Monday, March 5, 2012

Ilvese "Õnnitlus"

Meie presidendi kiri Venemaa äsja "valitud" presidendile on väga hea näide sellest, kuidas gentlemanlikult näppu näidata. Iseasi, kas Putin oma täispuhutuses sellest aru saab, aga usutavasti pole Venemaal asi veel nii hull, et poleks kedagi, kes ridade vahelt lugeda ei mõista. Järgneb tervituse tekst:

"Soovin Teile jõudu ja edu demokraatliku ja modernse riigi ehitamisel.


Kogu Venemaa rahvale soovin aga rahumeelset ja edukat tulevikku.


Just sellises tulevikus saavad 21. sajandile vääriliselt areneda ka Eesti ja Venemaa suhted, teineteise valikuid aktsepteerivate naabrite suhted".

Minu arust on väga hästi nende lausete taga peituvat sisu peegeldanud McNeo oma blogipostituses. Tsiteerin teda järgnevalt:

Esimese lausega ütles president, et Venemaa on ebademokraatlik ja arhailine riik. Asjaolu, et ta uue riigi ülesehitamiseks jõudu ja edu soovib on puhas suuremeelsus ja härralik viisakus.

Teise lausega eraldab Ilves Venemaa rahva Putinist, sisuliselt räägib rahvaga otse. Üksnes heasoovlikkus, andes mõista, et ka tema on teadlik, et rahu ja edukusega pole sealmail lood just kõige etemad.

Kolmanda lausega ütleb ta otse - ärge torkige meid ja meie ei torgi teid. Me võime teiega asju ajada ja võime ka mitte. Meelsasti ajaks, aga kui see keeruliseks osutub, ajame asju teistega.

Polegi mul muud lisada kui, et Ilves jätkaku samas vaimus ja ka meie ülejäänud poliitikud võiks temast eeskuju võtta!

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!