Saturday, January 23, 2010

Kaastööline ja Rumpole

John Grishami hiljutise raamatu "The Associate" kohta ei osanud leida paremat tõlget kui eriliselt kohmana tunduv "Kaastööline". Ehkki vaevalt advokaadi kohta sobiks kasutada sellist sõna nagu tööline siis kui uskuda raamatus kirjeldatud "higi välja pressimise meetodit", mida rakendatakse USA suurfirmades ei tundugi see enam eriti eksiteele viiv.

Jutt põhineb suhteliselt põneval situatsioonil, kus algaja advokaat tõmmatakse väljapressimise abil industriaalspionaazhi skeemi. Mulle aga avaldas rohkemgi muljet advokaadi kui Ameerika idoliseeritud ameti tegeliku töö kirjeldus. Palgad jah on tavainimesele muljetavaldavad - esimesel aastal $200000, aga palju teatakse, mis selle taga on. Puhkust vaid mõned päevad aastas, tööpäevad mitte 8 ega 10 tundi vaid pigem 16 kaasa arvatud nädalavahetused. Töötajail on magamiskotid kontoris, kuna tihtipeale pole aega koju magama minna. Ühesõnaga oled end vabatahtlikult orjusse andnud selle rahasumma nimel, mille eest saadud hüvesid pole sul niikuinii aega nautida.

Kokkuvõttes tüüpiline ladusalt loetav Grisham, mida mugav ajaviiteks lugeda. Pole ei parem ega halvem kui tema teised teosed, kuid ta on üks väheseid autoreid, kes suudab advokatuuri teemal huvitavalt kirjutada. Paraku ei saa Grisham lähedalegi John Mortimerile, kelle Rumpole lood on minu jaoks lausa klassika - inglise huumor tema parimas esituses põimitud advokatuuri keerdkäikudesse. Rumpole naudib ka see, kellele antud teema muidu huvi ei pakuks - lisaks on inglased osa lugusid laheda TV-seriaalina esitatud.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!