Tuesday, June 1, 2021

Küsimusi tuleviku tulnukale

Mineviku mina külastamine tõi pähe mõtte, mida ma tahaks praegu küsida kui tuleviku mina unenäkku ilmuks. Kõigepealt peaks mõtlema välja kui kaugelt tulevikust. 30 aastat on natuke palju, sest ega mind vist suurt morjendaks, mis 30 aasta pärast toimumas. Vanavanemate ja vanemate põhjal otsustades peaks küll tervise poolest lõdvalt seni vastu pidama. Mingi ettenägematu jama nagu lennuõnnetus, meteoriit või lihtsalt jää peal libisemine ja kaalika lõhki löömine võib meid kõiki iga hetk ootamatult tabata, selle pärast suurt ei viitsi muretseda.

Kui ka maailm on kolmekümne aasta pärast hukka läinud vean ehk mõned järgijäänud aastad kuidagi välja ja kui ei vea pole suurt vahet. Teeme elu lihtsaks ja loodetavasti rohkem etteaimatavaks, 10 aastat tundub küll jube lühike, aga prooviks siiski. Too tulevikutüüp ei pruugi üldsegi mina olla, tähtis piisavate teadmiste olemasolu mu küsimustele adekvaatselt vastamiseks. 

Piiramaks liigset uudishimu ja välistamaks otsest omakasu (aktsiate, maavarade, ... hinnad) otsustasin, et võin tuleviku olendile esitada vaid viis suht üldist küsimust.

1. Kas on avastatud maavälist intelligentset elu?

2. Milline on järgmise kümne aasta tähtsaim teaduslik või tehnoloogiline avastus?

3. Kuidas on muutunud maailma poliitiline kaart?

4. Mis on järgmise 10 aasta suurim katastroof?

5. Palju maksab pudel õlut aastal 2031?

Järgnevalt avaldan arvamust, mis võiksid need vastused olla, ehk siis üritan tulevikku ennustada. Esimene küsimus oli lihtsalt uudishimust kantud ja kahjuks olen väga (99.9%) kindel eitavas vastuses. Teist küsimust ei oska ette ennustada, juhitav ja energeetiliselt kasumlik termotuuma süntees lahendaks hoobilt maailma energiaprobleemi, paraku kahtlen selle võimalikkuses sel sajandil. Inimese Marsile jõudmisse ei usu enne 20-30 aastat, kui siiski. Üks minu arust naiivsevõitu nägemus aastast 2030.

Maailma poliitilise kaardi koha pealt huvitab mind eelkõige Eesti ja ka lähemate naabrite seis. Eeldaksin, et Eesti endisest tugevamini sulandunud nii EU'sse kui NATO'sse, Venemaa alla neelanud Valgevene ja Donbassi piirkonna kuid mitte Ukraina. Teravaim vastasseis maailmas USA ja Hiina vahel, Euroopas Vene ja Ukraina vahel - seega erilisi muutusi ei oota.

Järgneva kümne aasta suurim katastroof??? Kuna looduslikud suured katastroofid suht haruldased (eelmise kümne aasta suurim ehk Jaapani tsunami?) kipun kartma, et tegu saab olema inimtekkelisega, suurim tõenäosus otsene sõjaline konflikt. Samas ei maksa unustada Ameerika lääneranniku megamaavärina võimalust.

Eeldades euro kehtimist Eestis pakun välja 4 euri pooleliitrise Saku Heleda hinnaks, ikka väga tahaks loota, et seda veel toodetakse😜 Eelmise kümne aastaga tõusis õlle hind üllatavalt vähe, sutsu enam kui poolteist korda. Pudel Originaali maksis 2011 0.8 euri ja praegu 1.3 euri. Ülemaailmne kumulatiivne inflatsioon on 80'test saati olnud 30 - 50% 10 aasta kohta, mis eeldaks umbes 2 eurist pudelihinda. Paraku sõltub alko hind lisaks inflatsioonile väga suurel määral maksupoliitikast. 4 euri on isegi tagasihoidlik kuna seoses meeletu hulga katteta raha turule paiskamisega ootan inflatsioonitempo märgatavat kasvu lähiaastatel. Nostalgiline õllehinna teemaline artikkel aastast 2010.

On kaks fenomeni, mis võivad 10 aasta pärast väga suuri probleeme tekitada kui nendega kontrollitult ei tegeleta. AI ja andmete kogumine, töötlus, kasutamine - kodaniku tegevuse järgi vaatab kas riiklikult sanktsioneeritud tehisintellektne vangivalvur või lapsehoidja sõltuvalt ühiskonnakorrast.

Mida teie küsiks 2031 aasta tulnukalt või milliseid vastuseid ennustaksite minu või enda küsimustele? Millised võiks olla suurimad mured 10 aasta pärast.

5 comments:

  1. www.youtube.com/watch?v=yesyhQkYrQM&t=39s

    ReplyDelete
  2. Mind hirmutab tuleviku mõttes kõige enam võimalik kliimakatstroof. Kõige tõenäolisemalt suur põud, mille tagajärjel näljaste massid liikvele lähevad. Aga ka suured tulekahjud.
    Poliitikast teeb idanaaber valvsaks. Ei oskagi midagi ennustada, jääb üle sõrmed ristis hoida, et me oma kaasmaalased normaalsed edasi oleksid. EKRE ju lubab nii EUst kui ka NATOst välja astuda ja siis kukub Eesti kui küps pirn Venemaale sülle.
    Inflastsioon kindlasti ja ilmselt mitte vähe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kliima pärast muretsen ma kõige vähem kuna eeldatavasti tegu pikatoimelise fenomeniga, mis minu eluea jooksul ei jõua katastroofilist mõju avaldada.

      EKRE pärast suurt ei muretse, neil liiga vähe toetust, et saaksid miskit tõsiselt suurt käkki kokku keerata. Lühikeses plaanis on ohuks Venemaa, pikas plaanis pigem Hiina.

      Delete
  3. ei taha sekeldada, aga sille tekst nagu sageli juhtub, läheb kohe lappama.
    lihtsalt jama ei tasu ka kirjutada, et äkki läheb läbi? või kuidas seda mõista? alustan just raamatut elu 3.0, kes viitsib, see leiab muu ka. 10 aastat on väga väike aeg siiski. 2011 ja 2021 võrdlus ütleb, et liiga väike. midagi toimub, nihked on näha, aga mitte piisavalt. 30-50 on natukene parem aeg, kuigi näiliselt määramatum, aga vähemalt saab visandada isiklikult prognoositava võimalikud lennujooned.
    Niisiis mina valisin 2051, õlle kohta ei vasta, muu kohta esitan hüpoteese:
    1. on imelikult juba ammu kehtiv. kas aga 2050 on need faktid täielikult avalikud, diskussioon võimalik ja tõejärgsuse pohmell asendunud tõe taotlemisega tegelikult? 2050 on see vastus IMHO üsna tõenäoline - enam ei saa petta. aga on šhanss, et kedagi ei koti. 2030 on täielik määramatus.
    2. 2050 -ks on suurim leiutis siiski kitsas tehisintellekt ja selle rakendused, tulemuseks sotsiaalse pinge tõus (töökohtade massiline kadu - vrdl 19. sajand), uut tüüpi kommunismi teke etc... / loodaksin parimat, aga eeldan, et äärmiselt pingeline aeg, sest sotsiaalsed rahutused endisel kursil jätkates on vältimatud. vaid totalitarism suudab kuidagi jätkata s.t vt. 3
    3. Hiina, ja siis ülejäänud. Ameerika, EU, vist ka Venemaa (kes on endale parema positsiooni saanud. Aga rõõmustagem - hiinlased ENAM ei ole nii totalitaristlikud. Ja paraku kui 20. sajandi võis üks väikerahvas kuulutada enda sajandiks, 21. sajand on kindlalt Hiina sajand. s.t. selle väikse rahvuse tähtsus langeb.
    4. 30 aasta peale tõenäoliselt vana joone jätkumisel või tekkida väga suur pandeemia, inimtekkeline. Praegu mängivad 2 jõudu küüniliselt kokku: superrikkad ja Puna - Hiina. Ei tea, kes kelle üle mängib, aga äärmiselt ohtlik, ohtlikum, kui tuumarelv. Hea oleks, kui need mängud lõpetataks, aga praegu ei paista lõppu kusagilt.
    Pigem võimendatakse kliimateemat (superrikaste teenimisvõimalused), muid hüsteeriaid, suudetakse põhjalikult vussi ajada energiamajandus (ainuke toimiv asi praegu tuumajaam, päästerõngas tõesti - termotuum? näeb), endiselt suudetakse täielikult eksitada vasakpoolsust (mõistlik vasakpoolsus oleks aga ainuke HEA vastus olukorrale, seda ei eksisteeri). Ja lõpuks - Soodoma ja Gomorra saatus on ka võimalik. reaalselt, tõeliselt, teaduslikult suure tõenäosusega toimuv. liivakasti ajad on läbi, inimkond peab käituma vastutustundlikult, kui tahab ellu jääda. aga selle teket väga ei paista.
    Järeldus: võib olla juba 2050 on asjad üsna hapud. nn. uus jääaeg inimtsivilisatsioonile . Aga ma ei tea selle Schrödingeri kassi seisundi olekutõenäosusi. ehk nii 60% oleme elus, kestame, probleemidega, aga siiski.
    40% asi väga hapu. mingi pandeemia, jama, sõda etc... langus Rooma languse järgsesse segaduste aega ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm... huvitav. Kolmekümne aasta taha ei julge ise eriti ennustada. Mitmed praegused trendid ilmselt süvenevad, aga kahtlemata tuleb uusi, mida praegu ettegi ei oska kujutada, just nii nagu me ei osanud mitmeid asju 30 aasta eest ette kujutada.

      Poliitilise kaardi puhul eeldan, et Eesti piir ei käi mitte vastu Hiina müüri küll aga Hiina piir ulatub Uraalideni, kui venelased viisakalt ja alandlikult käituvad, vastasel juhul sööb enamus kodanikke Moskvas pulkadega :P

      P.S. Teiste kommentaatorite arvamusi võiks taktitundelisemalt arvustada, kõigil on õigus oma vaatenurgale. Ongi tore kui erinevad aga selle pärast ei pea näägutama.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!