Tuesday, June 22, 2021

Priviligeeritu

Inimtühi Toronto rahvusvaheline lennujaam Juuni keskel.
Valitsuse praegune piirangute leevendamine pilti ei muuda.

Nagu oli lubatud tuligi eile Kanadas valitsus välja reisipiirangute leevendamise plaaniga. Nagu ma eelmises postituses ennustasin on tegu suht tühiste leevendustega ja neid rakendatakse vaid kitsale priviligeeritud inimeste grupile, kellega on mul olnud õnn liituda. 

Lühidalt kokkuvõttes esitas valitsus riigi kodanikele ultimaatumi:
Kui te tahate veel kunagi reisida peate ennast vaktsineerima ja nõustuma karmi piirikontrolli ning isiklike vabaduste piiragutega.
Kui te soovite, et piiratud turism välisriikidest oleks lubatud peab vähemalt 75% teist end laskma vaktsineerida.

Olles läbinud täieliku valitsuse poolt heaks kiidetud vaktsineerimiskuuri kuulun nüüd reisimisvõimelise "eliidi" hulka. Võiks ju kohe luua vaktsineeritute partei ja vaktsineerimislehekese asemel väljastada parteipileti, oleks kuidagi tuttavam nostalgiline tunne - back to the USSR😜

Ärge nüüd minust valesti aru saage, ma toetan vaktsineerimist, lihtsalt oleks Kanada Liberaalselt (nii nime kui loodetavasti sisu poolest) valitsuselt oodanud natuke pehmemat või vähemalt läbi lillede survestamist. Nende meetodid on lisaks eelmisele suvele (millest võib veel aru saada) ka selle suve turismi lämmatanud, sest piirangute leevendused kehtivad ainult Canada kodanikele ja residentidele, mitte välismaalastele, olgu nad kas või kolme erineva rohuga vaktsineeritud.

Muidugi võiks öelda: Mis sa vingud, paku parem lahendus kui tahad kritiseerida. Tuleb ausalt tunnistada, et ega ma hoobilt mingit head lahendust pakkuda ei oska, vabanduseks tooks välja asjaolu, et mu palgatase on kordi liiga madal selliste küsimuste lahendamiseks.

Personaalsest vaatevinklist ei saa ju kurta. Olen tänu bürokraatide kohmakusele ja aeglusele vaatamata piirangutele reisinud pea samamoodi kui iga aasta, vaid talvine troopikapuhkus jäi vahele. Märtsis õnnestus kahe laine vaos isegi piisavalt mäe peal suusatamas käia õigustamaks hooaja pileti ostu. Kokkuvõttes kehtib sama reegel mis investeerimises: näe ette trendi, julge võtta õigustatud riski, tegutse teistest varem.

Eesti reisu pileti ostsin piiride totaalse suletuse ajal ennustades ja lootes, et piiranguid vähendatakse. Võimalikult kiire vaktsineerimise tegin reisikindlustusena, teise doosi kättesaamine enne lendu vedamine. Samas oli plaan kuidas niikuinii teine sutsakas kätte saada kuna eeldasin, et võimalikud leevendused vaid neile kehtiks. Eilne valitsuse teadaanne kinnitas mu taktika õigsust. Samas pole ma veel metsast väljas, sest viirus käitub ettearvamatult. Mingi uue senistele vaktsiinidele allumatu tüve ilmumine ning koos sellega ülemaailmse karantiini kehtestamine reaalne ehkki suht väikese tõenäosusega võimalus.

Elame uues reaalsuses nimega "Esimese pandeemia järgne maailm", meeldib see meile või mitte, vahet pole, tegelikkust muuta ei saa. Saame jällekord näha olukorda, kus kohanemisvõime ja reaalsete faktide arvesse võtmise oskus annavad olulise eelise kodaniku heaolu kindlustamisel.

3 comments:

  1. Mina ei usu, et inimesi on võimalik uuesti vabatahtlikult karantiini sundida. Vähemalt mind pole. Ja ma arvan, et neid inimesi, kes ei suuda lootuseta elada on rohkem. Sa valid selle asemel siis juba riski.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vabatahtlikult ei sunnita, sunniviisiliselt sunnitakse ja väga edukalt kui vajadus ning poliitiline tahe tekivad. Lisaks muidugi massimeedia töötlus. Ma poleks ka kunagi uskunud, et Canadalased on nõus ilma revolutsiooni tegemata aastaaks shoppamisest ja kaheks reisimisest loobuma.

      Delete
  2. Huvitav oleks teada, missugused ordaalid Sind ees ootavad, kui meeltesegaduses otsustad Kanadasse tagasi minna?

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!