Monday, March 28, 2016

Klassikokkutulek - Mis sa mossitad diskositikas :D

Klassikokkutulek ongi selline üritus kus sebid ära selle tüdruku kes kunagi sebimata jäi.

Nädalavahetusel vaatasime ka meie väidetavalt Eesti kõigi aegade populaarseimat filmi "Klassikokkutulek". Polnud lootnudki filmi enne suvist Eestireisi näha, aga ootamatult kuulsin tuttavatelt, et tükk Youtube üles riputatud. No muidugi ei saanud võimalust kasutamata jätta, istusime kaasaga teleka ette, mina õlle ja tema teeklaasiga ning hakkasime vaatama. Süümekat ma küll ei tundnud, et üle neti vaatasin. Samas oleks hea meelega maksnud produtsendile kui sihuke võimalus eksisteeriks. Ma ei tea kuidas see filmimaailm töötab, aga tõepoolest ei saa aru miks nad ei taha ajaga kaasas käia ja näiteks kinopileti hinnaga filmi netti üles riputada. Kasud oleks sees kõigil peale vereimejatest vahendajate: inimesed saaks vaadata ja tootja saaks kogu tulu enda taskusse. Kui üle neti on film mõistliku hinnaga saadaval siis enamus ei viitsiks piraaditsemisega tegeleda. 
Hüvasti mõistus !
Ametlikel andmetel lõi film esimese nädala jooksul hulga rekordeid, järgneb lõik filmi.ee veebilehelt: René Vilbre lavastatud komöödia, mille peaosades on Mait Malmsten, Genka ja Ago Anderson, esilinastus korraga läinud nädalavahetusel (20-21 veebruar) rekordilisel arvul ekraanidel – kokku lausa 34 kinos üle Eesti. Piletikassasse kogus film oma esimesel nädalavahetusel 191 390 eurot, mis on rohkem kui näiteks filmil „Avatar“ (72 364 eurot) või eelmise aasta Eesti kinode edukaimal filmil, multikal „Käsilased“ (104 105 eurot). Samuti seljatas „Klassikokkutulek“ kunagise menuki „Titanic“, mille avanädalavahetuse kassa oli 40 486 eurot.
Kui raseerid siis skoorid :D
Ootused olid suured ehkki suhtusin natuke skeptiliselt kartes, et populaarsus rahva seas ei pruugi garanteerida filmi taset. Tunnistan, et minule meeldis täiega - mõnus ajaviite komöödia. Rafineeritumad kriitikud on küll kurtnud stereotüüpsete "genitaalinaljade" üle aga minu arust polnud nendega üle pakutud. Film esitas üsna tõepäraselt läbi eneseiroonilise prisma keskmise keskikka jõudnud eestlase käitumist, eluolu ja probleeme. Ei maksa luua endale pettekujutust, et inimesed igal ajal ja igas situatsioonis salongikombeid järgivad. Kurvastusega pean tunnistama, et seoses viibimisega kodumaast eemal pole olnud võimalust ühelgi klassikokkutulekul käia, ehkki soov oleks suur. Endiste klassikaaslaste käest aga olen kuulnud, et need möödusid õige lõbusalt ja tragikoomiliselt nagu võibki eeldada inimestelt, kes pealt neljakümnestena üritavad käituda nagu teismelised :D
Mingi käiguvahetus ja katsu sammu pidada
Teades, et tegu on Taanlaste pealt maha viksitud stsenaariumiga ja ka sommid on sama filmi teinud vaatasime ühe hooga needki ära. Õnneks suudan sommide oma originaalkeeles ja taanlaste oma inglise tõlke abil jälgida. Võin julgelt väita, et eesti versioon on parim nii sisu kui eriti näitlejatöö poolest. Kindlasti on mu arvamus kallutatud aga eks igal pool on omad nüansid, mis teistes riikides sama tugevalt ei resoneeri. Soomlaste oma oli päris hea koos mitme originaalse killuga. Taanlaste oma jättis suht külmaks, võimalik et kerge tüdimus tuli peale sama asja kolmandat korda vaadates. Ma ei imestaks kui "Klassikokkutulekust" kujuneb omaette kultusfilm keskealistele, kust pärit tsitaadid meid aastakümneid kummitama jäävad. Soovitan kõigil vaatama minna, kes head komöödiat naudivad.

3 comments:

  1. Ma tahaks ka juutuubist vaadata, kust?

    ReplyDelete
  2. Paraku võeti õige siva maha, samas küllap peagi keegi riputab jälle üles ;)

    ReplyDelete
  3. Kahju, aga noh eks samas ka arusaadav

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!