Thursday, June 23, 2022

Eeljaanid suvekodus

Majatagune õunaaed/heinamaa

Suvekodu on sobiv nimetus kohale kus mul suvel kõikse rohkem meeldib olla. Viimastel aastatel just Jaani eelsel ajal sinna jõudnud. Tänavugi kujunes esimeseks ettevõtmiseks heina niitmine vikatiga nagu ennemuistsel ajal. Naaber oli õnneks nii kena olnud, et trimmeriga sissesõidutee puhtaks tõmmanud ja paar meetrit ka piiri äärest. Plaanis oli varahommikul kohale sõita, kuid seoses ajavahega uni segi, kolmest viieni olin ärkvel, neetult valge ju väljas. Panin silmaklapid ette ja jäin uuesti põõnama, alles üheteist ajal ärkasin. Seega kohale jõudsin ühe paiku. Ei hakkanud ennast kohe puhkuse esimesel päeval tapma, niitsin vaid kaks kolmandikku krundil kasvavast kõhuni heinast. Laisklemisest andsid tunnistust ka pihud, mis seekord isegi rakku ei läinud.

Valge topeltsirel
Hein Ukraina värvides lilledega

Metsaalusel lõkkeplatsil põletasin hakatuseks hunniku eelmise aasta õunapuuoksi. Tavapärane jalutuskäik mere äärde. Rahvast üllatavalt vähe vaatamata suht soojale ilmale ja täitsa normaalse temperatuuriga veele. Kas polegi siis puhkused juba alanud või on kõik väljamaale põrutanud. Kümmekonna inimese hulgas rohkem kui pooled väljamaalased, üks suur pere Rootsist. Naljakas oli kuulda ema ja laste nägelemist kui nood arvavad, et keegi teine aru ei saa😜 Tagasiteel jalutas kass üle tee, hiir oli hambus. Minu kiisutamise peale vaatas väga kahtlevalt üle kulmu, ega ma ometi himustavat silma tema saagile heida.

Tühjal rannal
Must kass hiirega üle tee ... seljatagant

Eelmisel aastal ehitatud kivitaimla oli mutt päris korralikult üles kaevanud, uskumatu kui palju pahandust sihuke tegelane teeb. Lilled enamus õitsenud kuid sirel veel täies ilus. Maja taga jätsin ka paar pisikest laiku imekena sinikollaste lilledega tikitud heina alles. Kokkuvõttes nägi aed palju parem välja, eelmise aasta harvendamine aitas, tegelt peaks veel kõvasti oksi lõikama rääkimata krundil kasvavate paari suure lepa lühemaks võtmisest, et need tormituulega murdudes miskit ei lõhuks. Metsa all tuleks paar puud maha võtta, üks kuivik oli ise ümber kukkunud.

Vanematega lõkke ääres
Selle aasta tule disain

Järgmine päev eeljaanituli vanematega. Tegelt super hea mõte ametlikust päev varem korraldada, uskumatult vaikne ja omaette olemine. Lõkke ehitasin kiirelt risti-rästi lepa kuivikutest, parasjagu suure et jaguks süsi vorstikeste grillimiseks. Sääski oli võrreldes eelmise päevaga ootamatult palju, ei tea mis neid välja meelitab. Olin plaaninud ka kohvi ja magustoidu aga kõige tähtsama vee näol maha unustanud. Ei viitsinud spetsiaalselt poodi ka sõita, kohvitamise korraldasime takkajärgi linnas. Vanemad olid väga rahul, omal käel nad ju suvilas enam ei käi. Täna sõidan sõbra paadiga paariks päevaks Saaremaale päris jaanitulele.

3 comments:

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!