Friday, May 21, 2010

Elu, tehislik

Nagu Science ajakirja artiklis kirjutatakse saidki lõpuks tehiselu valmis, vähemalt selle definitsiooni järgi, mis nad ise andsid: "orgaanilistest molekulidest laboris kokku pandud organism, mis pole kunagi varem eksisteerinud." Üksikasjadesse laskudes - samasugune eluvorm küll eksisteeris kuid mitte see konkreetne bakter mis kokku pandi. Kirjutasin samal teemal märtsikuus "Tehis Elu", kui nad ennustasid, et peagi tuleb sellekohane teade.



Kuidas teadlased siis siiamaani "vanajumala" valdkonda kuuluva saavutusega hakkama said. Esiteks dekodeerisid olemasoleva bakteri DNA. Teiseks kopeerisid geneetilise koodi ja konstrueerisid keemiliselt uue kromosoomi eelneva info alusel. Viimaks suskasid selle kromosoomi bakterirakku, mis suutis edukalt paljuneda. Kokkuvõttes muidugi kasutasid nad olemasolevat elusaine infot aga tehniliselt tõepoolest panid kokku kaks "eluta" osa (sest kromosoomita bakterirakk pole elus) ja tekitasid nii "uue" elu.

Kui seni on õnnestunud vaid geneetiliselt muundada elusorganisme (DNA juppide lisamisega) siis nüüd saavutati uus tase tõestades, et täielikult tehislike organismide loomine on võimalik. Taolisel tehnoloogial on tohutu lai võimalik kasutusala alates ülemaailmse saastatuse likvideerimisest ja lõpetades enneolematult võimsate bioterrorirelvadega. Nagu ajaloost teada, et kui miskit on avastatud (tuumaenergia) ei saa seda olematuks teha, lihtsalt peame õppima uute teadmiste ja tehnoloogiaga elama ja lootma, et seda enamasti kasutataks "õilsatel" eesmärkidel.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!