Thursday, December 30, 2021

Wasabi silma🤪

Erkroheline pasta on wasabi - Jaapani mädarõigas

Vanadele tuntud kõnekäändudele/õnnesoovidele: "Nael kummi", "Kivi kotti", "Kont kurku" lisaksin oma eilsest kogemusest "Wasabi silma". Päev algas üldse negatiivse tähe all. Esiteks lõikas kaasa peekonitükeldamise käigus päris pahasti näppu. Hiljem omletti peekoniga süües näksisin ettevaatlikult esihammastega, et küünega näpuotsa alla ei neelaks. Lisaks psühholoogilisele traumale (mul nimelt on liiga elav ettekujutusvõime, mis tekitab kaaskodaniku haigetsaamisel alakõhus imeliku tunde) pean nüüd nädalakese nõusid pesema🙄

Pealelõunal läks seotud näpuga kaasa tutvuste kaudu sebitud tõhususdoosi saama. Parasjagu oli Moderna pakkumisel, kingitud hobuse suhu ei vaadata - ta nüüd mul kolme erineva firma vaktsiinidega süstitud. Loodetavasti ehmatab sihuke kompott isegi Omikroni ära😜

Koroonarindel meil siin rängad kaitselahingud, nakatuvus lööb pika puuga kõigi aegade rekordeid. Kevadel räägiti 70% vaktsineerituse korral karjaimmuunsusest, Ontarios vaktsineeritus juba üle 90%. Karjaimmuunsus on tõepoolest originaalse tüve vastu. Omikron suurt ei hooli vanast vaktsiinist nakatamise mõttes kuid pooletoobine kaitse muudab vähemalt läbipõdemise kergeks või pea märkamatuks, mis ongi oluline. Kokkuvõttes murrab Omikron vaktsineerimatuid endise jõuga, vaktsineeritute kõrge tase jätab petliku mulje nagu oleks eelmistega võrreldes tegu vähemtõsise tüvega.

Statistika poolest on uusi päevaseid nakatumisi Ontarios üle 10000 ja positiivsuse protsent 26. Tegelikud numbrid ilmselt mitu korda kõrgemad, kuid haiglaravi vajajate hulk tõusnud suht vähe. Julgen ennustada, et see rekordiline nakatumiste tsunami uhab meist üle suht väheste ohvritega ja kiiresti. Ei maksa aga unustada, et endiselt ripub ülal oht järgmise tüve näol. Viirus on saavutanud pea maksimaalse nakatavuse ja antikehade tõhususe vähendamise, kartma peab evolutsiooni just immuunsuse murdmise suunal. 

Aitab sissejuhatusest, nüüd pealkirja teema juurde. Tulen õhtul koju, kaasa teatab külmikus ootavatest sushidest. Just sobilik näks enne magamaminekut läpakal surfates. Sushikandikul olev pisike Kikkomani sojasousti pakk vaja sushide peale kallata. On teine nurkapidi ererohelise wasabilärtsaka alla libisenud. Haaran soustipakikese, mis saadab kelmika kaarega portsu wasabit otse üllatusest pärani paremasse silma.

Lahingus haavata saanud räägivad, et esimene moment ei ole valus, alles peale shokki hakkab. Kes on kunagi Jaapani originaalset wasabit keelega katsunud teab kuidas see kõrvetab suus. Silma tundenärvid on suht lühikesed nagu selgus. Minu reaktsiooniks vandumine, kraanikausi juurde sööstmine ja kamaluga vee silma uhamine üritades vallapääsenud tulekahju kustutada. Kaasa hüüdis teisest toast: "Kas lõikasid sõrme???" Ei, palju hullem, soigusin vandumise vahele: "Wasabi läks silma!" Kaasa oli mõistev ega hakanud uurima kuidas ma sellise totrusega suutsin hakkama saada.

Vaid minutike vältas tunne, et silmas laava või sulatina, õudusega mõtlesin kas selle silmaga veel kunagi näen. Täisvõimsusel töötavad pisaranäärmed ja liitrite kaupa külma vett mõjusid üllatavalt kiirelt. Põletav valu asendus kipituse ning õhetusega, juba hakkas silm valgust ja varju seletama. Kümneminutise loputamise peale võisin tõdeda: hullem on möödas. Köök nägi välja kui ennevanasti vannituba peale laste vannitamist. Uudishimulikult uksel shoud vahtinud koerad lonkisid minema. Kokkuvõttes olin üllatunud kui kiiresti kõrvetus taandus, seega julgen ohtra külma veega uhtmist soovitada kõigile, kel wasabi silma läheb.

Hea, et sihukesed asjad enne vana-aasta õhtut juhtuvad, muidu võiks võtta veel tulevale aastale suunatud halva endena. 

2 comments:

  1. Hmm.. Miks halb enne? Juba eesti vanarahvas teadis rääkida, et wasabi silmas tähendab õnne, tervat silma uute põnevate sündmuste märkamiseks, palju hämmastavaid vaateid matkadel ja retkedel, ägedaid arvutimänge ekraanidel.. :) :)
    Ilusat uut aastat!

    ReplyDelete
  2. Selline optimistlik vaatenurk mulle meeldib, kuidas küll ise ei mõistnud🤔 Tänud heade soovide eest ja kõike head uuel aastal sinulegi!!!

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!