Friday, November 11, 2022

Herson vabastatud!!!

Herson kuulutati "igaveseks" vene omaks, nii kaua siis igavik kestis😁 
Peale seda kui paari päeva eest kuulutati avalikult välja taganemine Hersonist hakkasid Vene väed kibekiiresti lahkuma. Eeldati, et organiseeritud taganemine võtab vähemalt nädal aga võimalik et ka kaks ning vene järelväed katavad visade lahingutega põhikontingendi lahkumist. Lootust rasketehnika ja moona idakaldale viimiseks eriti polnud, sest kaks ühendusteed silla ja tammi näol tugevasti kahjustatud ning Ukraina tule all.

                      Ukraina kontsentreeritud tulelöögid sillapeade pihta

Kui esimene päev tundus taganemine suht hästi kulgevat ja kattelahinguid peeti isegi 50 km Hersonist eemal Snigurovkas siis eile algas paaniline põgenemine, mida Ukraina jõudumööda ära kasutas suunates kogu käepärase tulejõu sillapeadele kogunenud vene vägede pihta. Öö 10 ja 11 novembri vahel oli tõeline põrgu nagu eluga pääsenud vene sõjakorrespondent kirjeldas.

Vene ülemjuhatus teatas, et 11 novembril kell viis hommikul lõpetati edukalt ja ilma ühtegi tehnikaühikut kaotamata kõigi vägede ümberpaiknemine Dnepri idakaldale. Kell 11 lasid nad ka Antonovski silla õhku, paraku jäi suur hulk rasketehnikat lõksu läänekaldale. Katteväeosad olid sunnitud lahkuma jalgsi, paatide või mis iganes ujuvvahenditega. Vene üksustele, kel ei õnnestunud lahkuda anti käsk tsiviilriietus selga ajada ja üritada kuidagi omal käel pääseda. Päeval sisenesid Ukraina väed Hersonisse kohalike juubelduste saatel. 

                    Herson on vabastatud!!! Kaadrid 11 novembri lõuna ajal

Momendil on veel ebaselge kui suuri kaotusi vene väed taandumisel kandsid, palju tehnikat Ukrainlastele jätsid ja paljud venelased ümberpiiratutena või vabatahtlikult vangi langesid/langevad. Täpsemad numbrid selguvad lähipäevil. Sotsiaalmeedias levivate videote põhjal otsustades said Ukraina väed kõva täiendust nii masinate, relvastuse kui moona näol kuid vangilangenuid pole veel näha olnud. Zhdanov väitis tunni aja eest, et kahjuks pääses märgatav osa elavjõust jalgsi minema.

                       Ukrainlased inspekteerivad mahajäänud venelaste moona

Ukrainlaste järgmiseks eesmärgiks on puhastada Dnepri läänekallas vene vägede jäänustest ja miinidest ning kindlustada kaitseliine enne kui suunduda Donetski rindele appi, kus venelane iga hinna eest üritab läbi murda. Algab võidujooks Hersonist taandunud vene vägede riismete ja Ukrainlaste vahel, kes enne Donbassi omadele toeks kohale jõuab. Lisaks peaks Ukraina üritama Volnovahha suunas läbi murda, et vene rinne poolitada. On neil selleks jõudu, pole aimugi.

            Hea kokkuvõte Hersoni piirkonna lahingutest sõja algusest peale

Hersoni vabastamine on Ukrainale nii moraalne kui strateegiline võit. Likvideeriti oht Odessale ja saadi piisavalt lähedale Krimmi ühendusteedele. Samas ei tohi jääda loorberidele puhkama, et vene ei saaks võimalust Donetski rindel läbimurdeks. Sealne olukord sarnaneb teatud määral Sinimägede rasketele kaitselahingutele, ukrainlastel vähemalt relvastuse näol tugevam liitlaste tugi ehkki elavjõudu sisuliselt pole kui rahvusvaheliste vabatahtlike pataljonid välja arvata.

1 comment:

  1. Kõik on ennem olnud venelastele lihtsalt meeldib sõdida ega u-rahvas on samasugused.:)

    https://www.youtube.com/watch?v=iXZnkf-uBr8

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!