Friday, November 4, 2016

KAPO staaragent - Edik

Mõjuagent - aga kelle ???
Ehkki ma tavaliselt naeran välja igasuguseid konspiratsiooniteooriaid siis seekord ei suutnud vastu panna kiusatusele ise ühte kokku panna. Konspiratsiooniteooriad tavaliselt kasutavad üldtuntud fakte aga vaatavad neid erinevate nurkade alt ning leiavad seoseid sealt, kus neid pole. Lisaks eeldatakse, et võimu ja totaalse kontrolli või finantsilise kasu saavutamiseks juhivad sündmusi kõikvõimsad salaorganisatsioonid. Tihti toetutakse niinimetatud "spetsialistide" analüüsidele, kes tavaliselt kas ei omagi mingit teaduslikku tiitlit või on selle oma ebakompetentsuse tõttu kaotanud (muidugi võimude salasepitsuste tõttu). Seega võtke järgnevat just nii nagu ma seda ise nimetan: amatöörist poliitikahuvilise esimene katsetus konspiratsiooniteooria kokku klopsimisel ;)

Niisiis: lühidalt väidaks mu teooria, et Savisaar on olnud lääne agent juba nõukaajast peale. Esialgu ilmselt Brittide või USA luurele töötades kui Õpilasmaleva kaudu nõukogude korda õõnestas. Hiljem anti ta üle Kapo juhtimise alla, kui olukord oli stabiliseerunud ja lääs veendunud, et kohalikud ise hakkama saavad. Kõigi eelduste kohaselt suundub "Edik" lähemal ajal väljateenitud pensionile, mida ta s]idab kuhugi soojale maale nautima kui juhuslikult enne Vene saatkonna lahkumispeol toidumürgitust ei saa.



Vaadates olukorda strateegilises perspektiivis, mis tegelikult Eesti poliitikas viimase iseseisvuse jooksul on toimunud, tekkib mulje, et tegu on edukaima Kapo operatsiooniga üle aegade. Tulemuseks ju venekeelsete ja venemeelsete eemale hoidmine riigi julgeoleku ja juhtimise jaoks tähtsatelt positsioonidelt ning valitsusest vaatamata sellele, et protsentuaalselt on neid märgatav hulk. Ei saa ju salata, et keskerakonda on alati kasutatud kui rahvust ühendavat vaenlast, mis on nii valimiste kui ka kriisiolukordade puhul edukalt toiminud. Puht venelaste ja veelgi äärmuslikumalt Eestivaenuliku erakonna tekkimist on suutnud Keskerakond ära hoida.

Vene agendiks olemiseks tegutseb Savisaar liiga avalikult, sala-agendi esimene nõue on salajas püsimine, nii et keegi ei oskaks kahtlustadagi. Moskvas nõupidamistel käimine tundub mulle selle nurga alt isegi topeltagendi jaoks ülepakkumisena, aga samas kindlustab vene valijatemassi toetuse: käib Kremlis, järjelikult oma. Jana Toom toodi mängu viimastel aastatel ja mul on kahtlus, et tegu lihtsalt purulolli ajupestud venemeelsega, keda kasutatakse häältemagnetina, et veelgi äärmuslikumate venelaste hääled keskerakonna kahjutusse sängi suunata. Oudekki jätab oma käitumise, oleku ja eelneva tegevusega mulje kui Kapo uus agent asendamaks lahkuvat staari.

Kuna keegi heast südamest poliitikas midagi ei tee siis pakun välja, et Kapo otsustas jälgede segamiseks ja operatsioonile tõelisuse mulje tekitamiseks mitte segada Edgaril ehtsas vene stiilis (altkäemaksude ja väljapressimistega) Tallinnas võimul olemist. Esiteks ei pea siis salafondidest keskerakonna tegevust rahastama, sest küllap nad oskavad pealinna rahadest piisavalt kõrvale kantida. Teiseks saab neil mugavalt silma peal hoida ja vajadusel õigel momendil mõni skandaalike paljastada, et avalikku arvamust mõjutada.

Mis siis nüüd juhtus. Arvan, et kas Venemaa sai lõpuks jälile kogu operatsioonile ja keeldus Edgarit edasi toetamast või muutus mees liiga kobaks ja ohtlikuks kapole enesele. Miks me kunagi või siis vähemalt lähema paarikümne aasta jooksul ei saa kinnitust Savisaare lääne agentiks olemisest. Pole karta, et ta ise tunnistaks, sest teab väga hästi, mis taolisel juhul kipub juhtuma. Ilmselt ei suudaks kapo teda piisavalt kaitsta FSB kättemaksu eest. FSB ei sooviks kindlasti tunnistada, et neid on nii pikalt ninapidi veetud. Kapo vaikiks ainuüksi sel põhjusel, et oma töötajatest avalikult ei räägita kui neid hinnatakse.

Selge aga, et homne keskerakonna kongress on nii kapo kui ka FSB terava tähelepanu all. Tänaste uudiste põhjal astus Edgar sisuliselt tagasi ja palus oma hääled suunata Toomile. Võimalik, et lahkuva agendi viimane teene, kongressil selgub täpselt milline on jõudude vahekord Keskerakonna eestimeelsemate ja Putini joone ajajate vahel. Eriti hea oleks konkreetselt teada saada, kes personaalselt kuidas hääletab. Kõik märgid näitavad, et ülekaal on Ratase toetajail, palju aitab muidugi kaasa asjaolu, et kaotajat (kelleks tundub Toom olevat) toetades võib ilma jääda soodsatest positsioonidest nii erakonna kui eriti Tallinna juhtimise juures. Seega on oodata, et kahtlejad hääletavad suures enamuses mitte aadete vaid rahakoti alusel, mis muidugi keskerakonnas tavaline käitumine.

Mis saab edasi. Nii Ratase kui Toomi võidu korral on oodata, et erakonna populaarsus kahaneb ja järgmistel valimistel võivad nad lausa kolmandaks kukkuda. Ratase võidu korral võib küll eestlaste toetus tõusta, kuid vaevalt see kompenseeriks venelastest hääletajate hulga vähenemist. Osa radikaalsemaid tüüpe ilmselt prooviks luua uue venekeelse erakonna. Seega võib eestimeelsete edu paradoksaalselt kujuneda Eesti julgeolekule oluliselt ohtlikumaks kui senine olukord või venemeelsete võit. Toomi võidu korral kaoks ilmselt enamuse eestlaste toetus, kes seni keski poolt hääletanud, samas vähemalt alguses jätkataks enam-vähem samal kursil.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!