Sunday, August 22, 2021

Jällekord "must hobune"?

Minu jaoks on täna Reformi ja Keski poolt väljakäidud presidendikandidaat Alar Karis must hobune selles mõttes, et varem pole tema nime teadvustanud, ehkki kindlasti uudistest läbi käinud kui ametikohtade nimistut lugeda. Inglisekeelses wikipeedias on tema kohta vaid mõned read, sedagi ühestainsast allikast. Eestikeelsest leiab küll rohkem infot. Teadlasena on igatahes tegija, üks enim tsiteeritumaid Eestist. Poliitilise tegevuse kohta andmeid ei leia ja välispoliitilist kogemust ei saa tal üldsegi olla kui viimase 20 aasta ametikohti (EPA rektor, Tartu Ülikooli rektor, Riigikontrolör, ERM direktor) vaadata. Nii et selle koha pealt on nad Soomerega samal tasemel.

Suure tõenäosusega saab Karisest järgmine Eesti president kui riigikogus ära valitakse. Otsehääletusel oleks ilmselt parim võimalus praegusel presidendil, kel pikalt kõrgeim rahva toetus. 11-17 Aug küsitlustes oli Kaljulaid 34%'ga esimene, Karis populaarsuselt alles 11 positsioonil. Mulle tundmatu kuju, mis muidugi ei tähenda, et temast head presidenti ei võiks saada. Ega ma Kaljulaidist polnud kah varem kuulnud aga äärmiselt asjalikuks ja selgrooga presidendiks kujunes. Üks päris huvitav artikkel milline võiks ja peaks president olema kui asjale filosoofiliselt läheneda. Karise puhul tegu kompromisskandidaadiga (mitte et ta väga meeldiks, lihtsalt väga tema vastu ei olda) ehk siis "hädavalikuga" nagu ta isegi mainis. Väidetavalt peaks president olema rahva ühendaja. Kas me ikka tahame sellist presidenti, kes üritab kõigile meeldida - kostab rohkem nagu kasutatud autode müüjale sobiv iseloomuomadus😜

Kui valimised läheks rahvahääletuseni annaksin oma toetuse praegusele presidendile. Põhjuseks eelkõige tema senine tegevus riigi juhtimisel ja põhimõttekindlus ning julgus seista asjade eest, mida õigeks peab. Eriti meeldib tühikargajatest palaganitegijate paikapanek kui nood liiga valjuhäälseks lähevad. Välispoliitiliselt ei saa samuti midagi ette heita. Loomulikult ei kattu minu poliitilised vaated temaga täies ulatuses (kõigesallivusega pingutab üle), kuid põhiliselt siiski. Kaasaga just arutasime miks meile nii praegune peaminister kui president meeldivad - väga lihtne: selline tugev samastumise tunne on. Nemad oskavad võimupositsioonilt elegantselt ja intelligentselt meie mõtteid ja arusaamisi väljendada.

Põnev teada keda teie tulevase presidendina toetaksite ja miks kui tohib küsida?

5 comments:

  1. Kaljulaidi. Ja sinu poolt mainitud põhjustel. Lisaks. Eestis on president sisepoliitiliselt suht tähtsusetu isik. Mina näen peamiselt presidendi funktsioonina mujal maailmas Eesti riigi top of mind saavutamist. Ja mida eristuvam ta on, seda parem. Ma julgen väita, et suur osa eestlastest ei oska nimetada nt Soome või Läti presidente. Just sellepärast, et nad on kenad korralikud tavalised inimesed.
    Ma ei taha, et nt välismessil, kui küsitakse, kust te tulete. Vastan Eesti ja vastuseks on piinlik mõistmatus. Ma tahan, et vastus oleks... Jaa ja ma tean, teil on ju president ja peaminister naised/ noored/ venelased vms ja see e-riigi asi. Mispeale saaks öelda, et jah, me olemegi nii ägedad ( ja lisaks teeme häid puidugraanuleid, juustu ja startuppe)
    Eesti on nii väike. On vana ütlus et tähtsatest asjadest räägitakse ja see millest räägitakse on tähtis. Kui meie riigist räägitakse, siis saame ka oma teemad tähtsaks rääkida.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nõus. Valimistulemuste puhul võib Eestis enamasti tõdeda, et meie moodi mõtlejad (vaikiv enamus) on seni olnud ülekaalus võrreldes populistidega (kärarikas vähemus).

      Delete
    2. samamodi - Kaljulaid. Ta on oma tööd hästi teinud ja see, et politikutele ta ei istu on mu meelest selle tõestus :)

      Delete
  2. Šimpansi perekondSunday, 22 August, 2021

    Laar ja Savisaar need sobiksid paarina või, siis eraldi presidendiks. Mida vähem eestist teatakse seda parem on siin raha pesta ja vaksiine hapuks lasta.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!