Monday, October 3, 2022

222

Hüpoteetiline koti tekitamine Hersoni oblastis 

Kahesaja kahekümne teine sõjapäev. 24 veebruaril poleks ealeski uskunud, et sõda nii pikaks venib. Tegin mõningaid ennustusi kuid panin täiega puusse. Vabandada saab vaid sellega, et ega enamus eksperte täpsemad polnud. Võid teada mõlema poole relvajõudude tugevust viimase mehe, tanki ja supilusikani, lennukitest ning rakettidest rääkimata, aga see ei aita. Inimlik faktor ja juhuslikkus määravad nii palju, et põhimõtteliselt võimatu ette ennustada - süsteem lihtsalt liiga keeruline.

Tänase seisuga on Ukraina võitnud tagasi initsiatiivi kuna venemaa algul rakendatud ja vahepeal jupikaupa täiendatud sõjavägi on kaotanud suure osa oma lahinguvõimest. Paberil arvud endiselt võimsamad kui Ukrainal, kuid moraal alla nulli ja juhtimine ei kannata kriitikat. Limani linn vabastati okupantide küüsist, jõudis vaevalt 12 tundi "venemaa koosseisu" kuuluda😀 Eile läks suht ootamatult käima vasturünnak Hersoni suunal piki Dnepri läänekallast. Venelased kurtsid, et Ukraina kasutavat mingit imerelva, mis katkestas kogu side sõjaväeosade vahel.

Mõlemat vasturünnakut jälgin veits murelikult. Luganski oblasti tagasivõtmisega pikendaks Ukraina oluliselt rindejoont ja samas ei oma see piirkond erilist strateegilist tähtsust, ainult moraalselt venelastele ebamugav kaotada. Kui isegi õnnestub Severodonetsk ja Lishitshansk lõpuks ümber piirata siis mida nendega talvel peale hakata. Kohalike okupatsiooni alt vabastamine on muidugi üllas eesmärk. Hersoni rünnakusuund piki Dnepri läänekallast tekitab võimaluse vene väekoondise osaliseks ümberpiiramiseks ja kolmeks tükiks lõikamiseks. On Ukrainal selleks jõudu? Samas kaldaäärsed väed venelaste teisel kaldal paikneva suurtükiväe tuleulatuses.

Nii Izjumi kui Limani katlatesse polnud tegelt palju vene sõjaväelasi järgi jäänud, enamus jõudis jala ja kergetel masinatel vehkat teha. Suur osa rasketehnikast jäi maha, isegi rikkuda ja õhku lasta ei jõutud või ei viitsitud. Ennevanasti ähvardas vaenlasele töökorras tulirelva jätmise eest sõjakohus, üldse ei mõista miks tankid, soomukid ja suurtükid vastastele jäetakse samas kui üks käsigranaat luugist sisse muudaks tanki vanarauaks. Ainus seletus tüüpiline vene pohhuism ja täielik distsipliini puudus.

Väljakuulutatud mobilisatsioon pidavat üle miljoni mehe vene armeele juurde lisama. Number on muljetavaldav kuid kvaliteedi koha pealt kahtlane. Üks asi on vabatahtlikud, hoopis teine sundmobiliseeritud, viimased vähemalt passiivselt sõja vastased. Mingikski koostööks olevat vaja vähemalt 2 kuud väljaõpet. Paraku esimesed mopikud jõudnud juba vangi langeda. Vähemalt esialgu vähendab sihukese seltskonna rindeüksustele täienduseks saatmine võitlusvõimet mitte ei tõsta. Kust ja milline saab olema varustus on üks suur küsimus, suur hulk "sõjavarudest" olevat ammu ära varastatud. Rasketehnika nõukaaegne ja juppidest kokku kombineeritud. Ukraina saab samal ajal loodetavasti läänest pidevalt lisa moodsa relvastuse ja laskemoona näol. Julgen arvata, et juba praegu annavad ukrainlased nii mitmelegi NATO liikmele sõjapidamises silmad ette.

Vene tuumashantaazhi koha pealt olevat väidetavalt tuumavaba lahendus leitud. USA nimelt ähvardab tuumarelva kasutamise korral hävitada vene sõjaväe kogu Ukraina territooriumil pluss Musta mere laevastiku kasutades tavarelvastust. Selle käiguga muudaks venelastele nii kaitse kui ründe eesmärgil taktikalise tuumarelva kasutamise lahinguväljal mõttetuks. Pole kahtlustki, et USA'l võimekust selleks jagub. Lennukikandja lahingugrupid nii Vahemeres kui Pärsia lahes löögiulatuses rääkimata Lääne-Euroopa baasides paiknevatest üksustest ja allveelaevadest. Poolasse on viimasel ajal viidud strateegilised pommitajad.

Kui kõigele vaatamata peaks puhkema täiemahuline tuumasõda ennustatakse tulemused katastroofilisemad kui külma sõja ajal. Põhjapoolkeral sureks paljudes riikides kahe aasta jooksul 97% elanikest, üle maailma vähemalt 5 miljardit, inimkond langeks tagasi preindustriaalsesse epohhi, ellujäänud kadestavad neid kes sõja esimeste minutite jooksul hukkuvad.


P.S. Tänane Muski avaldus oli muidugi täielik jamps, tehnoloogia geeniustel ei maksaks end poliitikasse segada. Arestovitsh ütles hästi: tüüp ilmselt suitsetas midagi enne enne säutsumist.

7 comments:

  1. Moscow Times kirjutas täna ka, et Hiina teatas, et "vastavalt Hiina ja Venemaa vahelisele ühisdeklaratsioonile strateegilise partnerluse suhete edasise tugevdamise kohta lubas Peking anda Ukrainale julgeolekugarantiid juhul, kui ta "satub tuumarelvadega toimuva agressiooni ohvriks või sellise agressiooni ohu ohvriks"."

    Muski kohta spekuleerib mõni, et tüüp mängib aktsiahinnaga, et mingil põhjusel on talle praegu kasulik hinnalangus (ma ei jaga seda värki, ainus pähetulev põhjus on, et tahab odavalt Tesla aktsiaid tagasi osta).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakkasin nüüd mõtlema, et Hiinal võib olla väga praktiline mõte selles küsimuses selgelt Ukrainat toetada: nad omavad seal tublisti põllumaad, kindlasti ei taha nad, et seda radioaktiivsusega ära soditaks.

      Delete
    2. Hiina strateegiliseks huviks on vene nõrgenemine, küllap ta vaatab isuka pilguga Siberi suunas. Korraldaks sobival momendil referendumi, ja täitsa päriselt võivad need rahvad tahta vene ikke hiina oma vastu vahetada.

      Delete
  2. Seda saab ainult siis juhtuda kui üks tark hoiab tuumasõda ära tuumarelvagan, nii kade meel on et keegi ellu jääb. Siberis on võimalik siis ainult elada ja sinna saab, siis ainult jalgsi.:)
    Sa nagu ei saaks aru, et see mis infot sa töötled ongi propaganda. Mine viska grnaate joonista plaane mängi sõda internetis imelihtne. Kohati tundub seal ukrainas sõdida imeline isegi internet ja nutitelefon on tasuta lähed võtad kohaliku sim kaardi putkast ja naudid sotsmeediat ja teed Tik-toki. Googel ja Youtube näitavad sisuturundus sõduritele mis firmad teevad kaasaaegse tehnoloogiaga proteese.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viimane pilt blogis oligi sellistele kommentaaridele vastuseks mõeldud😉

      Delete
  3. ETV+ oli 1. okt. vene film "Kallid seltsimehed", 1962.a. toimunud streigist. Film valmis 2020, eestikeelsete subtiitritega, päris hea, soovitan. https://etvpluss.err.ee/1608423914/dorogie-tovariwi

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!