Friday, September 4, 2020

Unest ja magamisest

Nii jäime põrandale magama umbes täpselt 25 aastat tagasi😜

Une ja magamise teemale juhtisid mind nii Marca postitus kui ka Maris Vainre artikkel ERR's. Põõnamine on tegevus, millele kulutame pea kolmandiku oma elust, ja sellest ei saa keegi eemale hoida. Korralik uni ja väljapuhkamine on äärmiselt olulised elukvaliteedi osad. Võin seda omast käest kinnitada, sest ehkki olen alati valinud stressivabad tööd (sellised kus pean vastutama vaid enda tegude ja tegemata jätmiste eest) siis suht pikka aega pidin kella kuueks end kohale lohistama, mis eeldas ebainimlikult varast kella 5 ajal ärkamist. Ega ma siis selle pärast 9 või 10 ajal magama läinud, ikka venis voodisse ronimine kesköö kanti. Tulemuseks unepuudus, tööl tegin seda tasa laua taga või kohvinurgas tukastades, koju jõudes magasin tunnikese kaks enne kui pere saabus. Sain hakkama, aga ega tukastamine täispikka ööund asenda.

Eelmine talv muutus tööaeg pealelõunaseks, esialgu olin mossis. Peale nädalakest harjumist avastasin: tegu lausa taevase kingitusega. Hommikul maga kaua und on, õhtul peale tööd võid soovi korral poole ööni arvuti taga mängida või raamatut lugeda. Esimest korda üle pika aja tundsin end täielikult väljapuhanuna. Eriti nautisin hommiku osa kui ärkad: ei viitsi veel voodist välja ronida, lased silma uuesti looja ja vaatad nats unenägusid. Hommikuti tuleb neid küllusesarvest aga tavaliselt pole aega vaadata. Nüüd iga päev nagu pühapäev😁

Suvel Eestist tagasi tulles karantiinis istudes tekkis mingi imelik unehäire. Keset ööd nelja paiku ärkasin üles ja ei jäänud paar tundi magama. Esialgu panin selle ajavahe kraesse. Möödus nädal, ikka ei kadunud ära, hakkasin siis kasutama öisteks jooksmaskäimisteks. Karantiini ajal oli keelatud välja minna, kes see öösel ikka kontrollib😜 Eks sihuke käitumine süvendas segadust nii, et kuni eelmise nädalani kippusin öösel ärkama. Viimased kolm neli ööd on siiski kulgenud pideva unega, loodetavasti nii ka jääb.

Magada meeldib mulle jahedas ja hästi õhutatud ruumis. Suvel on Torontos mõlemaga probleem, sest liigse palavuse tõttu ei saa akent öösel lahti hoida. Kaasa soovib magamistoa ust kinni hoida, et koerte öine ringijalutamine ei häiriks. Mul tekib vaatamata õhujahutaja uhamisele õhupuudus, lisaks liiga palav. Vedelen küll paljalt ilma linata tekist rääkimata, aga ikka liiga lämbe. Täna öösel oli väljas  +14C, aken pärani ja uni maru hea. Pulsikell, mis unekvaliteeti mõõdab andis tulemuseks lausa 87 punkti sajast võimalikust. Iseasi kui usaldusväärne sihuke aparaat ja mõõtmine, hommikul oli igatahes väljapuhanud tunne.

Kuidas teil unega lood on? Kas palju probleeme, saate enam-vähem hakkama või tudite nagu imikud segamatult läbi öö. Väidetavalt on üheks põhiliseks segavaks faktoriks psühholoogilised tegurid: kui muidu elu pingeline siis ei saa hästi magada kuna aju koguaeg üritab probleemidega tegeleda.

9 comments:

  1. Unega üsna hästi üldiselt, kuid reisimine viib rütmist välja küll. Siis võtan enne magama minemist melatoniini ja aitab. See ei tekita sõltuvust.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Unerohu teema unustasin tõsta kuna ise pole kasutanud ega suurt uurinud. Jutte on ju igasuguseid. Eks ta ole nagu muude asjadega, mõju suurelt osalt individuaalne.

      Delete
    2. See pole unerohi, vaid unehormoon, mis aitab uinuda.

      Delete
  2. Minu tore perearst andis juhiseid edaspidiseks eluks - kui seksi ning ööunega on mehel hästi, siis on laias laastus ka tervisega kõik korras:)

    ReplyDelete
  3. Võiks paremini olla ja rohkem magada, aga ei saa millegipärast. Hommikuti kaua magaja pole ma kunagi olnud, aga kella kuuesed ärkamised hakkavad juba närvidele käima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul kaasa kah kipub varakult ärkama ja siis kurtma, et on väsinud. Minu inseneriloogikale toetuv vastus: "Maga siis kauem" pole vist eriti konstruktiivne nagu ta näoilme põhjal võin otsustada :P

      Delete
  4. Kui ma saaks oma üleliigse une maha müüa, oleksin miljonär.. :)
    Ma ootan seda aega et " kui sa vanaks jääd siis und enam pole ".
    Tahaks sellist elu ka proovida :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uneaeg on vanemaks saades küll lühemaks jäänud, keskeltläbi 8 tundi nüüd kui saan magada kaua tahan.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!