Sunday, June 20, 2021

Mask, püksid ja vaktsiin

Maski innovaatiline kasutusmeetod😁

Alustaks sellest, et Eestis ilma maskita poodi minnes on sihuke tunne nagu poleks pükse jalas. Esiteks olen viimase aasta jooksul nii harjunud maski kandma ja teiseks on maskikandmine juurdunud ajus kui sotsiaalne norm, mida pole viisakas rikkuda. Ma ei lisanud lõppu smailit, sest nii see on tõepoolest. Avalikes kohtades hoian harjumusest distantsi. Raskelt tuleb kuid juba suudan hoiduda kellegi süütu lähenemise korral ehmunult eemale hüppamisest😜

Põhiteemaks seekord Kanada koroonapiirangud. Kuni viimase ajani, toetasin rangeid pandeemia piiranguid (millele võite eelneva aasta jooksul postitustest kinnitust leida) kuna minu arust olid need nii teaduslikult kui meditsiiniliselt piisavalt põhjendatud. Viimase kuu aja jooksul on aga Kanada poliitikud täiega üle võlli läinud. Sel ajal kui muus maailmas (üksikute eranditega) olukord kiirelt paraneb ja piirangud leevenevad on vahtralehemaal need endiselt ühed karmimad vaatamata suhtelise nakatumise madalale tasemele ja kõrgele vaktsineeritusele.

Poed alles avati 15% täituvusega, kaubanduskeskused ikka suletud, toitlustusasutustes vaid distantsi ja inimeste hulga piiranguga välilauad lubatud, siseruumides kogunemised rangelt kontrolli all, ... piirid kinni. Piiride suletust otsustati jatkata vähemalt 21 juulini ehkki üle 75% elanikest on ühe ja üle 20% mõlemad vaktsiinidoosid saanud.

Korraldatud on mõningaid "hoiatavaid avalikke näitlikke poomisi" kodanike kallal, kes kas või tehniliselt reegleid rikuvad. Kanadalane, kes tuli USA'st jala üle piiri ja näitas ette negatiivse koroonatesti tõendi sai kuus tonni trahvi, sest test oli tehtud Mehhikos vähem kui 24 tunni eest kust ta USA'sse lendas. Ametlik nõue näeb ette testi tegemist viimati külastatud riigis. See on markantseim meedias kajastamist leidnud näide kuid trahvitud kodanike arv ulatuvat tuhandetesse.

Nõuet kõigi inimeste karantiinis hoidmiseks valitsuse hotellis omal kulul jälgis isegi peaminister Trudeau kui naases G7 kohtumiselt (kus muideks koos meie Kajaga NATO teemalises vestlussaates esines). Teatavad reisimise erandid on tehtud sportlastele: nii profiliigade meeskondadele kui ka olümpialastele. Nood peavad reisimise korral püsima karmide karistuste hirmus rangelt oma "mullis".

Kanada vaktsineerimis strateegia on seni rajatud põhimõttele: võimalikult paljudele esimene doos anda ja kui üle jääb siis alles teine, alustades kõige rohkem haavatavate gruppidega. Põhimõtteliselt olen sellega nõus kuna viimase ajani kindlustas esimene doos väidetavalt väga kõrge kaitse. Delta ehk India variandiga olukord muutus suht kardinaalselt. Ilmselt teadsid asjatundjad probleemist veidi varem kui üldsust informeeriti esimese doosi vaid 30% kaitsest. Igatahes alustati suht ootamatult kuu aja eest kibekiiresti ka teise doosi jagamisega.  Astra-Zenecal on lisaks tühisele tromboosiohule ka seoses efektiivsusega "kala lõhn" man kuna Kanadas asendatakse teine doos mRMA põhise vaktsiiniga.

Rahva hulgas levis kuuldus kaks doosi saanutele piirangute leevendamisest, mistõttu tekkis metsik nõudlus. Kui piits (covidi nakatumise oht) inimesi ei hirmutanud siis präänik (võimalik piiranguteta teenindamine ja reisimine) pani ka skeptikud vaktsineerimisele tormi jooksma. Tulemuseks registreerimise süsteemi kokkujooksmine ning meeletud sabad. Aga nagu ikka: Kui kuidagi ei saa siis kuidagi ikka saab. Tutvused ja altkäemaks tagasid endiselt võimaluse eelisjärjekorras vaktsineeritud saada.

Ma ausalt öeldes ei saa aru, miks ei võiks riik seda raha ise tasku panna pakkudes oksjoni korras välja vaktsineerimist neile, kes seda väga tahavad ja valmis maksma. Võrdsuse argument ei kehti kuna trahv on samamoodi ebavõrdne: ühele $6000 köömes, teisele poole aasta palk ja ma ei räägi siin karantiinist möödahiilimiseks eralennukite kasutamisest pisilennuväljadel, sest seni igatahes pole veel õhutõrjet ja hävitajaid rakendatud piiririkkujate vastu😜

Pikka lugu lühidalt kokku võttes võin uhkelt kinnitada, et olen ametlikult kahe vaktsiinidoosiga vaktsineeritud ja täiskuuri läbinud vaatamata augusti keskpaigaks broneeritud teise süsti ajale. Ei hakka ka tühistama, sest juba räägitakse võimaliku kolmanda modifitseeritud doosi vajadusest. Tänan küsimast, aga enesetunnet vaktsineerimine kuidagi ei mõjutanud, mul lausa tekkis kahtlus kas ikka oli vaktsiin või lihtsalt soolalahus😜

Tegelt suurt ei koti seni kui valitsuse väljastatud ametlik tõend käes. Tõend ise muidugi on naeruväärselt amatöörlik, valgele lehele trükitud tekst infoga minu isikust, vaktsineerimiskohast ja ajast ilma mingisuguste turvaelementideta. Iga tekstitöötlusprogrammi  kasutada oskav ja printerit omav kodanik võiks selle ise endale trükkida. Info olevat väidetavalt kusagil riiklikus süsteemis hoiul samas ei pääse keegi ligi ega kontrollima, mistõttu välisriikide piiridel sõltub kõik sinu veenmisoskusest ja piirivalve suhtumisest.

P.S. Uudistes oli juttu, et äkki täna teatatakse vaktsineeritutele piirangute mõningasest leevendamisest. Eks me näe, suurt usku olulise muutuse osas pole kuna vahendeid valimata näiline "võrdsus" on poliitikute ja ühiskonna jaoks kole oluline väärtus.

6 comments:

  1. Enamasti on selliste tõendite puhul templist abi. Eriti hea, kui on mitu templit peal - mida rohkem, seda uhkem ja ametlikum!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sihukese naeruväärse paberilehe peal ei aita vist tempel kah :D Aga just tuli uudis, et Canada hakkab mingit digitaalset reisuäppi treima.

      Delete
  2. Pildil olev kodanik on kangesti Trudeau moodi, ilmselt üks tema kostüümidest. Tuleb tõdeda, et seekord on ta valinud selle õige kehaosa, mida nende maskidega peaks kaitsma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D mõni ime, meil siin äsja oli ju skandaal, kus üks parlamendi liige zoomi konverentsi ajal kogemata püksata pildile jäi :D

      Delete
  3. Eks eelmisel aastal Kanada elanikele makstud CERB'i raha ole vaja tagasi teenida, selleks on trahvid suured.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lihtsam lahendus on raha digitaalne "juurde trükkimine", millega valitsused üle maailma tegelevad. Trahvid minu arust lihtsalt karistus sõnakuulmatule lapsele, kes hoolimata vanemliku valitsuse keelust peenrast maasikaid nopib.

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!