Friday, August 27, 2021

Kuidas osaleda presidendivalimisel tavakodanikuna.

27 augustil kella seitsmeks oli üle 12 tuhande toetusallkirja koos

Minu ja paljude mu tuttavate ja vastavalt avaliku arvamuse küsitlustele ka Eesti rahva enamusele on endiselt populaarseimaks presidendikandidaadiks praegune president. Paraku pole kodanikel võimalik otseselt presidendi valimise üle otsustada, sest see pannakse paika parteide poliitiliste kaalutluste ja tagatubade läbirääkimiste kaudu. Kui ikka üldse kokkuleppele ei saada on kõigi muude võimaluste ammendumisel siiski võimalus ka inimestel sõna sekka öelda. Mulle isiklikult ei tundu see õiglasena. Kui varem olen toetanud praegust presidendi valimiste korda siis seekordne manipuleerimine on piisavalt häirinud, et kaaluda alternatiive otsevalimisteni välja. Viimasega on muidugi oht, et valituks saab kõige rohkem lubadusi andev ja mett moka peale määriv populist.

Tõesti ei tea mis oleks parim presidendi valimiste süsteem, aga lugejad nii palju kui teid on: Milline oleks teie arust parim viis kuidas president valida???

Kui praegune president ka teie lemmikuks on järgneval lingil teda allkirja andes võimalik rahvaalgatuse kaudu toetada, mida mina juba tegin. Vaevalt sellest erilist kasu tõuseb (allkirjade tähtaeg 25 sept 2021, mis tundub nagu vähe liiga hilja), aga vähemalt olen oma protestihääle andnud käesoleva korra vastu ja ka otseselt väljendanud, keda eelistaks presidendi ametis näha.

10 comments:

  1. President peab olema diplomaat mitte lasteaiaksvataja või euroametik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eelkõige Eesti Riigi esindaja, millega ta minu arust hästi hakkama saanud. Kahtlen kas keegi seekord väljapakututest diplomaadi mõõtu välja annab. Rahva lapsikumat ja kraaklevat osa on vaja aegajalt noomida, iseasi kas see nüüd presidendi kohustuste hulka kuulub.

      Delete
    2. Kõnerobot võiks Eesti Riiki esindada.

      Delete
    3. AI baasil kõneroboti puhul tuleks rahval progejate meeskond valida ;) Eesrindliku digitehnoloogilise Eesti puhul oleks päris äge sihukese presidendiga maailmas esimesena välja tulla :D Varsti vaidlevad ÜRO's eri riikide kõnerobotiprogrammid, sõda peavad robotid, tavakodanikud vaatavad pildikastist reality showsid õlut kõrvale rüübates ;) Sellist muretut maailma me ju tahamegi!

      Delete
    4. Üldiselt poliitikud selleks ongi et maailm muutuks nagu nemad tahavad. Hulluid ei saa ise oma majale juhatajat valida, aga neil luba takse harjutada. :)

      Delete
  2. Andsin oma allkirja samuti, kuigi lootust on vähe. Kui allkirja poleks andnud, poleks sedagi lootuseraasu.

    ReplyDelete
  3. Islandit nimetatakse vahel maailma vanimaks (seni töötavaks) demokraatiaks, seal presidendil esindusroll, aga rahvas tema valib. Praeguse presidendi populaarsus põhineb sellel, et ca 50% rahvast on alati seda meelt, et valitseja peab edasi valitsema. Minu arvates on KK EV esindajana täielik läbikukkuja, ebaviisakalt pikad kõned, väljaütlemised (viimane kord Ukraina, Moldaavia ja Gruusia suunal) üli ebaprofessionaalsed (lähed külla ja paned stiilis "ma vaatan, et teil on kole mööbel ja te olete vaesed) jne. Maneerid tundlev-pateetilised ja lapsikud, aga eks publikus/kodanike hulgas on ju ka suur protsent, kelle areng jõudis kuhugi 15. eluaastasse ja sinna pidama jäigi. Kui asjadele kainelt otsa vaadata ja loota midagi paremat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nonii praegune president ei meeldi. Samas väidetavalt toetab teda pigem haritud ja nooremapoolne rahvas, julgeks arvata, et mitte ehk 15 aastaste tasemele jäänud mass. Demokraatia võlu ja valu peaks olema see, et valituks osutub "kõige populaarsem" mille puhul pole rahval hiljem kedagi peale iseenda süüdistada. Momendil muidugi seda hirmu pole, sest president otsustatakse parteipoliitiliste kaalutluste alusel.

      Delete
  4. Praegust kampaaniat vaadates, kui see ikka on kampaania. Otsime tasast taadut. Ilmselt saame ka.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!