Sunday, November 27, 2016

Vanainimene pööras ära ehk akvalangisti kursused.

Avamere akvalangisti kursuste materjalid
Neljapäeval arutasime tütrega, et tore oleks veealust ujumist proovida, töölt koju sõites astusin ühest "Dive shopist" läbi, uurimaks millised võimalused oleks akvalangiga sukeldumise proovimiseks ja mis sihuke nali maksma võiks minna. Selgus, et neil on nädalavahetusel kursused algajatele. Kahepäevase klassi ja ujulakülastuse käigus saame kätte paberid, mis võimaldavad avamere sukeldumist proovida. Praeguse ilmaga seda palju Kanadas ei tehta, ehkki üks tüüp mainis, et kahe nädala pärast võiksime temaga koos ühe pauguga nii avamere kui arktilise sukeldumise kursused ära teha. Oot moment, ma tulin ainult asja uurima, võtsin hoogu maha. Üks pisike mure on veel, palju see nali maksma võiks minna? 200 CAD aga kui tulete kahekesi saate 350'ga (125 või 100 euri nägu) ja nädalavahetusel on veel vabu kohti. Las ma mõtlen selle peale, vajusin viisakalt uksest välja.

Kodus arutasime tütrega ja jõudsime järeldusele, et miks mitte proovida, eriti kui peaks tekkima võimalus seda sporti kusagil soojas meres harrastada. Reedel töölt tulles sõitsin poodi ja teatasin, et oleme valmis nädalavahetusel kursusteks. Nüüd selgus ootamatu tõsiasi, et esiteks oleks meil vaja terve paks õpik eelnevalt läbi lugeda ja kahepoole tunnine video üle vaadata. Teiseks oli neil momendil vaid üks õppevahendite pakend. Et mis mõttes, kas olete kindlad, et me saame sellega hakkama. No kui kohe kodus õppima hakkate, peaks ehk jagu saama, esimesed kolm osa testitakse homme ja teised kaks pühapäeval, neid saate homme õhtul õppida. 

Mõistlik otsus oleks muidugi olnud öelda: tänan ei, aga homseks ma kohe kindlasti ei suuda kolme viiendikku avamere akvalangistikursuse teooriast selgeks teha. Seni olen ju ainult raamatutest selle kohta lugenud või filme näinud. Aga kus sa sellega, uhkus sai võitu ja teatava üllatusega kuulsin oma vastust: "No problem, I have done allnighters before" (Pole hullu, nooruses ennegi öö läbi eksamiks õpitud). Käisin oma krediitkaardi välja mille nad entusiastlikult lugejast läbi sahmasid. Tehtud, nüüd enam tagasiteed pole.

Koju jõudes helistasin tütrele, et see nii kiirelt kui võimalik töölt ära tuleks, sest homme on akvalangisti teooria esimesed kolm eksamit aga õppimiseks meil vaid üks raamat ja üks video kahepeale. Panin kohvi peale ning hakkasin lugema. Ei ole ikka harjunud enam niimoodi õppima, selleks ajaks kui plika kahe tunni pärast saabus olin pool esimesest osast ja poolteist kannu kohvi läbinud. Panime videod peale, sest neid sai koos vaadata. Tüdruk samal ajal lehitses raamatut, mina mehena olen võimeline vaid ühe tegevuse peale konsentreeruma. Natuke jama oli selles, et ilma raamatuta video jääb ikka veidi segaseks. Harjumatu ka, olen ju eluaeg raamatuga õppinud.

Kusagil poole nelja paiku kustusin ära ja läksin magama, kolmanda osaga just alustasin kui kõik kippus silmi ees virvendama ja mõtted jooksid laiali, enam polnud mõtet lugeda. Pool kaheksa üles ja kohvikannu kõrval sai viimast võtta, aga poole üheksaks oli ikka jupp kolmandast osast üle vaatamata. Tütar oli see-eest toiminud kavalamalt lugedes vaid kordamisküsimused üle tuhnides õpikus ainult siis kui pani kusagil mööda. Tema sai kogu materjali pealiskaudselt üle käidud. 10 minutiga viskasime ujukad, rätikud, õppematerjalid ja muu vajaliku kotti ning kimasime kohale. Dive shop asub õnneks meist vaid mõni kilt eemal.

PADI akvalangistide kursused ja arenguliinid
Tudengeid oli 18, meie ilmselt viimasel momendil lisatud tugevamasse gruppi spetsist instruktori käe alla. Too oli minu mõõdus Quebecki prantslane, kes lisaks akvalangismiga professionaalsel tasemel tegelemisega ka Tea Kwon Do instruktor Ryersoni ülikooli juures. PADI liinis oli ta saavutanud 15 aastase karjääri jooksul "Master Scuba Diver Trainer" staatuse, mis lubab instruktoreid välja õpetada. Peale tutvustamist asusime asja kallale. Esimene lause: "Ohutustehnikat teate niikuinii, selle võime vahele jätta", tekitas mõningast ebakindlust kuni saime aru, et tegu oli kohatu naljaga meie niigi pingul närvide katsetamiseks. Võtsime läbi esimese teooriaosa ja tegime testi, polnudki hull saime mõlemad tütrega 10 õiget kümnest.

Kella kaheteistkümneks oli bassein kinni pandud. Laadisime igavese hulga varustust autodesse ja sõitsime kohale. Parasjagu ehmatav oli näha kui keeruline tehnika oli ja missugune hulk kraami tuli kaasa võtta. Tavakohane suur Olümpia bassein oli see nädalavahetus hõivatud mistõttu pidime mingisse kesklinna ujulasse sõitma. Parkimisega linnas on kehvasti, seega võtsime hea meelega vastu Instruktori pakkumise tema autoga kohale sõita, vastutasuks laadisime tinavööd ja balloonid vani istmete taha. Istusin juhi kõrvale ning sain kogeda, mis tähendab Quebecki prantslasega liikluses olla. Punast tuld suurt ei märgatud, ridade vahetusest andis tüüp kaasliiklejatele pasunaga märku, et need heaga ruumi teeks. Sihukese massiivse ja niigi kergelt mõlkis masina vastu polnud kellelgi soovi oma külge hõõruda ja nii saime vaatamata tihedale liiklusele üllatavalt kiiresti kohale. Homme kirjutan veealusest kogemusest, mis jääb eluks ajaks meelde.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!