sõites vahtisid mingid tüübid ülemäärase huviga. Vahepeal lükkasin ratast käekõrval, kaks naist teismelise tütrega tulid vastu. Kui olid möödunud kuulsin tuttavat kõla, eesti keel kuram. Pöörasin ringi: "Eesti keelt saab ka igas maailma nurgas kuulda!". Lobisesime rõõmsalt veidi tühjast tähjast, no ikkagi rahvuskaaslased teises maailma otsas. 

Sõitsin edasi, tekkis kahtlus, kus täpselt olen. Mobla kaardile pilku visates oli GPS sinine punkt hoopis kaugel sisemaal. Rannikul oleva hotellini selle palavaga pikk maa vändata mõtlesin ... ja ärkasin üles. Küte oli vastu hommikut peale läinud ning troopilised unenäod põhjustanud. Unenäost jäi meelde ka paar soesetut kildu pirakast maost, jaaguarist, mingist indiaani raidkujust, ... Ilmselgelt annab aju alateadlikult märku reisimise puudusest, nii lahe oleks ju kusagil soojal maal sukelduda, matkata, rannal lebotada ja kokteile libistada😉 Kuradima koroona paneb piirid peale, momendil olevat Kanadast võimalik piiranguteta reisida kaheksasse riiki. Pakistani suurt ei kipu aga Bahama oleks täitsa ok kui ei peaks tagasitulles kaks nädalat karantiinis istuma. See aasta jääb vist soojamaareis ära, tee mis tahad. 

Ontario on kevadise rekordi löönud

Ülemaailmne graafik on
kolme jõnksuga laine.
Koroona koha pealt jälgin numbreid ja sügan kukalt. Maailm ja paljud riigid löövad nakatumiste arvuga rekordeid, kaasa arvatud Ontario. aga poliitikud keelduvad tõsisemaid piiranguid kehtestamast. Põhjendus, et see lööks majandusel jalad alt. Kindlasti paneks põntsu aga kas pidurdamatu haiguse levik ei pane hullema, ehkki veidi hiljem? Jaaa... ma tean, et kevadised ja praegused numbrid pole otseselt võrreldavad. Nakatunuid rohkem kuid kuna suures osas nooremad siis ka haiglad pole veel ülekoormatud. Samas on ju selge, et kui ei võeta drastilisi meetmeid vanemate ja ohustatumate isoleerimiseks jõuab varem või hiljem haigus ka nendeni. Momendil on suhtumine pigem selline, et olgem kõik ettevaatlikud enda äranägemise järgi. Põhimõtteliselt jäetakse enda hoidmine kodanike endi kätesse, loodetavasti õigustame usaldust.

BBC avaldas arvamusloo (väidetavalt allkirjastatud paljude teadlaste ja arstide poolt) kus hoiatati "lockdowni" eest ning soovitati isoleerida vanemad ja ohustatumad aga lasta ülejäänud elanikkonnal normaalse eluga jätkata (ja viirus läbi põdeda). Ma pakkusin sarnase mõtte välja juba kevadel, paraku ei kujutanud siis ega kujuta ka praegu ette kuidas oleks reaalselt võimalik osa ühiskonnast piisavalt hästi isoleerida vältimaks viiruse läbimurdmist. Kipub olema nende ideede killast, mis teoreetiliselt lihtsad ja loogilised kuid praktilises elus erinevatel põhjustel pea võimatud rakendada.

11 comments:

  1. Selle Belgia arstide teemal.
    Ma tahaks ka nüüd öelda, et " ma ju ütlesin". Okei, kevadel tõesti ei teatud, mida ja kuidas. Aga nüüd on ilmselgelt hoogu mindud. Eestis! räägitakse maskikohustusest ja see mis lendudega toimub on ikka ülemõistuse.

    Probleem, mida me ju lahendame, on "võimalik haiglakohtade puudus". Eestis on ametid raporteerinud, et seda meil pole. Seega. Milleks see kõik??
    Lõpetaks hüsteeria, kes jääb haigeks, see jääb. kes sureb see sureb. Ja elaks edasi.

    ReplyDelete
  2. Hmmm... omamoodi isoleeritud eakad ju hooldekodudes on, mul on tunne, et see ei anna garantiid. Ja kui vana on nii vana, et peaks isolatsioonis olema? Mina igatahes veel ei viitsi ;)

    ReplyDelete
  3. Kaitseme oma elukeskkonda, elurikkust ja koduplaneeti, laseme Loodusel otsustada. Peale 7-kuulist paanikat ja blokaade on selge, et meie tegutsemine viirusele lõppu ei tee. Briti tervishoiuminister kõlab juba nagu fanaatik või despoot kui kuulutab, et teda ei peata miski viirusele lõpu tegemise eesmärgi nimel. Kurb ka, et Eesti oma nime määris who-ga lepingut sõlmides.

    ReplyDelete
  4. Tõepoolest on tunne, et no las loodus käib oma rada ja võtab siis need, kes võtma peab ... seni kui ohustatute hulgas pole enda lähedasi ;) Ühiskonna ja inimkonna laiemalt vaatevinklist kuluks üks palju tapvam pandeemia ära lahendamaks ülerahvastusprobleemi. Umbisikuliselt ja üldiselt on lihtne akadeemiliselt arutada seni kui su enda lähedasi asi ei puuduta.

    ReplyDelete
  5. Loodame, et lähedased oskavad ennast hoida. Aga meditsiiniline personal, kes ühel hetkel haigete hulgaga hakkama ei saa, või siis ise haigestuvad, nende pärast on mul isegi suurem mure. Nii et arukas käitumine ennekõike...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Noogutan kaasa. Põhiküsimuseks kerkib peagi immuunsus, kas ja kui kauaks tekib läbipõdemisel. Lisaks pikaajalised neuroloogilised probleemid, millest viimasel ajal räägitakse.

      Delete
  6. Täna Ontarios uus rekord 939. Valitsuse kriisinõupidamisel otsustati keskööst rakendada kevadisi karme piiranguid välja arvatud koolide sulgemine. Ei mingit ilma põletava vajaduseta kodust lahkumist, plaanitud nädalavahetuse Niagara joa matk läheb vett vedama☹️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Järjekordne peata kana reageerimine, kus esialgset juhindume teadusest loosungit isegi ei mainita enam. Jääbki arusaamatuks, miks valitsused nii toimivad, ilmselt võim on pähe hakanud. Posit test ei võrdu haige olemisega. Tühipaljas hirmu külvamine, mis on kuritegu oma rahva vastu.

      Delete
  7. Mina olen koguaeg arvanud, et see kroonagripil on rohkem majandusliku kriisi mis on loomulikult hädavajalik edasiseks majandus arenguks. Vanad lennukid, laevad ja sõiduvahendid tuleb ju viia vanarauaks. Elu peab olema nagu kosmosekapslis. Peale kriisi on jälle rahulik kõik oleme jälle sama vaesed kui enne ja heietame küll olid eredad värvid ja ajad.
    Kui vaadata et osa inimesi ei põegi ja pole mingeid sümptome, siis tekib tahtmata kahtlus, et nii võib üks kõik mis gripiga maailma majanduse pausile panna ainult testi ja keela simpel.

    ReplyDelete
  8. Eestis, kus pole tegelikult ju nii hull olukord olnud, võib kergelt õlgu kehitada ja ei tea mis teooriaid esitada. Ilmselt ei läinud korda näiteks kevadel New Yorgist jagatud kaadrid surnutest, keda polnud enam mujale panna, kui üksteise otsa külmutusautodesse. Toronto vanadekodudes tegi viirus ka parajat laastamistööd. Ja need lugematud tervishoiutöötad, kes hirmuga tööle läksid ja nakatusid... Kui see kõik juhtus siis, kui piirangud peal... mis võinuks olla, kui oleks lasknud asjadel oma rada minna. Igat sori nõmedad teooriad sellest, kuidas valtsused kogu olukorra taga võivad tulla ainult nendelt, kes valitsuse juures ainult negatiivset näevad, ükskõik kes pukis. Need, kes natuke mõtlevad, saavad aru, et selline asi ei saa ühelegi juhile kasulik olla.
    Oh, tegelikult, kas teate juba... kogu asi on tegelikult Hiina poolt korraldatud. Nad ei jõudnud enam oodata, millal lääs kukub ja nad maailmas juhtiva rolli võtavad. Järgmisest aastast oleme Hiina orjad kõik 😩

    ReplyDelete
  9. Eks eri riikides on olukord olnud erinev. Kui pääsed kergelt arvad, et piirangud olid põhjendamatud. Kui asi läheb hulluks süüüdistad valitsust, et liiga hilja kehtestati piirangud.

    Ontario väga hea näide. Suvel süüdistati valitsust, et see reageeris piirangute kehtestamisega kõvasti üle. Praegu kostavad süüdistused, et piiranguid ei kehtestatud piisavalt vara. Momendil lööme nakatumise rekordeid, ennustuste kohaselt tekib kolme nelja nädala pärast haiglakohtade puudus, pooleteise kahe kuu pärast surmade rekordid kui koroona on uuesti laiemalt ohugruppidesse levinud.

    Kahjuks ei oska keegi täpselt ette ennustada nakkuse levikut ja viiruse käitumist. Ükskõik mis valitsus ette võtab või tegemata jätab, takkajärgi leidub alati tarkasid. Nagu öeldakse "hindsight is 20/20".

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!