Thursday, April 30, 2015

Kremli Interneti Trollid

Ma olen olnud nüüd juba mõnda aega ühes väliseestlaste FB grupis, kus igasugu teemadel vesteldakse. Lahe ajaviide kui tööl vaba moment, huvitav lugeda mida teevad ja mida mõtlevad eestlased, kes elavad maailma eri paigus. Viimase paari nädala jooksul aga hakkasid ilmuma mingid imelikud tüübid, kes Moskva propaganda näol täielikku jura kommentaaridesse postitama kukkusid. Esialgu proovisin mitte välja teha, aga lõpuks hakkas tüütama. Tüübid olid eri nimedega kuid sama käekirja tõttu lihtsalt äratuntavad. Oleks üks ja seesama isik, saanuks vaimse puude kaela ajada, aga kogu värk tundus liialt organiseeritud olevat. Olin kuulnud varem venelaste interneti trollidest ja pulli pärast Googeldasin (kui tahate ise proovida võite kasutada sõnasid Kremlin, Moscow, Putin, Russia kombinatsioonis väljendiga internet trolls).
Artikleid tuleb kuhjaga, paar soliidsema taustaga allikast pärinevat lugesin läbi. Esialgu oli lihtsalt raske uskuda aga mida rohkem mõtlesin järele seda loogilisemalt hakkasid mosaiigi tükid paika loksuma. Kuna ikka tundus ulmeline võtsin ühendust oma arvutigurust sõbraga, kes kinnitas mu kahtlusi ja lubas pilgu peale visata. Kahe päeva pärast saatis mulle "raporti", oli ise grupiga liitunud ja infovoogusid ning sisu jälginud. Kirjalikus vormis esitas sellepärast, et saaksin grupi lehele üles riputada, sest kõige efektiivsem tegevus madalama taseme trollide vastu olevat nende avalikustamine. Mees mainis ka, et kõik mis kirjas pole konfidentsiaalsuse tõttu päris 100% tõsi ja mõningaid fakte on moonutatud et oleks võimalik ohutult avalikult postitada. Üldpilt samas vastab tõele ja detailides esinevaid pisivigu märkaks vaid ekspert. Stiili varjamise eesmärgil kirjutasin soovituse järgi tema teksti iseseisvalt ümber. Valmis variandi postitas kaasa oma nime all, irvitasime et oleme nagu mingis spiooniromaanis.

Netitrollid, kes nad on, kust tulevad ja mis eesmärgiks.

Netitrollisid on mitut sorti aga laias laastus võib nad jagada nagu kurjategijad kahte gruppi, üksiküritajad ja organiseeritud kuritegevus. Trollid tegutsevad netifoorumites, blogikommentaariumis, uudisportaalides ja mujal kus võimalik oma arvamust avalikult avaldada. Trollimine seisneb vestlusgruppides ja foorumites eeldatavalt vastuvõetamatute arvamuste avaldamises või otseses propagandas.
Üksiküritajad on üldiselt ohutud ehkki vahel üsna tüütud. Nende hulka kuuluvad teismelised, meeleheitel koduperenaised, töötud kolmekümnendates memmekad, jne … kokkuvõttes need kellel pole oma ajaga miskit paremat peale hakata ja kes teevad seda igavusest või valavad netis oma frustratsiooni välja. Võib leida ka paranoikuid, usufanaatikuid ja konspiratsiooniteooriatesse siiralt uskujaid, kes ideelised maailmaparandajad. Kogu selle kamba esindajad üldiselt ei hiilga intellektiga mida nad kompenseerivad labasuste, ropendamise ja ebakultuurse käitumisega. Üksiküritajad tavaliselt ei viitsi pikalt ühes kohas trollida, nad tulevad ja lähevad suvalisel ajal.
Organiseeritud trollide armeesid kontrollivad mitmed riigid ja võimalik et ma mõned suuremad organisatsioonid. Kindlalt on trolliarmeed Venemaal, Hiinal ja Põhja-Koreal, võimalik et ka mõnel teisel repressiivsel rezhiimil, kes kõik näevad seda osana infosõjast. Vajaduse nende järgi on kutsunud esile tänapäeva info levimise suhteline vabadus ja soov kujundada ühiskondlikku arvamust endale sobivas suunas. Kõik riigid kasutavad ajakirjandust ja netimeediat suuremal või vähemal määral oma poliitika propageerimiseks kuid trollimist ei pea lääneriigid otstarbekaks.
Kõige suurema ja organiseerituma trolliarmee on loonud Venemaa. Asi sai alguse juba mõned aastad tagasi, kuid sai tõelise hoo sisse alles seoses Putini tagasivalimisega toimunud protestiaktsioonidega. Kui tol ajal oli enamus tegevusest suunatud siseriikliku arvamuse mõjutamiseks siis viimasel ajal on oluliselt laiendatud tegevust välisriikide suunal, eriti peale Ukraina sündmusi.
Trollideks värvatakse noored, kellel piisav interneti kirjaoskus ja kuulekus. Trolliks saamisel on vaja läbida eksam nii tehniliste oskuste kui ka poliitilise lojaalsuse kontrolliks. Tööl käiakse vastavates keskustes, kus trollid istuvad arvutite taga (läbi proxy serverite) ja alluvad kohalike ülemuste kontrollile. Kuuldavasti on tööpäevad 8 tunnised ja mitmes vahetuses. Kord karm, hilinemiste või seanaha vedamise eest määratakse trahvid. Päevaks antakse ette postituste limiit, copy/paste pole üldiselt lubatud, sest postitused peavad paistma välja originaalsed aga nagu ikka tehakse seda kui boss kõrvale vaatab. Palka makstakse umbes $1000 kuus sulana pihku, töölepingut kui sellist pole, ainus paber millele nõutakse allkirja on nõue oma töökoha ja tegevuse salastatuse kohta. Tegutsetakse 3 kuni 10 liikmelistes gruppides grupiülema järelevalve all.
Tööpäeva algul saadakse juhendid selleks päevaks, mis sisaldavad päevateemat, lühiülevaadet, soovitatud postituste, videote, uudiste linke ning rünnatavaid sihtmärke. Lisaks sellele kehtivad üleüldised põhimõtted, et alati näidata kõike Venemaaga seotut positiivses valguses (välja arvatud teatud "puuduste likvideerimise" kampaaniad), samuti kuuluvad "omade" hulka Venemaa liitlased, eriti Krimm DNR ja LNR. USA, Euroopa Liit ja muidugi Ukraina on "vaenlasteks" markeeritud.
Geograafiliselt jaguneb vene trolliarmee kolme gruppi, siseriiklik, lähisvälismaad ja olulised lääneriigid. Siseriiklikus tegutsevate trollide eesmärk on ametliku riikliku poliitika levitamine ja igasuguse teisitimõtlemise materdamine. Direktiiviks ametlikust poliitikast palju räigemate seisukohtade avaldamine jätmaks tavakodanikule muljet, et rahva suhtumine on radikaalsem kui võimudel, kes tunduvad pigem vaoshoitud.


Lähisvälismaal eeldatakse kohalike keelte tundmist efektiivseks propagandaks. Liikmeid värvatakse nii venemaal paiknevaid kui kohapealseid. Nende trollide oskused on veidi kõrgemad, sest lisaks keelele peavad tundma kohalikke olusid ja sihtmärgi riigi rahva omapära. Lääne suurriikidesse suunatud trollide puhul on tegu eliidiga, kes peavad oskama perfektselt vastavat keelt, tundma poliitilist olukorda ja suutma kaasa rääkida päevapoliitilistel teemadel. Nende tasu muidugi oskustele vastav. Peamisteks sihtmärkideks on suuremad uudisteportaalid nagu CNN, BBC, Deuche Welle, France Presse ja suuremad ajalehed, ajakirjad.

Eesti kuulub vene trolliarmee määratluses lähisvälismaa alla. Üks grupp tegutseb venekeelses keskkonnas enam-vähem sarnaselt Venemaal opereeriva üksusega, teine grupp eestikeelses keskkonnas. Sihtmärgid samad kui mujal, olulisemateks Delfi, suuremad ajalehed ja suuremad internetigrupid. Blogid ilmselt liiga väikese jälgitavusega, et huvi pakkuda, venemaa ulatuses tõuseb punane lipp 3000 päevakülastuse peale.
Eestis tegutsevate trollide eesmärk on Venemaa poliitika toetamine laias laastus. Selle alla kuulub vaenulike riikide, nende valitsuste, organisatsioonide ja venemaa poliitikat mitte toetavate kodanike ründamine. Eriline tähelepanu suunatud Ukrainale ja Eesti NATO liitlastele, mis loomulikult Venemaad kõige enam häirib. Üritus hirmutamise ja demagoogiaga kiilu lüüa Eesti ja tema liitlaste vahele. Samuti sisepoliitikas praeguse "venevaenuliku" valitsuse ja selle poliitika ründamine ning ainsa suure "sõbraliku" opositsioonipartei toetamine. Viimase tegevuse juures on mõningaid raskusi trollide eraldamisel tavalistest rahulolematutest kodanikest, sest nagu ka valimised näitasid toetab valitsust veidi üle poole eesti rahvastikust ja teatavaid otsuseid kindlasti veelgi vähem, heaks näiteks kütuseaktsiisi tõstmine.



Kui olime selle postitanud järgnes ennustatud reaktsioon ehk äge rünnak konkreetselt ja isiklikult meie aadressil. Tänu trollide äärmiselt madalale tasemele ja labasele ründele asus loomulikult valdav enamus grupiliikmeid meid kaitsma vestluses. Trollide reaktsioon oli kriitikud blokeerida. Paraku oli probleemiks see, et nad ei suutnud leida toetajaid ja suutsid oma idiootliku käitumisega panna ka kõige suuremad skeptikud uskuma Kremli trollide olemasolusse.

Sõber jälgis asja kõrvalt pealt ja andis soovitusi, kuidas trollilõkse üles seada, vaesekesed jooksid pimesi viimasesse kui ühte sisse. Lõpuks hakkasid grupiliikmed omal käel trolle nii FB'le kui adminnile raporteerima. Viimane paraku paistab olevat "sinisilmne" rootsi päritolu eestlane, kes hoiab neid sõnavabaduse nimel viimase momendini grupis. Alles Hitleri pildi avaldamine või mõni teine sarnane ohtlik totrus sundisid teda tegevusele. Meie ise põhimõtteliselt ei raporteerinud kedagi, las grupp ise areneb ja näeb mis toimub.

Viimase paari päevaga oli trollide tegevus vaibunud ja nad otsustasid taktikat muuta hüpates vaid korraks sisse, et postitada kiirelt ports kommentaare ja siis kohe välja. Täna siiski viskas rahval lõpuks üle, esiteks pikk nädalavahetus ja aega palju, teiseks adminni tegevusetus probleemi tunnistamisel. Adminnile sunniti postkasti ummistamisega peale lubadus, et midagi peab ette võtma kui tahetakse grupi head mainet säilitada. Moodustati ka kaks uut gruppi kuhu võetakse liikmeid range kontrolli alusel, mitte suvaliselt. Vaatame mis homme toob, aga nalja saab kindlasti.

2 comments:

  1. Üldiselt on nende Kremli netiarmee sellide tegevus küll pigem shillimine kui trollimine, kuna traditsioonilised trollid praktiliselt kunagi ei tegele propagandaga. Trollimine on see ehk sel määral, et segatakse normaalset arutelu, motivatsioon aga on suuresti erinev.

    ReplyDelete
  2. Nii seal asjad käivad kahjuks.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!