Sunday, December 19, 2021

Kas ja mis vahet teeb pikkus :)

65" ekraaniga telekas ja 6.7" ekraaniga mobla sama hinnaga,
mastaabi mõttes 15" ekraaniga läpakas ja vanalinna pudel pildil😜

Kus nüüd tuleb alles klikke😂 Paraku peate pettuma , juttu ei tule ei riista ega inimese pikkusest vaid hoopis ekraani diagonaalist😜 Mitmed blogijad kirjutavad, et pole millestki kirjutada. Mul vastupidi, nii palju juhtunud, et kirjutada pole aega.

Esiteks jõulukinkidest. Kahe nädala jooksul on meie elamisse saabunud kolm ekraanidega elektroonilist judinat, millest kaks minule suunatud. Moe pärast võiks nimetada sünna ja jõulukinkideks, et ma ei tunduks liiga ahnena. Fitbit Charge 5 pulsikell sai natuke nagu impulsiostuna tellitud (ekraani diagonaal 1.04"), sest nii hirmsasti seda tegelt vaja polnud. Aga noh pakuti 50 raha soodukat ja väidetavalt pidi kole hea olema. Pealegi on Ameerika firmad lõpetanud Huawei (minu praegune on Huawei smartband 3 pro) judinatega koostöö, tarkvara ega firmware uuendusi ei luba USA päritolu moblad siinmaal enam teha, Huawei pilve ligipääsust rääkimata. Google ostis Fitbit ära nii, et loodetavasti ei teki ühildatavusega probleeme. 

Esimene mulje pole just kõige positiivsem, kasutaja softis on metsikult palju igast jura (toitumine, mindfulness, stressiga toimetulek, valmisolek, ... ) mida mina ei kasuta. Ma ei kujuta ette, kes viitsiks aktiivsusmonitori juhendite järgi oma elu elada, mu arust tekitaks just sihuke pidev oma tegevuse kontrollimine, toidu hulga logimine ja iga paari tunni tagant jooga või meditatsiooniga tegelemine hullu stressi. Sellist lõbu võivad endale lubada kodanikud kes tööl ei käi ja kellel muid hobisid ega pereelu pole. Põhifunktsioonid, mida kellalt ootasin nagu jooksuraja ja pulsi täpne määramine jätavad kõvasti soovida. Enne kui kella tagasi saadan kontrollin üle, kas teen ise midagi valesti või ongi sihuke saast.

Teist mänguasja mainisin juba varem, mobla visati pruunis pappkarbis ukse taha reede hommikupoolikul. Tulin just jooksmast kui nägin meie tänaval UPS kaubikut. Jooksin kildi veel otsa, vahepeal oli ukse taha poetatud mittemidagiütlev pisike pruun karp. Nii kalli asja vastu tahetakse tavaliselt allkirja saada, seega oli üllatus suur kui karpi avades vaatas sealt Google 6Pro vastu. Kuram suvaline ludri oleks võinud mu ukse tagant karbiga minema jalutada. Üle tunni kulus mobla seadistamise peale, õnneks sain vanalt praktiliselt kõik info uue peale üle kanda. Huawei jooksuandmeid siiski mingil põhjusel mitte, ehkki äpi endaga polnud probleemi.

Nexus 6P                               Pixel 3 XL                               Pixel 6 Pro
Teatava üllatusena on uus mobla vaid nõksuke pikem kuid sama lai kui vana. Äärest ääreni kasutatav ekraanipind annab kasulikku osa küll juurde. Panin kõrvuti kuus aastat vana Google Nexus 6P, kolm aastat vana Google Pixel 3 XL ja uue Google Pixel 6 Pro - naljakas aga äravahetamiseni sarnased. Oleks Nexusel patarei korras ja rohkem jõudlust või Pixel 3 XL töötaks poleks küll uut vaja. Ainus minu jaoks suur pluss on väidetavalt järgmise taseme foto ja video kvaliteet pluss rohkem mälu. Pildi kvaliteedi koha pealt esimese hooga pettusin veidi, sest 20X zoom paistis õige säbruline. Anname aega, ma pole tegelikult veel juhendit lugenud ja ilmselt on seadistused metsas. Enne moblale hinnangu andmist tahaks teda paar nädalat kasutada ja katsetada.

Kolmas elektrooniline judin on terve pere jõulukingitus otseses mõttes, sest tegu tegelikult mittevajaliku aparaadiga. Kui 10 aastat vana 3D Smart TV töötab siis milleks uut vaja. Paraku on kaasa juba mõnda aega unistanud suuremast ja kvaliteetsemast telekast - nimetagem siis tema jõulukingiks, mul vähem muret, ei pea koroonaajal poodides tuhlama. Kui otsus tehtud panin oma tehnilise taibu mängu ja aitasin valida. Põhikriteeriumiks kujunes IKEA kappide vahele jääva ruumi suurus😜 - 65 tolline mahtus napilt, kummaltki poolt sent puudu. Tegelt ikka vaatasin muid näitajaid ka, lisaks seadis tütar omapoolsed nõudmised. Kokkuvõttes valisime TCL ROKU 65R635.

Telekas saabus eelmine teisipäev, samal päeval kui esialgu mobla pidi tulema. Teleka tassis Amazoni transakoll isegi uksest sisse ja pani kapi ette maha. Sikutasime vahtplasti pakitud elektroonikaime tütrega karbist välja ja tõstsime kapi peale. Pidin tööle kiirustama, naised jäid minust pildikastiraami seadistama. Õhtul koju jõudes sain kogeda 4K ekraani eeliseid. Tuleb tunnistada, et on tõepoolest suur samm edasi nii teravuse, värvikirevuse kui liikumise sujuvuse poolest. Vaatasime paari loodusvideot - võimas! Battlefield ja Call of Duty on sellisel ekraanil hoopis teine asi - telekas sobib nimelt ka mängimiseks nii järgmise põlvkonna konsoolide kui 4K videokaardiga varustatud arvutiga.

Ei tea kas saabki enam irooniliseks nimetada asjaolu, et meil pole ei teleka kaabli ega antenniühendust - kõik tõmbame üle interneti nagu ennegi. Piiramatu andmemaht ja tippkiirusel valguskaabel tagavad sujuva ühenduse nii arvutitele, mobladele kui ka telekale. Lisaks tuleb selle aparaadiga automaatselt kaasa hulk tasuta teleprogramme ja striimimist. Odavaid tasulisi võib üle maailma tellida palju soovid, ainsaks piiranguks aeg, mida lihtsalt nii palju ei viitsi teleka taga istumise peale kulutada.

Koroonauudistest nii palju, et eile saime just enne jõuluõhtusööki teada kaastöölise haigestumisest. Istusime ühekaupa laudade taga ja pugisime oma portsusid. Kuigi oleme kõik lähikontaktsed, ei saadetud meid koju, paluti vaid võimalusel testida. Omicroni laine tõuseb võimsalt mille vaos hoidmisele töökohtade selline käitumine küll kaasa ei aita. Mina oma portsu vaktsiinidoosidega ei muretse kuid mitmedki töökaaslased parasjagu paanikas. Eks homme kuuleb kas või mitu veel positiivsed.

Jooksmisega läks nädala alguses ladusalt kuid siis tuli lumi maha ja jätsin paar päeva vahele. Täna hommikul varjulistes kohtades libe ning jäine, päikese käes lörtsine pind, polnud just kõige mõnusam lippamine. Võrdlesin Huawei 5.53km, Fitbiti 5.52km ja Pixeli 5.53km GPS numbreid, täna haruldaselt sarnased. Pulss paraku täiesti erinev, Huawei keskmine ja max vastavalt 161 ja 173, Fitbitil 127 ja 140. Ma kipun rohkem uskuma Huaweid, sest järgneva (5.46km, 5.44km, 5.63km) lühikese jooksujupiga jalutuskäigu ajal olid hiinaka pulsinumbrid 118 ja 165 kuid Fitbitil 109 ja 166. Jooksu koormus oli sealjuures oluliselt kõrgem.

9 comments:

  1. Mina naisena tahaksin öelda, et on küll olemas selline asi, nagu "liiga suur". Mingist hetkest alates ei ole kogemus lihtsalt enam nauditav. Naised on ju ise ka statistiliselt siiski väiksemad, nii et liiga suurt lihtsalt ei händli normaalselt ära. Eelmine (Samsung S7) oli 5.1 tolli, mis oli veel täpselt ideaalne, nii et sai soovi korral ka ühe käega normaalselt kasutada. S20 on nüüd 6.2 tolli ja okei, see on ilus vaadata, aga mugavalt kasutada saab seda ainult kahe käega, mis on vahepeal väga tüütu.

    Samas sain just jõuludeks uue kella, mille diameeter on varasema 40 asemel 44 mm ning kuigi visuaalselt oli minu meelest eelmine ilusam ja naiselikum, siis siin tunnen nüüd küll, et suurus annab nii mõndagi juurde - hulga mugavam vaadata, mis distants juba läbitud jne. Ma ju maailmakuulus suunamudija ka, nii et vahel panen telefonikaamerat läbi kella tööle, nii et see eelpilt, mida sihverplaadilt vaadata saab, on 44 mm peal ikka hulga paremini näha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D sa oskad ikka head kildu panna! Tõsisemaks minnes sõltub kõik käte suurusest ja koordinatsioonist, paljud vanemad inimesed pole võimelised ühe käega moblat opereerima ;) Suuruse koha pealt oli naljakas moment tööl kui üks hiinlane imestas XXL karpi vaadates, kes sellised "gorilla" kindad tellis, ma panin oma käe (rusika) talle nina alla: "Veidi kitsad, XXXL oleks vaja" :D

      Kella puhul meeldivad mulle just need "band" tüüpi minimalistlikud, ei sega ega jää kuhugi kinni, üllataval kombel näen isegi pisikest teksti veel jooksu pealt lugeda.

      Delete
    2. Mul on 6,1 tolline iPhone 12 ja see on küll täiesti viimase piiri peal, mis suudan ära käidelda. Pro oli kaugelt liiga suur mu väikeste käte jaoks (mul ongi suht väikesed käed).

      Kellade osas on mul küll aga sama suhtumine, mis muude ehetega - liiga suurt pole olemas. Siin tuleb aga mängu tavapärane sooline diskrimineerimine, et naiste kellad on kaugelt liiga väikesed ja õrna disainiga (võeh) ja meeste käekelladel on rihmad liiga suured, mul on peenikesed randmed ka. Mulle muidu meeldib, kui kella sihverplaat on sama lai kui mu ranne :D Mul on Polar Vantage M, selle läbimõõt on mingi 46 mm.

      Delete
    3. Maitsed on erinevad ja loomulik, et firmad üritavad võimalikult palju erinevaid maitseid katta. Omaette naljakas, et minusugune suurkäsi eelistab pisikesi rihmapulsikelli aga sina väiksekäeisena just vastupidi suuremaid.

      Delete
    4. No kell on aksessuaar ja kõikvõimalike aksessuaaride puhul on mul kiiks, et need ei tohi mitte mingil tingimusel olla õrnad ja naiselikud, sest ma ei oska kirjeldadagi seda õõva, mida need minus tekitavad. Ja väikesed asjad tavaliselt on õrnad ja naiselikud.

      Delete
  2. Ma naise ja väikese inimesena ei oska ka kella ja mobiili puhul suurust hinnata. Telekas on ka 10+ aastat vana väikseke. See viimane on plaanis küll mingil ajal suurema vastu vahetada, aga kiiret ei ole.
    Kella lisavidinate kohapealt - ma ei suutnud isegi Polari jooksuprogrammi kasutada, sest see jälgis nii kiivalt pulssi, et muutkui piiksus. Piiksumise mahakeeramine oli aga väga keeruline või võimatu (ei mäleta täpselt). Muidu tundus täitsa asjalik programm ja oleks vaheldust pakkunud ja sundinud tegema asju, mis ei meeldi (intervallid nt).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telekas oleks minu pärast võinud veel teised kümme aastat sama olla, enamus ekraaniajast niikuinii läpaka või lauaarvuti taga. Telekast vahin aktuaalset kaamerat ja mõnda krimiseeriat kus 4K pilt just oluline pole. Eks näis, äkki nüüd hakkan rohkem vaatama, tegelt kahtlen sügavalt.

      Fitbit saatis mulle emailile kaks pikka nädala kokkuvõtet ja analüüsi mu aktiivsusest ning eluviisidest. Pole jõudnud neid veel vaadata, ehk tööl kui aega üle jääb.

      Delete
  3. Teleka puhul jäi nimetamata, et tegelikult midagi hakkas ikka sel vanal aparaadil jukerdama. Muidu oleksin edasi jäänud suuremast unistama :-D Aga vahe on tähelepanuväärne. Nüüd ei pea pingutama, et pildini jõuda, pilt tuleb ise kohale. Eriti mõnus on loodusfilme vaadata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõsi on, ei vaidle vastu. Iseasi kui hea idee on mind meelitada teleka ette istuma😉

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!