Sunday, September 15, 2024

Lähen Metsa!

Keegi pole viimasel ajal mind otseselt metsa saatnud nii et otsustasin ennetavalt ise minna. Homme, pühap varahommikul panen ajama, süst juba autosse topitud ja enamus asju hommikul pakitud kuna täna veel töötan kümneni õhtul. Esialgu oli kavas 5 päevaks minna aga kui ilmaennustust nägin võtsin terve nädala vabaks. Septembri teises pooles pea nädal aega päevatemperatuur +22C, öösel 16-17, ei tilkagi vihma - paremat ei oska tahta. Näis muidugi kas ennustus paika peab, igaks juhuks kaasas vihmakiled nii endale kui koerale, soojadest riietest vaid fleece ja vest. Erinevalt eelmisest nädalast on nüüd "hardcore" matk tsivilisatsioonist välja - levi seal pole ja satitelefoni ma ei oma. Kaasale jätan elukindlustuspoliisina marsruudi info.

Varustuse ja pakkimisega oli seekord õige lihtne tänu eelmise aasta temaatilisele detailsele postitusele. Enam polnud vaja jalgratast leiutada. Kui jalgsi või kanuumatka mitmepäeva varustuse panen tänu kogemusele silmad kinni kokku siis süstaga alles teine kord. Eripära eelkõige pakkide kuju, veepidavusnõue ja väike mahutavus. Toidukraami natu rohkem kui eelmine kord, riideid isegi vähem.

Viiest ööbimisest kaks viimast samas kohas. Vee peal distants isegi lühem kui eelmine aasta ja vaid pisemate (mõne km pikkade, kuni kilt laiade) järvede peal, jõge pole. Seega lainetus, tuul ja vool probleemi ei tekita. Samas portaazhe (süsta ja varustuse vedu üle mägise maismaa) tükk maad rohkem ja pikemad. Plaanis nagu tavaliselt päevatee algul läbida, telk üles panna ja siis ringi vaadata. Ühel päeval tahaks ka kohaliku kõrgeima tipu vallutada - kui tuju ja kutsik jaksab.

Suvilakäigust hulk pilte ja toredaid lugusid, eks postitan kui metsast tagasi jõuan kui 🐻karu nahka ei pane😜 Karu vastu võtsin pipragaasi, pean kodus igaks juhuks kasutusjuhendit enne lugema, muidu võib kole kiireks minna kui päriselt vaja. Suur saksa sõjaväe puss rohkem moepärast kaasas, Jaapani täägi jätsin koju ja rahumeelse inimesena ei viitsi tulirelvi kah kaasa tarida. 

Karu jutt on muidugi niisama loba, statistikapõhiselt murdsid karud Canadas alates 2000 ainult 27 inimest (1 aastas), Ontarios 4 ehk vähem kui ühe 5 aasta jooksul. Välgust surmasaamise võimalus 2-3 korda suurem autoõnnetustest rääkimata. Seda statistikat kasutan kui inimesed küsivad kas ma metsas karu ei karda ja kas pole hirmus ohtlik.

Over and out   mõmmm.... 😜

Thursday, September 12, 2024

Mittemidagitegemisest

Kolmekesi kamina ees
Mõnevõrra ootamatult juhtus sihuke "mittemidagitegemise" olelemine. Ausalt öeldes jube mõnus - lihtsalt oled, ainsaks "kohustuseks" süüa kui kõht tühjaks läheb. Iga sügis oleme ikka vähe pikemalt ilma suuremalt etteplaneerimata kusagil looduses käinud. Septembrikuu siinmaal metsas hulkumiseks perfektne - ilmad pole enam liiga kuumad ja vesi järvedes soe (mõlemad just parajalt 20C ringis), hammustavaid ja torkavaid putukaid minimaalselt, rahvas tagasi linnas - mis sa hing veel tahad. Eelmine nädal otsustasin töölt võtta mõned vabad päevad sel ja järgmisel nädalal. Plaanis oli telgitama minna kuid siis meenus kaasale ta töökaaslase suvila metsas. Käisin seal paar aastat tagasi igavusest ehitamisel abiks, nad pakkusid vastuteenena suvilakasutust. Enne telgiplatsi kinnipanemist helistasime, neile sobis kuna nädala sees kedagi suvilas pole. Seega esimene nädal lahendatud. Võiks ju arvata, et sama hästi saaks mugavalt kodus istuda ja mitte midagi teha, lisaks kõik tuttav ja mugavused käe-jala ulatuses. Mulle on vaja täielikuks lõõgastumiseks keskkonna vahetust ja looduses viibimist. Isegi Eestis puhkusel olles tunnen end päriselt puhkusel alles suvilas.

Vaade suvila rõdult
Igatahes ostsime vajamineva toidukraami (liiga palju, sest transpordi pärast ei pea muretsema kui autoga minna) pühapäeval valmis. Pakkimist sisuliselt polndud, mõned riided seljakotiga kaasa, jalatsid autosse pluss enda magamiskotid. Esmaspäeva hommikul põhja metsiku looduse ja suvilate suunas sõit vastuliiklust, maantee tühi, enamus uhab 120'ga lubatud 90 tsoonis. Olen seal mitmeid kordi käinud, kuid üllatusin kuidas mälupilt võib muutuda. Kiirteelt mahapööre paremale väikesele asfaltteele oli mäest allasõidu lõpus, vasakul mingi pisike kirik või ristimärk. Tegelikkuses asus mõnikümmend meetrit kõrgeimast punktist edasi, mingit mäge kui sellist polnudki, samas rist vasakul ja tee nimi olid õiged. Kuramus, kas nii tekkivadki libamälestused??? Samas ülejäänud tee ja pöörded just sellised nagu mäletasin, no äkki vahepeal teeehitus toimunud. Tagasisõites selgus, et siiski polnud mälupete - sama nimega teid järjest kolm tükki, üks vastas mu ettekujutusele.

Metsajärv
Eelmise nädala kuumalaine oli paari viimase päeva jooksul asendunud arktilise õhuvooluga, ilmateade lausa hoiatas võimaliku öökülmaga. Suvila ust avades oli selge, et seekord ei liialdatud. Kui väljas suht normaalne 15 soojakraadi siis sees külm nagu hundilaut. Kaminasse tegin tule alla aga eine võtsime verandal seni kui elamine soojenes. Jalutasime veidi ringi, kaasa otsustas lihtsalt raamatut lugeda, mul oli kange tahtmine metsas hulkuda. Jätsin ta raamatuga tugitooli kerra teki alla ning suundusime kutsikaga metsa. Lootsin õhtusöögiks seeni tuua kuid leidsin vaid ühe kukeseene ja kolm-neli puravikku, ei hakanud isegi üles korjama.

Kutsikuga metsas matkamas
Kahe tunniga seitse kilti metsaradadel just paras. Suvilas oli juba soojem, hoidsin kaminas ühtlast tuld susisemas, pimedaks oli juba liiga palav - 26 kraadi sees. Kohalikud kaminad või pigem ahjud on standardsed briti tüüpi malmivalust. Kui esialgu suhtusin kahtlevalt arvestades millised ägedad ja moodsad Eestis kasutusel siis peagi pidin üllatuma riistapuu efektiivsuses ja ökonoomsuses. Piisab iga poole tunni tagant ühe suure halu lisamisest maja soojaks kütmiseks. Kokku kuluski 6-7 halgu.

Kuts leidis metsast ribi, nii isutas, et ila tilkus
Ei raatsinud ära võtta, lasin rahus närida.
Peale sööki veetsin õhtu lugemisega, leidsin riiulist mingi ajalooliste kriminullide kogumiku, mida olin eelmine kord alustanud. Järjehoidja oli ikka seal kuhu mõne aasta eest jätnud. Uskumatult mõnus üle pika aja niisama selili diivanil vedeledes trükitud raamatut lugeda. Just nii kaua kui uni peale tuleb, siis hambad pesta, vetsus käia ja veel nats silmi üle ridade libistada kuni raamat käest pudeneb. Ei mingeid muid kohustusi. Võõras kohas sellevõrra parem, et enda omas oleks alati miskit kohendada, siin lihtsalt pole viisakas isegi kui tahaks. 

Õhtul ja öösel täielik vaikus, enne magamaminekut koeraga väljas käies sai tähistaevast imetleda - hoopis teine pilt kui lähimad linnatuled mitmekümne kildi kaugusel. Nii selget ja täherikast taevast mäletan lapsepõlvest kui käisin isaga teaduste akadeemia väljasõidul Võrumaal Vällamäel detsembrikuus suusatamas. Isegi moblaga pilti tehes õnnestus ebatavaliselt palju tähti pildile saada. Hiljem zoomides vaatasin esialgu, et karv kaamera ette jäänud. Tegelikult hoopiski minimeteoriit, üsna foto keskel okste kohal peenike valguskriips - milline kokkusattumus. Võite vaid ette kujutada tegelikku vaatepilti kui juba moblaga õnnestub selline saada.

Magama jäin üheteist paiku, ärkasin kümne ajal. Öösel täielik pimedus, teed silmad lahti, pole vahet kas lahti või kinni sama pime nii või teisiti. Vastu hommikut enamus unenägusid pissiteemalised, mõni ime - õhtul sai õlts libistatud ja kamina ees heaune kohvi limpsitud.

Kuidas teil, millised tingimused täieliku lõõgastumise eelduseks? Kas eelistate tuttavat ja kodust või pigem uut ja võõrast kohta?



Monday, September 9, 2024

Identifitseerimise ohtudest

Järgneb hoiatav jutustus mis juhtub kui elektriinsener ja bioloog üritavad end torulukseppadeks ümber identifitseerida. Kuna tegu täielikult väljaspool minu kvalifikatsiooni asetseva teemaga palun vabandada eestikeelsete kanalisatsiooni puudutavate terminite valesti kasutamist ja mittetundmist, mitte et ma inglise või mõnes muus keeles neid tunneks. Parandused ja korrektuurid teretulnud. 

Nii poolteist nädalat🤭 tagasi pirises õhtul töö juures mobla. Mu kutsungi hääl on erilise sagedusdiapasooniga harmooniliste kompott, et heli võimalikult lühikese maa peale sumbuks. Meenutab hääle kähedaks joonud konna krooksumist. Sõnumid ja teavitused seevastu summutiga püstolilasud (double-tap) koos maha pudenevate kestade klirinaga - muudab tukkuvad kaassõitjad ühistranspordis üllatavalt ärksaks😁 Telefonile helistavad vaid spämmerid või kaasa, needki harva, hea kui kord päevas. Ekraanile pilku peale visates nägin üllatusega tütre nime. Huvitav kas keegi kaval häkker või tõepoolest oma laps, kes muidu vaid tekstsõnumite abil suhtleb. Oligi tema hääl, samas tänapäeva tehnoloogiaga võib hääl ehtne kosta ehkki rääkijaks suvaline tüüp. Kuna raha küsimise asemel hakkas kraanikausist rääkima võis suht kindel olla: tegu ikka oma lapsega.

Köögi valamu olevat alla kukkunud ja selle käigus väljavoolu toru lõhkunud. Uduselt meenus, et mõni aasta tagasi olin toda kaadervärki veidi hädapäraselt putitanud. Lootsin rohkem tütre poiss-sõbra peale - täiskasvanud mees, las tegeleb ise sellega või kutsub spetsialisti. Tüüpilise kanadalasena ta muidugi hakkama ei saanud ja kuna otseselt ei uputanud, ei viitsinud ka rohkem tegeleda. Momendil tütre kaasüüriliseks eestlasest lapsepõlvesõber, kelle isa sõitis kohale ja viskas pilgu peale. Mingi arusaamatu disaini tõttu altpoolt kapi külge liimitud roostevabast terasest kraanikauss oli lahti tulnud. Pole ka imestada, sest hoidsid vaid neli liimitud vineeritükki nurkadest. Müstika, et liim niigi kaua suutis sellist raskust hoida. Vasest väljavoolutoru oli purunenud ja alumiiniumist kopsikut hoidev rõngasmutter murdunud.

Eestlaslikult tegusana sõitis bioloogiharidusega tüüp ehituspoodi, ostis vajalikud jupid valmis ja üritas isegi paigaldama hakata. Paraku selgus peagi, et üksinda pole küll võimatu, kuid äärmiselt tülikas raske kraanikausiga gravitatsiooni vastu võidelda. Mina käisin järgmine päev vaatamas meenutamaks, milline olukord on ja mis tööriistu võiks vaja minna. Kes iganes originaalselt kraanikausi paigaldas polnud kindlasti mitte oma ala spets vaid pigem meie moodi isehakanu ainult et oluliselt madalamate teadmistega elementaarsete füüsika ja mehhaanika seaduste koha pealt. Veetorud ripnesid suvaliselt seina ääres, kapi alumine kahekordne saepurust plaat oli juba varem vett saanud, pehmeks läinud ja keskelt vähemalt 5 sendi jagu nõgusaks vajunud. Viisakama välimuse saavutamiseks tuleb kapi põrand uus panna, lihtsaim lahendus vana plaadi peale uus toetada, sest ääred olid õigel kõrgusel.

Kodus juhtuski olema paraja suurusega pakse vineerplaate - ime küll aga laiuse poolest sobisid millimeetri pealt kaks tükki kokku. Ainult pikkust pidin sutsuke lühemaks võtma ja ukseposti kohale sobiva sälgu lõikama. Lakkisin plaadid mingi keldrist leitud vana lakiga õues ära, et korteris ei haiseks liiga hullult. Pikk nädalavahetus tuli peale, sõber oli sel ajal suvilas, mina sain vaid põrandaplaadid paika panna ja kogu töö käigu läbi mõelda ning tööriistad kohale viia. Esimeseks olulisemaks momendiks saab olema vasest äravoolutoru lahtitinutamine. Omal ajal kasutati majasisese kanalisatsiooni tarbeks mitte plast vaid vasktorusid, ühendused lihtsalt joodeti kinni. Mul vanast ajast propaaniga torujootmis leeklamp, sõbral teine. Paraku on need ette nähtud pisikeste näpujämeduste veetorude mitte viiesendiste kanalisatsiootorude jootmiseks. Loodetavasti pakuvad piisavalt võimsust kui kahte paralleelselt kasutada. 

Teisipäeval läksime suure hurraaga peale. Kui kõik valmis sätitud panime leeklambid vuhisema. Sõber kuumutas kahe leegiga, mina haarasin suurte tangidega torust kinni, valmis seda niipea välja sikutama kui tina sulab ja toru liikuma hakkab. Järsku lõi üks leeklampidest tõrvikuna laialt leegitsema, ilmselgelt lekkis gaas kusagilt ballooni juurest. Veidi rabelemist - kuna leek käis üle regulaatorinupu oli ainsaks lahenduseks kiirelt vannituppa tormata ja tule summutamiseks märg rätik üle leeklambi mähkida. Tuli kustunud keeras mees gaasi kinni. Esimese hooga ei saanud me aru kust täpselt lekkis. Keerasime leegiotsiku tugevamini ballooni külge ja proovisime uuesti - paarkümmend sekundit ning tulevärk kordus. Nii edasi ei saa, laseme end õhku või paneme maja põlema. Kui sõber soovis veel kord katsetada ajasin sõrad vastu näidates AI infi: 2.1%-9.5% propaani õhus on plahvatusohtlik!

Proovisime ainult ühe leeklambiga, sõber kuumutas ja mina ootasin kannatlikult tangidega torust sikutades. Tina hakkas lõpuks sulama ja maha tilkuma ja siis käis väike pauk pritsides sula tina minu suunas. Õnneks olid kaitseprillid ees, kogus väike ja tina siiski jahtub nii kiiresti, et vaid habe ja rinnakarvad veits kärssasid, arme ei saanud küll aga psühholoogilise trauma, elulõpuni jään sulatina kartma😜 Eks torude vahele imbunud vesi oli keema läinud ja kui tina lõpuks sulas prahvatas aurusurve selles suunas välja, kus kõige vähem takistust. Kuumutasime veel mõned minutid, paraku ei jagunud ühe leeklambi võimsusest kogu toruliite ulatuses tina sulana hoidmiseks. 

Ainus lahendus toru katkine osa  maha lõigata ja vahejupiga jatkata. Tänapäeval käsitsi keegi ei nüsi, tõime kodust suure sae, millega omal ajal kogu maja vana malmist veetorustiku seintest välja lõikasin. Ehituspoest saime pika otsimise peale sobiva kummist vahejupi, aega läks palju, enam pole ju poodides spetse juhendamas. Ainult paar neiut silma peal hoidmas kui iseteeninduskassast läbi lähed. Toru saagimine õnnestus kenasti. Kummist vahejupi peale pressimiseks oli libestit vaja, paraku ei leidnud muud kui vedelat seepi aga küll ajab asja ära. Nagu rusikas silmaauku sobiva üle kümne aasta vana päevituskreemi, mida allkorrusel igaks võimalikuks elujuhtumiks säilitasin, oli kaasa suvel salamisi ära visanud. Torustikuosa tundus nagu kokkupanemiseks valmis olevat.

Põhitöö valamu altpoolt kivist laua külge liimimise näol seisis ees. Mul oli sügav kahtlus kuidas liim roostevaba terase külge nakkub. Ehituspoes igatahes müüdi sihukest sodi, mida just sel eesmärgil kasutatakse - väidetavalt liimib praktiliselt kõiki puhastatud pindasid, isegi plastikut - terasest ja kivist rääkimata. Minu pealekäimisel "üleinseneerisime" selle koha pealt. Esiteks panime liimi valamu äärele ja surusime siis kogu kupatuse altpoolt kivist laua vastu, toeks tugevad puupulgad. Natuke sebimist kausi perfektselt sümmeetriliselt lauas oleva augu alla sättimisel. Järgnevalt tugevast puidust lauajupp täispikkuses kõigi nelja ääre alla liimiga kivilaua külge, peaks hulka tugevam olema kui originaalsed neli vineeritükki. Liim pidi nakkuma 20 minutiga ja kivinema 24 tunniga. Õhtu käes, kergema osa torustiku paigalduse näol jätsime järgmiseks päevaks.

Hommikul krapsti kohal. Kerge värinaga südames avasin ukse, valamu endiselt kohal, ei olnudki alla kukkunud. Sobitasime vasktorud paika, plast tihendid vahele ja keerasime ühendused kinni. Viimaseks operatsiooniks kraanikausi parempoolse väljavoolu kopsiku kinnitamine, mille tihendus rõngasmutter oli purunenud. Kui sõber läks poodi uut ostma, selgus et mutrit eraldi ei müüda - ainult kogu komplekt, mis koosnes roostevabast kausikesest, väljundtorust, kummi ja papitihendist ja mutrist. Ainult neli juppi aga kui mitu võimalust erinevas järjekorras paigutada. Täisvereliste meestena loomulikult usaldasime oma kõhutunnet mitte ei hakanud sihukese lihtlabase asja puhul juhendit lugema. Võimalikud lekkimisekohad kausi ja kopsiku vahel ja toru jätkud. Kummitihendi panime muidugi kopsiku ja kraanikausi vahele - kahtlaselt suur vahe jäi, aga no kuhu mujale panna. Papivõru oleks minema visanud kuid moe pärast suskasime rõngasmutri alla. Kolm torude jätkukohta said plasttihendid. 

Keerasime kõik tihemini kinni ja olime veendunud edukas projekti lõpetamises. Enne tähistamiseks õlle avamist viskasime kildu ja avasime moe pärast enesekindlalt kraanid ... viiest liitest kolm lekkisid! Nagu mis mõttes, tegime ju kõik õieti, kuradi imelik. Järelikult ei keeranud piisavalt kõvasti kinni. Milleks mõelda kui jõudu on: suured tangid kätte ning väänasime nii et silmad punnis. Kes oleks arvanud, et kanalisatsioonitorustikuga tuleb ringi käia nagu naistega (vabandage võrdlust): õrnalt aga kindlalt. Igatahes ühe plasttihendi keerasime laiaks ja kõige tipuks hakkas tänu pikema varrega kruustangide kasutamisele vasakpoolse kausi kopsiku ringmutter keermest üle hüppama. Selleks õhtuks aamen, ei viitsinud uuesti poodi sõita, homme ka päev.

Järgmine hommik magasime sisse ja asusime töö kallale häbelikult kõrvad lontis, eelmiste päevade tagasilöökidest ettevaatlikult. Mulle ei andnud rahu kraanikausi ja kopsiku vaheline suur pragu, kust must kummitihend välja pressis - ei paista normaalne. Võtsin kopsiku karbi kätte - ennäe, külje peal mustvalgel kenas selges kirjas paigaldamisjuhend. See läbi loetud oli selge, et vaja veelkord poodi minna. Esiteks oli paigaldusjärjekord oluliselt erinev: kopsik, torumehe kitt, kraanikauss, kummitihend, papptihend ja lõpuks rõngasmutter. Nojah - takkajärgi kõik targad, päris loogiline ju. Mul kodus oli mingit 20 aastat vana kitti aga kuna kummalgi polnud isu neljandat päeva kohale tulla ostsime uue. Kruttisime mõlemad kopsikud õiges järjekorras paika, keerasime vasktorude tihendid paraja tugevusega kinni. Puruks pressitud tihendi ühenduse kruttisime ilma tihendita pingule - interneti asjatundjate arvamused läksid lahku aga mitmed väitsid, et sihuke ühendus ei vajagi tihendit: vask vase vastu tugevalt keerates piisavalt tihe.

Kõik vist valmis, kontrollisime veel korra üle. Oh kurat, üks kinnitusmutter valepidi. Toru küljes olevaist üks üht, teine teistpidi. Sõber vaatas ja vandus, et nii peabki olema. Mina ajasin oma joru, no pole võimalik, ebasümmeetriline ju. Vedasime isegi pudeli peale kihla. Koos lähemalt uurides ja argumente esitades selgus, et mina eksisin. Tootja oli mingil kummalisel põhjusel samale torule eri otstesse paigutanud kaks peegelpildis mutrit enne kui toruotsad laiaks pressis, ehk siis meie ei saanud kuidagi mutrite poolt vahetada. Enne kraani lahti keeramist tegime lühikese pausi - saabus tõehetk, juba mitmendat korda. Esialgu ei tilkunud kusagilt. Lasime kraanikausid täis ja siis hooga tühjaks voolata, ka nüüd jäi kõik kuivaks. Lõpuks ometi tehtud. Kraanikaussi toetavaid pulki ei julgenud veel ära võtta, las seisavad paar päeva.

Finantsilisest küljest läksid jupid maksma 100 taala aga meie tööaeg ja närvikulu muidugi ületasid seda numbrit mitmekordselt. Seepärast las torumehed teevad torutöid, insenerid projekte ja bioloogid uurigu elukaid. Paraku on siinmaal meistrimehed nii ära hellitatud, et paljalt kohaletulemise eest küsivad soti või kaks enne kui teatavad kas üldse nõus tööd vastu võtma. Teevad muidugi siva kuid parasjagu ülejala kui just pole tuttav või sõbra soovitatud. Kahjuks ei tunne ühtki selle ala spetsi, seega tegime ise. Tänaseks paar päeva möödas ja telefoni ekraanile pole tütre nime ilmunud. Mine tea kas kõik korras või muutis lekkiv kanalisatsioon lapse mobla kasutuskõlbmatuks.

Wednesday, September 4, 2024

Lennushow Torontos - kaksiktornid ja vargtehnoloogia

9/11 Toronto stiilis
Pika nädalavahetuse (jah siinmaal on inimsõbralikult suvel iga kuu üks pikk (kolmepäevane) nädalavahetus) esmaspäeval Kanada Rahvusliku Laada raames lennushow viimane päev. Algul oli plaanis süstaga järvele minna nagu eelmine aasta kuid ilmateadet vaadates muutsin meelt - lubas tugevat maatuult. Kes see ikka tahaks "tuulest viiduna" ameerikamaale pagulasena sattuda, valisin hoopiski ratta liiklusvahendiks. Õieti tegin, poole tunniga jõudsin kenasti järve äärde kasutades linna poolt rajatud uusi rattaradasid, millest eelmises postituses veits pikemalt juttu. Ei saa salata, et ratturina tunned end tänaval nagu lennukis äriklassis reisides vuhisedes uhkes üksinduses omal rajal ummikus tuututavatest autodest mööda😝

Päris alguseks ei jõudnud kuid esimene vaatepilt meenutas elavalt 23 aasta eest toimunud terrorirünnakut New Yorgis kui lennukid World Trade Centre kaksiktornisid rammisid. Minu vaatenurga alt nähtuna kihutas teise maailmasõja aegne pommitaja B-25 Mitchell saadetuna Avro Lancasterist täiskiirusel järve ääres olevate kaksiktornide suunas. Lendasid madalalt kõrghoonete tagant ja otse kesklinna eest läbi. Propellerlennukid mürisesid nagu elukad. Tundus, et olen veidi kaugel põhiatraktsioonidest, hüppasin ratta selga ja väntasin 3 kilti lähemale. Rattatee on järve ääres hästi märgistatud aga jaluskoperdavaid võhikutest jalakäijaid täis, kes ei viitsi neile ettenähtud teed kasutada. Silma jäid eelkõige Aasiast ja Aafrikast pärit immigrandid oma ülbitsemisega kui mõni rattur märkuse tegi.

Seadsin end istuma pisikese künka nõlvale vaatega järve suunas. Esimesena võisin imetleda Burt Rutani poolt disainitud kaheistmelist revolutsioonilise väljanägemisega lennukit Rutan Long-EZ, mida võimalik juppidena tellida, et ise kodus kokku panna. Lennumasin oli võimeline üllatavalt keerukaid manöövreid sooritama. Ameerikas on päris populaarne hobi tootja poolt pakutavatest tükkidest ise autosid ja lennukeid kokku panna. Tavaliselt hulka odavam kui tehasest valmiskujul ostetud tunnustatud margid, lisaks võimalus ärbelda, et ise tehtud. Entusiastidele igatahes meeldib ja tavakodanikel äge vaadata. Kas ja kuidas kindlustus selliste riistapuude peale vaatab ei oska kommenteerida, kardetavasti õige kallis sertifitseerida maanteel või ametlikult lendamiseks kasutada.

Demonstreeriti ka metsatulekahjude kustutamiseks kasutatavat võimast vesilennukit, mis võib hoo pealt järvedest vee paakidesse koguda ja suht kiirelt uuesti õhku tõusta. Põhitribüünide ees korraldatud vee väljapuistamist ei näinud, küll aga mitu korda vette maandumist ja uuesti õhku tõusmist. Lühikese vaheaja jooksul kaalusin minna haarata putkast jäätise, meeletu saba peletas eemale. Kannatan veidi, küll kodus naudin külmikus ootavat kaheliitrist lemmikut - moka kohvijäätist mõrushokolaaditükkidega. Õnneks oli suht jahe ilm ja polnud ka erilist janu. Istusin murule, et moblas visata pilk värsketele uudistele.

Ootamatult kihutas sõna otseses mõttes kõrvulukustava müra saatel otse üle peade F-22 Raptor. 156 kN kahe reaktiivmootori väljalaskedüüsidest kostab nagu maailmalõpp. Õige keeruline oli lennukist normaalseid pilte või videot saada, kihutas teine sellise kiirusega, et zoomides raske kaamera vaatevälja püüda ja seal hoida.

Fotosid üle vaadates avastasin, et pildile jäänud F-22 Raptori ja sääse "õhuvõitlus"😁
Kuna digitaalne mälu miskit ei maksa kasutasin mobla kaamerat julgelt lootuses mõne hea võtte jäädvustada. Lennuk tiirutas üsna pikalt, enne kui lahkudes demonstreeris esimest korda avalikkusele pea nähtamatuks muutumist ehk niinimetatud "optical diapason cloaking technology". Muljetavaldav igaljuhul - vaadake ise allolevailt piltidelt kuidas lennuk "hajub".



Monday, September 2, 2024

Kuidas "rohelust" simuleerida

Liikluse efektiivsemaks takistamiseks on ehitatud
rattaparklad ja lilleklumbid endisele sõiduteele
Aastaid tagasi arvas valimiste käigus üks kohalik partei põhjendatult, et rohejutt toob hääli ja lubas Toronto teha rattalinnaks lubades hulga kilomeetreid ratatteid juurde ehitada. Tõigi hääli, sai võimule ja mõte iseenesest ju tore. Läks paar aastakest mööda, ei midagi. Rahvas hakkas meelde tuletama, et lubasite aga rattateid nagu pole. Algul üritati eelarvega välja vabandada, aga kui kisakoor liig valjuks läks leidis keegi geenius ideaalse lahenduse: sõiduteedele tõmmati paremasse äärde valge joon ja kõnniteepoolne osa identifitseeriti rattateeks. Kuna esialgu loodeti inimeste kuulekusele ei paigutatud ka mingeid füüsilisi piirdeid eraldamaks ratastele ja autodele ettenähtud ala. Osa autojuhte kas ei märganud, ei saanud aru või lihtsalt identifitseerisid end jalgratturitena - igatahes kaasnes ohtralt ohtlikke olukordi ja hulk õnnetusi.

Kui nii enam edasi ei saanud otsustati vaatamata autojuhtide protestile ehitada ka füüsilised piirded. Kes iganes neid projekteeris polnud ilmselt ise kunagi rattaga sõitnud. Postid ja äärekivid ning järsud käänakud nende vahel eeldasid virtuoosset rattakäsitlemisoskust. Rattatee ääres olevad autode parkimisplatsid kujutavad endast erilisi lõksusid. Rattal pead pidevalt käed pidureil valmis kullipilguga jälgima parkivaid autosid, kunagi ei või teada milline uks nina ees ootamatult avaneb. Teismelistel päris lõbus, kuid tavakasutajad kolisid kõnniteele, mis muidugi tekitas konflikte jalakäijatega.

Bussioote platform autoteele paigaldatud rattateel😁
Iseäranis äge liiklusmärk, kellel on eesõigus, ratturil või jalakäijal???
Reaalsuses arvavad mõlemad, et just neil, bussi ootavad kodanikud
sõimavad rattureid, kes möödasõidul jalakäijatele lõuga annavad👊
Kuna valimised varsti tulemas otsustasid võimud lõpuks oma lubadusi täitma hakata ja asuda tegelikult rattateid ehitama, mitte seda värvijoonte asfaldile vedamisega simuleerida. Takkajärge muidugi oleks parem kui nad poleks midagi teinud. Lahendus oli totraim võimalik tõstes oluliselt saastekoormust ja ummistades liiklust veel rohkem kui enne. Selle asemel et rattateid ehitada oli odavam lihtlabaselt terve sõidurida autodelt konfiskeerida ja rattateeks ümber värvida ning barjääridega piirata. Üks Toronto peatänavaist, millel varem kaks rida kummaski suunas, on nüüd üks rida kesklinna poole ja kaks välja. Kesklinnas paraku uusi autosid juurde tootvat autotehast pole, mis võiks põhjendada sissesõiduga võrreldes kaks korda suuremat autode väljasõitu. Igasuguse toru ja tee läbilaskevõime määrab kitsaim koht, milles võib iga teeremonti kohanu veenduda. Kõige tipuks muidugi pandi rattatee marsruudile, kus rattureid minimaalselt. Nii ma sõidan kord kaks kuus uhkes üksinduses sel ajal kui sõiduteel autod ummikus pasundavad ja minu suunas inimvihkajalikke pilke saadavad. Pildid muideks tehtud tänasel "Labor Day" riigipühal kui autosid minimaalselt ja rattureid maksimaalselt - 5 kildisel lõigul õnnestus täpselt kolme näha ja kaks neist ka pildile püüda.

Minu arusaamine rohelisest eluviisist,
penskarina päris mõnus elada sellises kortermajas😉
(ja mitte mõelda mis selle ehitamine maksma läks)
Kas ütlesin, et Toronto on Põhja-Ameerika kõige ummikuterohkeim linn - 10 km läbimiseks kulub keskmiselt 29 minutit! Mis tähendab, et tipptunni ajal hulga rohkem. Nojah 20 km/h on selline paras rattasõidu kiirus. Paraku on Toronto rattalinnaks muutmisel mitmed objektiivsed takistused isegi kui unustada ära, et enamus elanikke kas ei oska rattaga sõita või pole selleks füüsiliselt võimelised. Talv on siin sama külm kui Eestis, suvi oluliselt kuumem, lisaks kontinentaalsest kliimast tingitud võimsad lume ja äikesetormid. Linna muidu suht tasast maastikku liigestavad jääaegsete jõgede orud, üles-alla sõitmist jagub. Võttes arvesse, et keskmine kodanik Torontos käib 12.3 km kaugusel tööl (25 km päevas) oleks rattaga tööle sõitmine jõukohane üksikutele. Näiteks võin tuua oma firma, kus 20 kohalisest rattahoidlast pooled tühjad aga töötajaid mitusada.

Kokkuvõttes Toronto "roheline" rattainitsiatiiv tõstab saastet ummikute hullemaks muutmisega, raiskab inimeste aega ja linna raha kuid jätab mulje ametnike tegutsemisest.

August läks jooksu arvestuses igati hästi. 16 jooksuga läbisin 121 kilti keskmise tempoga 4:35 min/km. 10 kildi distantsil tuli 11 augustil lausa isiklik rekord 45:36 ja ka viie kildi aeg 22:07 augusti viimasel päeval kõigi aegade teine tulemus. Rekordite löömine teeb tuju heaks, sest vihjab vaatamata vanusele sportlikus vormis ikka veel tasapisi edasiminekule. Kiireim kilomeeter 5+ distantsil 3:58 ja kiireim tempo 4:24 min/km. Sammude hulk nõks üle poole miljoni - 517163. Rattal vaid 36 kilti, käimist 64 km.