Tuesday, May 3, 2011

Canada Valimised

Eile olid Canadas üldvalimised, mille kutsusid esile Liberaalid, kes mõne nädala eest keeldusid toetamast konservatiivse valitsuse eelarvet. Paljudele tundus see otsus kummaline, sest avaliku arvamuse küsitlused eeldasid konservatiivide suuremat toetust kui nende tolleaegne parlamendis esindatus ja lisaks ei paistnud ka valijad eriti huvitatud olevat valima minekust. Canada on tulnud maailma majanduskriisist suht kergelt läbi, põletavate probleemide puudus on alati valitsevale parteile toetuseks.

Tulemused olid osalt ootuspärased, osalt üllatavad. Konservatiivid saavutasid oodatult 167 kohaga absoluutse enamuse, mis annab neile pea kontrollimatu otsustusõiguse valitsusasjades. Liberaalid, kes kippusid valimistele kukkusid ajalooliselt kõige nõrgemale positsioonile ja vasakpoolsete NDP saavutas kõigi aegade kõrgeima esindatuse parlamendis. Canada poliitiline maastik muutus tavapäratult polariseerituks. Muidu on siin alati olnud tugev toetus poliitiliselt keskel asuval parteil, kelleks on liberaalid nüüd aga otsustasid parempoolsed liberaalid valida konservatiive ja vasakpoolsed vastavalt NDP. Quebecki rahvuslased said vaid 4 esindajat ja Rohelised ühe.

Väga huvitav on aga avaliku arvamuse küsitluste põhjal koostatud parteide toetuse muutumine valimiskampaania ajal. Kuna ise seda ei jälginud, siis ei oska öeldagi, mis põhjustas nii kiire NDP toetuse tõusu ja liberaalide languse. Paistab nagu oleks tegu tõsise ämbrisse astumisega liberaalide poolt või ootamatult võimsa NDP kampaaniaga, tegelt vist lihtsalt asjaolude kokkusattumine. Aga selline trend näitab kui kiiresti on võimalik toetust tõsta või kaotada, kindlasti sattub politoloogide terava tähelepanu alla.

Mis mina asjast arvan. Ausalt öeldes, suurt ei huvita ja seetõttu ka valima ei läinud. Mulle meeldib konservatiivide vastutustundlik majanduspoliitika ja liberaalide poliitilised vaated aga paraku ei pakuta taolist kombinatsiooni. Ainus otsene mõju võiks olla riigi kulude kärpimine riigifirmade erastamise kaudu, mille alla ka postiteenistus kuulub. Kui nii juhtub, eks siis peab hakkama tööd tegema nii nagu see erafirmades kombeks:)

2 comments:

  1. Konservatiivid ei ole ju financially vastutustundlikud olnud: riigi eelarve on miinuses ju! Ikka liberaalid on need, kes on eelarve tasakaalus hoidnud.
    Ja kui ei vali, siis ei tohiks sa kritiseerida ka...

    ReplyDelete
  2. Kommentaari esimesele osale vastates tuleb üllatusega tunnistada, et viimasel ajal on tõepoolest liberaalide valitsusajal eelarve soodsamas situatsioonis olnud kui konservatiivide ajal http://blogs.usask.ca/the_bolt/archive/2011/04/canadas_federal_budget_party.html.

    Ei tea kas on tegu "objektiivsete" põhjustega nagu maailma majanduse olukord või tegelikult vastutustundlikuma majanduspoliitikaga, sest nagu kommenteerija pole ka mina selle ala spetsialist. Aga samas on konservatiivide "propaganda" ilmselt vilja kandnud, sest suur osa elanikonnast on selles veendunud nagu valimistulemustest võis näha.

    Valimas ma jah ei käinud aga lugedes oma teksti üle ei leidnud küll kusagilt kohta kus oleksin kritiseerinud kedagi, kui mitte liberaalide ämbrisse astumise kommenteerimist nende kaotuses pettunu nii ei klassifitseeri.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!