Tuesday, December 27, 2022

Kõmu-uudistest: Must Auk, Tuumasüntees, Koroona,

             Tüüpiline sensatsioon,  ja seda veel NASASpaceNews kanalil 

Sõjauudised ei kogu vist enam piisavalt hiireklikke, keegi ei usu puutini tuumanokuga liputamist. Mis siis ikka, ajalehti, ajakirju, veebiuudiseid on vaja edasi müüa, ei saa ju pahaks panna, et ajakirjanikud tahavad ka elada. Lahendus on lihtne, genereerime uudisi nendel teemadel, mis ühiskonda alati kõnetab nagu energiahinnad või epideemiad.

Esimene põrutav teadusuudis kolme nädala eest: "Scientists Simulated a Black Hole in The Lab, And Then It Started to Glow"  Võtmesõnaks on muidugi "simulated", mis mugavusest, tähelepanematusest või lohaka tõlke käigus muutub tihtipeale sõnaks "created". Need kaks asja aga on kardinaalselt erinevad, matemaatiliselt (või üksikute füüsiliste omaduste) simuleerimine pole loomine. Pikk jutt lühidalt kokku võttes: Keegi pole kusagil laboris "Musta Auku" suutnud tekitada, küll on tehtud selle füüsilise objekti omadusi ennustavaid arvutusi ja võimalikke füüsikalisi omadusi simuleerivaid katsetusi.

Ei saa ka jätta mainimata järjekordset "läbimurret" piiramatu tuumaenergia (cold fusion) rindel. Neid teateid tuleb laboritest ja uurimiskeskustest paar korda aastas. Korjatakse meedia poolt üles, kommenteeritakse kas asjatundmatute või sensatsioonihimuliste leheneegrite poolt ja ongi uus viraalne uudis meedias. Paremal juhul antakse enamus olulisest infost kuid ei suudeta vastu panna põrutavale pealkirjale: "Läbimurdelise tuumasünteesi kasutegur 1.5". Asjatundmatule jääb mulje, et mis nüüd viga, hakkame aga mereveega ahjusid kütma.

Rahunege, tegelikkus kahjuks igavalt proosaline. Eksperimendi korras saavutati 2.05 MJoule laserite energiakuluga tuumasünteesi väljund energia 3.0 MJoule - kasutegur 1.5!!! Kui hoolikalt uurida võib siiski leida sellise ebaolulise fakti, et kogu süsteemi energiakulu oli 300 MJoule, ehk siis 1 MJoule "võit" saavutati 300 MJoule kuluga. Ma ei hakkagi rääkima nii saadud elektrienergia omahinnast, mis isegi praeguse börsihinnaga võrreldes on astronoomiline😜 või vajadusest selline süsteem pidevas töös hoida mitte ühekordse paugu energiat korjata. Kokkuvõttes on kontrollitud tuumasünteesi kasutamine endiselt 20 aasta kaugusel nagu viimased 60 aastat ja ilmselt jääb nii sajandi lõpuni. Lakkuge panni odava, piiramatu ja saastevaba energia peale lootjad.

Koroona kolmandaks aastapäevaks võiks arvata, et absoluutne enamus inimesi on kas vaktsineeritud või läbi põdenud või mõlemat ja paljud mitu korda. Noh ühesõnaga, et koroonarindelt erilisi uudisi ei osanud oodata. Võib ju loota, et lõpuks on covid-19 muutunud loomuliku arengu käigus sihukeseks gripisarnaseks hooaja haiguseks, mille puhangud üks aasta nõrgemad teine aasta tugevamad aga inimesed harjuvad ära ja elavad edasi. Just sama moodi nagu gripi puhul, kari erinevaid vanu tuntud tüvesid pluss aeg-ajalt mõni uus.

Ja siis loen ma uudist ERR'st: Hiinas detsembri algusest 248 miljonit uut nakatunut ehk 18% rahvastikust. Esimene reaktsioon, et ajakirjanik on nullidega puusse pannud, sest selline protsent lihtsalt pole võimalik, eriti riigis kus viimase ajani hoiti 0 tolerantsi poliitikat ehk äärmiselt karme piiranguid. Äkki keegi targem oskab kommenteerida kuid ei kujuta ette, et ükski haigus suudaks nii suures riigis praktiliselt üheaegselt 18% rahvastikust nakatada. Isegi kui eelnev nakatumine oli oluliselt suurem kui ametlikult  teatatu on see siiski võimatu kiirus. Viide oli Bloombergile ja tuleb tunnistada, et seal samad numbrid, vähemalt eesti ajakirjanikku ei saa süüdistada muus kui loogikapuuduses.

Järgmine samm oli otsida teisi autoriteetseid allikaid. Seni on selleks osutunud WHO ehk Maailma Tervise Organisatsioon. Nende numbrid muidugi hoopis erinevad: 2022 detsembri esimese kolme nädalaga 400 tuhat mitte 248 miljonit uut nakatumist Hiinas. Erinevus mitte 2, 10 või 100 kordne vaid 600 kordne!!! Üldse kokku on Hiinas kogu epideemia jooksul alates 2019 detsembrist olnud 10 miljonit registreeritud nakatumist, kogu maailmas 652 miljonit ja surnud 6.6 miljonit (suremus jämedalt 1%). Uudis aga läinud viraalseks mida avaldatakse igal pool ka tuntud massimeedias.

Kas sihukesed numbrid võidakse kogemata välja käia. Teoreetiliselt on võimalik, et talvel 18% elanikkonnast nohu, köha, kurk valus, kõht lahti, peavalu, ... jne. Kui kõik need vaevused ilma testimata koroonaks nimetada siis 18% tundub isegi võimalik. Üks suur konks ongi peidus selles kuidas koroonasse nakatumist määratakse: WHO oma "kinnitatud" ehk siis testitud juhud, Hiina puhul pole õrna aimugi, ilmselt ka neil endil mitte. Autoritaarsete rezhiimide puhul see häda, et statistika pole mitte matemaatiline vaid poliitiline mõiste. Kui varem oli Hiinale sisepoliitiliselt kasulik (piirangud toimivad) näidata võimalikult (ilmselt tegelikust oluliselt madalamat) madalat koroona numbrit siis nüüd ehk pigem vastupidi: protestisite piirangute vastu, saite mis tahtsite. Riik ja valitsus tark, rahvas loll.

Mis on tegelik seis teab vaid vanakurat ise. Kõigi eelduste kohaselt on Hiinas epideemia ja seoses peadse nende uue aasta pidustuste ja reisimisega saab ainult hoogu juurde. Samas mitte enam palju, sest nagu iga püramiidskeem (mis nakatumine on) piirab kasvu puhtfüüsiliselt inimeste arv. Erinevus muidugi selles, et püramiidskeemis tõmmatakse sul nahk üle kõrvade üks kord, koroonasse võid jääda mitu korda. Ehk siis matemaatika läheb sutsu keerulisemaks. Põhiprobleem maailmale on Hiina potensiaalsete nakatunute suur arv mis tõstab uute ja vastikute mutatsioonide esilekerkimise tõenäosust. Vaktsineerimine aitab rohkem olemasolevate ja vähem uute tüvedega nakatumise puhul, kuid vaktsiinid on alati tagaajaja rollis.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!