Tuesday, June 1, 2021

Numbreid koroonarindelt

Meelelahutuse mõttes toon jällekord Ontario ja Eesti koroonaolukorra võrdluse. Piirangute osas ollakse kahes erinevas äärmuses ehkki nakatumisnumbrid viimase nädala jooksul suht sarnased:

Ontario tänased uued nakatumised 699 ja nädala keskmine 1030, uued surmad 9 ja keskmine 16.

Eesti tänased uued nakatumised 131 ja nädala keskmine 125, uued surmad 6 ja keskmine 2.

Võttes arvesse elanikkonna 10 kordset erinevust on Eestis olukord mõnevõrra viletsam kuid kolmapäevast kaob kodumaal maskikandmise kohustus ka siseruumides, koolid avatud ja kogunemiste piirangud minimaalsed. Ontarios homme küll lõpeb "Püsi kodus" liikumiskeeld kuid enamus ülejäänud piiranguid jääb püsima nagu kogunemiste keeld, maskikandmise kohustus, toitlustusasutused ja kinod suletud, ainult hädatarvilikke kaupu tohib poodides müüa, ...

Eile näiteks ei saanud osta kohvifiltreid kuna seda ei peeta elutähtsaks. Poeteenindaja teatas häbelikult, et tema ei saa midagi teha, valitsuse otsusega on muud osakonnad peale toiduosakonna supermarketis trellide taha suletud. Kurat, pole enam teab mis ajast pätikohvi joonud😜

Täna tellisin üle telefoni autopoest esirataste pidurikettad, klotsid ja mingid loksuma hakanud judinad (inglise keeles sway arm link). Üles korjata saan poe eest eeldusel, et kannan maski ja kindaid ning väldin igasugust kontakti - pergel sihuke ärevus nagu läheks salakaupa vastu võtma.

Mis mina arvan: Eesti balansseerib õige julgelt ja riskantselt, kuid Ontario on nüüd küll hullult üle pingutamas. Mida muud oodata kui piirangute kehtestamine ja lõpetamine otsustatakse poliitilisest vaatevinklist lähtudes mitte kuiva numbrite analüüsi alusel.

Loodetavasti kehtib vanasõna: "Julge hundi rind on rasvane"😏

21 comments:

  1. Meil Eestis algas suvi. Nagu päriselt, päike paistab ja värk. Arstid ja valitsus ilmselt usuvad, et gripilaadsed tõved suvel eriti ei levi. Ja et eks sügisel näeb, mis siis saab.

    Nii et minu arust ei ole praegune Eesti otsus eriline risk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loodan parimat aga lootus pole plaan nagu öeldakse. Tegelt kisub juba hullult kodumaale, kus sind ei vaadata nagu sarimõrtsukat kui autost väljudes oled unustanud maski ette panna :P

      Delete
    2. Praktikas: vaatasin, et bussis kandis enamik maski ka ilma kohustuseta. ERR kirjutas sama.

      Delete
  2. Tundub, et meie maal hingamisteede viirused tõesti peavad suvel pausi. Aga. Ma ei saa sellest hästi aru, miks see nii on? Sest kui vaadata temperatuuri või päikesekiirguse intensiivsust, siis see on ju ka lõunapoolsetes maades kõrge, aga seal on koroonanumbrid hoopis teised ning ei paista päikese kõrgema kaarega suhestuvat. Oskab keegi selgitada?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina olen kaks päeva päikest võtnud, aga ärkasin hommikul õhku ahmides, sest üks ninapool on täiesti kinni. Ja no igasugune viirus on välistatud, sest olen siin ainult kodus istunud. Värske õhu mürgitus? Nina suurest palavusest üles paistetanud. Igatahes hea meel, et vähemalt üksi trenni tegema minnes ei pea veel maski ka ette panema, kui nagunii õhku poole vähem kui muidu.

      Delete
    2. Ma ikka arvan, et õhu kaudu levivasse piisknakkusesse haigestumine sõltub kodanike kokkupuutumise tihedusest, lähedusest ja kestvusest. Suvel lihtsalt ollakse rohkem väljas ja puhkusel kui tihedalt siseruumides koos. UV muidugi aitab ka.

      Rents oskas lihtsalt mingi tavalise kevadise ringihulkuva viirusepoisi üles korjata. Ehkki selleks peab ikka jube osav olema, nii gripp kui külmetused (cold on ju ka viirus mitte külmad varbad) on koroona ajal ilmselt seoses üleüldiste piirangute ja hügieeniga äärmiselt tagasihoidlikult esinenud.

      Delete
    3. Igasuguseid õitsejaid on praegu ja see pilt muutub natuke iga päevaga, mõni võib olla allergeen.

      Delete
    4. Kahtlustan ise ka pigem mõnda allergeeni + mul on selline nina, mis ongi pool ajast lihtsalt ilmast tulenevalt kinni. Liiga kitsad mingid käigud, saaks laseriga töödelda, aga see oleks ajutine lahendus, peaks mõne aasta pärast uuesti tegema.

      Delete
  3. Minu arust on teadlased seda nüüd üle aasta uurinud ja tulemus on null. Kas pandeemiat mõjutab ilmastik, meetmed, käitumine, meditsiini üldine tase, õhu niiskus, üksikud suure mõjuga sündmused - ma pole veel näinud allikat, mis ütleks, et me nüüd saime aru.

    ReplyDelete
  4. Lääneriikide valitsustel pole selgust, mismoodi lokdaun lõpetada. Jätkub inimeste hirmutamine meedias ja toodetakse üha hullemaid matemaatikute "teaduslikke" prognoose. Kadestan kodumaal elavaid eestlasi, et nende juhtidel jätkub kainet mõistust see mõistuevastane olukord tasapisi lõpetada. Maskide hülgamine on selles väga oluline samm, kuna maski kandmine toidab pidevat hirmu ja ärevust. Ärge tulge rääkima, et räbal näo ees meid kuidagi kaitseb.

    ReplyDelete
  5. Redditist lugesin just väidet, et Inglismaal olevat viimased 7 päeva asjad järjest hullemaks läinud (viimase 7 päeva keskmine on vist viimase kahe kuu kõige hullem vms), kuigi igal pool on rohkem kui 70% täisealistest inimestest vähemalt ühe vaktsiini saanud (ja ca 45% mõlemad). Loodan, et see on mingi ajutine jõnks ja seotud konkreetse piirkonnaga, mitte ei tähenda midagi muud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma vaatasin ka UK numbreid, viimased paar nädalat on jah kummalised kui võtta arvesse vaktsineerimise taset. Mai alguse 2000 pealt tasapisi ühtlaselt kerkinud juuni alguses 3500 peale. Võrreldes jaanuari alguse 60000'ga on muidugi köömes. Neil see India tüvi väidetavalt brittide enda oma üle võtmas, vaktsiinidele pidada siiski mõlemad alluma. Põhiline murekoht on ikkagi võimalik uus tüvi, mille vastu vaktsiinid pole efektiivsed, mis eeldaks järjekordset ülemaailmset vaktsiinikuuri.

      Delete
    2. Saksamaa raporteeris ka tõusust. Ja meie enda müsteerium on Valgamaa.

      Delete
    3. Jah, murettekitav olukord.

      Delete
  6. Kui koolid avati, siis oldi kindlad, et nakatumine hakkab tõusma. Tegelikkus on aga vastupidine. Minu meelest on Eesti õigel teel. Olen seda sulle üritanud selgitada viimased kuud, sina mingil põhjusel pooldad lukkukeeramise varianti. Tore näha, et hakkad veidi suunda muutma või vähemalt tundub nii 🙂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mitte ehk niivõrd suunda muutma kuivõrd üritan tasakaalus keskmist teadmistepõhist joont hoida nagu alati, no vähemalt enda arust. Aga eks nii teadmised kui ka hoiakud muutuvad aja jooksul ;)

      Delete
  7. KOHVI(filtreid) ei loeta elutähtsaks kaubaks??? See on ju täielik elementaarsete inimõiguste rikkumine! Võetaks minult võimalus mu enda eelistatud viisil kohvi valmistada, ma läheks loosungiga tänavale.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks see oligi mis mu "silmad avas" :P Seni vaatasin kõrvalt ja irvitasin kui kodanikud vingusid, aga kui ikka piirangutega minu liivakasti tullakse hakkan mässama :D

      Delete
  8. Dr Lee selgitab olukorda UKs https://m.youtube.com/watch?v=ekMMICPS-DM&t=193s

    ReplyDelete
  9. Nakatumine hakkab langema, kui 30% on immuunsus. Meil on iga viies täiskasvanu saanud 2 süsti, teist sama palju ühe doosi, pluss 100 tuh, kel on antikehad viiruse põdemisest. Ehk tõenäosus viiruse uus ohver vähenes jõudsalt. Aga riiki kinni keerata on lihtne, lahti keeruline. Abi on sellest... Vaata Lätit, mis on lukus olnud novembrist alates ja seis on neil kehvem kui meil.

    ReplyDelete
  10. Meil põhjendatakse piirangute leevendamisega viivitamist seoses delta (india) tüve sissemurdmisega ja vaktsineerimise eripäraga (esimene doos paljudel, teine vähestel). Väidetavalt suudab üks doos ainult 33% efektiivsusega haigestumist ära hoida. Samas pole aimugi kui usaldatav see info on.
    https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/covid-19-ontario-june-4-2021-1.6053102

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!