Tuesday, January 12, 2010

Vabariigi Kodanikud


Täna vaatasime kodus ETV otsesaadet Vabariigi Kodanikud (mida saab ka ETV arhiivist peadselt vaadata), kus arutleti maailma, Euroopa ja Eesti lähituleviku teemadel. Aluseks võeti USA tuntud strateegilise arengu uuringu keskuse Stratfor aastaaruanne 2010 aasta kohta. Kohe alguseks võib mainida, et tegu oli üsna pessimistliku tooniga aruteluga, mida ka asjast osavõtjad ise tunnistasid.


Nii Lätis kui Ukrainas tulevad valimised, kusjuures viimase kohta arvati, et kõik kolm põhikandidaati on Kremli taskus. Huvitav, et ka Timošenko, kes alles hiljuti oli Venemaal tagaotsitavaks kuulutatud:) Aga viimati kui ta seal käis ei pistetud mitte trellide taha vaid hoopis kostitati külluslikult Putini enda poolt, mis vihjab otsest sõltuvust.

Enamust endisest N-Liidust peetakse juba kaotatuks eelkõige tänu Ameerika uue presidendi välispoliitilisele nõrkusele. Ainult Balti riikide suhtes ollakse arvamusel, et need otsivad vene hädaohu korral abi väljastpoolt ja ka saavad seda. See aasta on vene tähelepanu siiski suures osas Ukraina ja lõunapoolsete piirkondade peal.

Samas leiti, et kui Venemaa üldse tahab midagi sellel suunal ette võtta siis peab ta seda lähemal ajal tegema. Tema enda majandus on üsna nigelas olukorras ja pole karta, et see praeguse võimu juures paremusele pööraks. Rahvastikuprobleemid saavutavad lähema kümne aasta jooksul katastroofilise ulatuse. Kõige selle tõttu hakkab rahvusvaheline mõjujõud paratamatult vähenema.

Positiivseist arengutest suurt muud ei räägitud kui, et ka need on võimalikud. Eesti puhul oli mureks eelkõige viienda kolonni, äraostetud poliitikute ja diversioonivõrkude olemasolu, mis võetaks kasutusele kui olukord kuumaks läheb. Samas mainis väga tabavalt Mart Helme, et kõik ennustused põhinevad praeguse olukorra suhtelisel stabiilsusel aga kui juhtub mingi ootamatu oluline sündmus - näiteks Iisraeli-Iraani sõda, siis pole arenguid võimalik ette ennustada. Muideks loodetavasti pole tänane uudis Iraani ühe juhtiva tuumafüüsiku tapmisest selle sõja proloogiks.

Ise ma millegipärast nii pessimistlik ei ole, kuid samas pole ma ka mingi poliitika spetsialist. Kaldun arvama, et vaatamata kõigele ei pea Venemaa otstarbekaks lähemal ajal (3 aasta jooksul) Balti liinil suhete teravdamist otsesest sekkumisest rääkimata. Samas võivad muidugi ootamatud mõjuvõimsad sündmused kõik pea peale pöörata. No vaatame kuis läheb, mul hea ennustada, sest ei vea millegi peale kihla:)

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!