Saturday, June 19, 2021

Ilma paroodia

DELFI ILMATEADE:
Õhutemperatuur tõuseb täna üle 30 kraadi, kõige kuumemad päevad on alles ees...
"Põhjamaa" puhkus tõotab lähemal ajal troopiline tulema😕

Üheks Eesti suvepuhkuse suureks plussiks on alati olnud Toronto kuumast suvest ja niiskusest normaalsesse põhjamaa kehva suusailma pääsemine. Väga paljud võivad arvata, et ma niisama poosetan, kes ei tahaks kuuma suve. Paraku ei maksa enne arvustada kui pole ise järgi proovinud. Võimalik, et mõnele inimesele sobib aga minu jaoks on juba üle kahekümne viie plusskraadi ebamugav, kolmkümmend väljakannatamatu ja kui niiskus ka juurde lisada siis mitte sauna vaid lausa põrgu eesruumi tunne. Ma ei kujuta ette kuidas inimesed Kanadas, troopikast rääkimata ilma õhujahutuseta kunagi elada said. Väidetavalt olla võimalik ära harjuda, ei tea kaua see võtab, mulle igatahes on 30'st aastast väheks jäänud, pole jõudnud harjuda.

Paar päeva tagasi jooksin `+15C'ga kerges vihmasajus ja mõtlesin, et lihtsalt super jooksuilm, jahutus omast käest võtta. Pärast dushi all käimist ja kuivatamist ei lähe keha uuesti märjaks. Hommikukohvi jaoks on nii kakskümmend kraadi täiesti paras. Kahekümne viiega tuletab aialaua taga hommikusöök juba soojamere reiside puhkusi meelde. See osa päevast on täitsa ok, aga kui järgneva paari tunniga tõuseb kolmekümne alla eelistan pageda jahutatud tuppa. Õues aiatöid tehes kisub sihukese ilmaga õllekulu kole suureks.  

Kuidas teile selle aasta suvi seni meeldib ja milline eelistatuim ilm. Minu jaoks muudaks troopikas elamise võimatuks mitte ainult liiga palav ilm vaid ka aastaaegade puudumine. Lõputu suvi lihtsalt ei tundu normaalne, rohkem nagu mingist ulmekast.

7 comments:

  1. Ma olen alati rääkinud, et mulle meeldib pigem kuum kui külm. Aga pärast viite suve 30+ kraadises kliimasoojenenud Belgias, küll õnneks poolikut suve, olen sinuga samas paadis.
    Pluss, külmaga saab riideid kihiti juurde panna, aga kui soojaga pole konditsioneeri...
    Siia kolides vaatasime elutoa põrandat (kiviplaadid) ja ilkusime, et ei tea, kas nad arvasid, et elavad Hispaanias, kus sedasi ehitatakse, sest hoiab jahedat. Kohe esimesel suvel aga nautisime ise juba neid jahedaid kiviplaate. Ja järgmisel sügisel-talvel polnudki külm kivipõrand teab mis veidrus kannatada.

    Soe on nagu söömine ja alkohol - paluks, jah, aga mõõdukalt.

    ReplyDelete
  2. Troopikas aastaajad ei puudu, nad on teistsugused. On vihmaperiood ja kuivaperiood. Nicaraguas nimetavad kohalikud seda talveks. Temperatuur on siis ka veidi jahedam. Osad puud looduses langetavad lehed ja on päris raagus, mis tekitab sügisese tunde.
    Nii et see troopika lõputu suvi on mõnes mõttes põhjamaalase ettekujutus. Looduses on ka troopikas aastaaegadega seotud muutused.
    Aga kuidas kohalikud ilma konditsioneerita elades toime tulevad -
    ärgatakse enne esimest valgust, pimedas kella viie ajal hommikul, et kuue ajal esimese valgusega juba tööpostil olla. Kella üheks, kui saabub lööskav keskpäev, lõpetab enamik inimesi oma tegevused väljas ja läheb kuskile varju. Sööma, puhkama. Paljudel ongi tööpäev läbi.
    Elu tänavatel taastub enne päikeseloojangut, kuskil viie paiku õhtul, ja kestab umbes kaheksani.
    Mulle isiklikult meeldib ka kuni +25 kraadine suvi, Eestis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Järele mõeldes: ärgatakse tegelikult veel varem, kella 4 või 4.30 ajal.

      Delete
    2. Nojah, täiesti teistsugune elustiil. Momendil olen Vääna Jõesuu Lounges, põhiteema õhujahutajad ... Eestis😁

      Delete
    3. Lounges on suurepärane kokteil, omanik Tiina retsept - Sõru Jazz, küsi!:)

      Delete
    4. Tänan soovituse eest, järgmine kord proovin!

      Delete
  3. https://ilmateade.delfi.ee/artikkel/93795133/37-kraadi-norra-portaal-ennustab-eesti-absoluutset-kuumarekordit

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!