Sunday, December 18, 2022

Mõistatus ja jalgpall

Muljetavaldav Jalka MM staadion Kataris!!!

Pealkirja panin seda pidi, et ka kodanikud, kes jalgpalli vihkavad uudishimust siiski postitusele pilgu peale viskaks. Mõistatuse või pigem ülesande praktilisest elust panen lõppu, siis lihtsam vastata kui kedagi peaks huvitama.

Kõigepealt Jalgpallist. Finaali oleksin sõna otseses mõttes peaaegu maha maganud, ja peale järgivaatamist enda peale kole kuri olnud. Eelmine õhtu olin paar lisatundi tööl ja põhku pugesin õige hilja, ärkasin alles üheteist paiku kui kaasa koeri välja viis. Tegin kohvi, istusin nats netis kui äkki mõistsin: vuti finaal juba teises poolajas. Kiirelt telekas lahti ja Eesti kanal peale, eesti keeles on kommenteerimist mõnusam kuulata kuna kohalikud reporterid jalgpallist suurt miskit ei jaga. Viiekümne kuues minut, seis 2:0 Argentiina kasuks. Esimesel momendil mõtlesin: sihukese seisuga miskit huvitavat ei juhtu, tipptasemel meeskonnad suudavad kaheväravalist edu hoida. Siis meenus Argentiina - Hollandi veerandfinaal. 0:2 kaotusseisust suutis Holland viimastel minutitel kaks väravat lüüa ja viigistada, otsustavaks kujunesid penaltid. No ja esimese mängu kaotas Argentiina Saudi-Araabiale😏

Prantslaste võimalus normaalaja lõpus

Mõned minutid vaadatud oli näha, et mäng endiselt põnev. Argentiina ei hoia edu vaid mängib ka rünnakul, Prantslastel muidugi miskit muud üle ei jäänud kui rünnakut üritada. Argentiina mängijate käitumisest oli näha veendumust, et mäng juba võidetud. Ja siis tuli suht tavalisest Prantslaste rünnakust penalti, aegluubis vaadates selge, et seoses kerge puutega jalgadesse tehniliselt põhjendatud. Mbappe lõi jõuga sisse ehkki väravavaht sai näpud vahele. Vaid minut hiljem järgmisel rünnakul tegid prantslased imepärase ühepuutesöötude seeria mille Mbappe lõpetas väga raske tehniliselt perfektse löögiga õhust: 2:2 - väravavaht võimetu.

Lisaaja lisaajast juba 4 sek üle - Argentiina napikas

Lisaajal korraldasid argentiinlased kiirrünnakul kena söödumängu, mille lõpetas õnnelikust väravavahist tagasipõrkest resultatiivselt Messi. Tundus, et mäng on tehtud, mängupildi põhjal argentiinlased võidu ära teeninud. Prantslased nii ei arvanud, kaks minti enne lisaaja lõppu läks prantslaste pealelöök argentiina kaitsja küünarnukki. Ilmselt polnud tahtlik kuid reegel on reegel - penalti. Mbappe realiseeris külmavereliselt uuesti vasakule ja ehkki jällegi väravavaht sai näpud vahele oli löök liiga tugev - teine kübaratrikk MM finaalturniiri ajaloos.

Lisaaja lisaajast 55 sek üle, prantslaste võimalus!

Oleks võinud arvata, et nüüd mõlemad veeretavad palli paar minutit rahulikult lõpuni. Kaugel sellest: kõigepealt oli super võimalus Argentiinal ja siis kaks järjest prantslastel!!! Lisaaeg lõppes 3:3, penaltid. Esimene lööja Mbappe põrutas ka kolmanda penalti sisse - fenomenaalne. Messi veeretas palli valele poole hüpanud väravavhist mööda. Paraku peale seda polnud prantslaste lööjad edukad erinevalt argentiinlastest. 

ARGENTIINA maailmameister. Julgelt võin kinnitada, et minu jalka MM finaalidest parim mäng nii mängu käigu, põnevuse kui ka tulemuse poolest. Muinasjutt jätkub: Legend Messi sai lõpuks ühe vähestest puuduvatest autasudest MM tiitli, Uus võimsalt tõusev täht Mbappe tegi kübaratriki lüües lisaks esimese penaltiseeria palli sisse!

Anekdoot: Blond viib auto parandusse. Autoremondi luksepp küsib mis viga. Mina ei tea, mehel tähtis töökoosolek, ei saanud tulla, palus mul auto töökotta tuua. Ah jaa, ütles, et kui kapoti lahti teete küll siis ise saate aru. Nagu viisakas esinduses ikka, blondiin läheb võtab kohvimasinast latte ja asub Cosmopolitani lehitsema. Mehhaanik avab kapoti ja leiab 100 eurot ning märkmelehe tekstiga: "Autol pole miskit viga, ma vaatan sõpradega jalgpalli, hoia mu naist paar tundi esinduses kinni ;)"

Neljapäeva hommikul jooksin kümpsi, ilm oli vastik ja tuuline, kui algul sadas vihma siis lõpupoole hakkas lund tulema. Esialgu plaanis vaid tavaline 5 - 6km aga ennustas pealelõunaks kõva lumesadu, parem jooksen ühe hooga homse eest kah, pealegi jalgades päris hea tunne. Kella kinni lüües selgus, et vaatamata jälkidele ilmaoludele olin rekordilähedase aja lipanud. Õnnaks Fitbit kah käel, uuem pulsikell jupsis, GPS ei suutnud signaali hoida ja rada maha ei märkinudki, distantsi arvestas umbes. 

Nüüd lõpuks praktilise mõistatuse juurde, mille edukalt lahendamine võib teid edaspidi säästa kas väärt asjadest ilmajäämisest või kulukatest remondimeeste kutsumistest. Olin just jooksmast tulnud, dushi all käinud. Tegin  kraanikausi kohal oleva kapiukse lahti, võtsin vähe hooletult ülariiulilt higipulga, pisike habemeajaja õlipudel kukkus kraanikaussi ja lupsti august alla. Augu ees olev võre millegi pärast polnud omal kohal.

Ülesanne: Kuidas kõige väiksema vaevaga saada õlipudelike 30 sendi sügavusest kraanikausi äravoolutorust kätte? Haisulukul pole korki (mis moodsamail just sel otstarbel), äravool ise on iidne kinnitinutatud vasktoru. Aju puhastamiseks halbadest vaibidest esmalt vandusin mahlakalt ja hakkasin siis järjest erinevaid võimalusi kaaluma. Lihtne lahendus on olemas😉, lihtsalt tuleb selle peale tulla! Pakkuge välja millised head ideed teil pähe tulevad, rõhutan siinjuures, et minu väljamõeldu pole kindlasti ainuke ja võimalik et ka mitte kõige lihtsam.

13 comments:

  1. Kleeplint pliiatsi otsa ja siis saab kätte, kui peaks märjast peast kleepima, see pole muidugi kindel.
    Või siis vetsumusiga üles tõmmata.
    (vahepeal oli mingi jalgpalli mm vä?)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pliiats on lühem kui 30cm. Pigem sobib pikkuse poolest grilltikk või naise kudumisvarras. Söögipulk võiks ka sobida. Ja kui on käepärast, siis kahepoolne teip.

      Mulle meenuvad hoopis suurema kaliibriga kalastamised, kui ämbrisang katki läks ja kaevu kukkus. Selleks puhuks oli tehtud spetsiaalne aparaat: 4 suurt naela konksuks keeratud ja sabapidi kokku seotud ning köie otsas. Esimene kord, kui nii juhtus, kalastasime niiviisi päris mitu roostes ja loppis ämbrironti kaevust välja, sest eelmised elanikud olid selle lõbusa töö paljude aastate jooksul tegemata jätnud. Piisab, kui konks jääb rullikeeratud plekkämbriserva taha, tõmbab üles küll, isegi koos muda ja veega.

      Niisiis on minu teine pakkumine pisike õng. Kui konks jääb korgi serva taha, tuleb pudelike ludinal üles.

      Delete
    2. Kas naiste ja meeste kudumisvarrastel on siis (pikkuste) vahe?

      Delete
    3. Reeglina koovad naised. Seega tuleb minna naise juurde ja küsida temalt kampsunikudumisvarrast. Sokivarras on liiga lühike. Mehelt kudumisvarrast küsides võid eiteamille saada.

      Delete
  2. Äravool nagu ukrainas, iga päev imetled seda auku, päkapikud võiks uue äravoolu panna ja sellise mida saab vajutamisega sulgeda tänapäevaselt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. See tänapäevane mul teises vannitoas on, korgi üleslükkamisvarras roostetas kahe aastaga lihtsalt pooleks. Asendasin ise käsitöö korras roostevabaga. Jajaa oleks kohe pidanud 100 taalase asemel ostma 400'se, paraku väljanägemise poolest oli odav ilusam :D Kui kaasa oma briljantkõrvarõngad haisulukku pillab, eks siis vahetan ka äravoolu välja :D

      Delete
  3. Klepsu mõte oli üks esimesi, paraku ei hakanud isegi proovima, sest ujuvale märjale plastikust pudelikesele polnud võimalik piisavalt survet avaldada, et piisavalt tugev kleepkontakt (kui üldse) tekiks, vähemalt nende kleeplintide puhul mis mul kodus olid. Kleepimise võimaluse muutis kaheldavaks märg keskkond pluss fakt, et 30 sendi sügavule sisuliselt ei näinud ka taskulambi abil - kraan varjas vaate, peeglikesega ehk oleks saanud. Takkajärgi mõeldes pika painutatava vardaga (sest kraan segas pika sirge kasutamist) ja kahepoolse klepsu või traadist keeratud kulbikesega oleks ehk ka saanud. Korgi ääre taha pole võimalik, äär pudeliga tasa.

    Lisakomplikatsioon, mida unustasin mainida - toimetada tuli pimesi, kuna mis iganes õngitsemisjudinast mööda pudelikest polnud kuidagi võimalik näha.

    Mu lahendus oli teistsugune, õnnestus esimesel katsel. Annan veel aega kui kellelgi mingi super idee tuleb ;)

    ReplyDelete
  4. Saab ju "välja imeda", koos veega (õhkmadratsipump, tolmuimeja vms)

    ReplyDelete
  5. äravool kinni ja vett täis, pudelike ujub ise pinnale

    ReplyDelete
  6. PIkad näpitsad?

    Ma tahtsin aga jalgpallist öelda, et minu arust oleks võinud Mbappé kõrval ka Kolo Muanit mainida, sest tema tegutsemine prantslastele esimese penalti üldse teenis. ja üleüldse hakkas tema platsile tulles asju toimuma, justkui kellelgi poleks enne motti olnud.

    Mulle meeldib ka tema eestlaslikult tuim näoilme, nt siis, kui ta ise penaltiseerias penalti sisse pani. aga Maroko mängust jäi sama meelde - tüüp pääseb MMil esimest korda väljakule, teeb 9 sekundi pärast värava ja näos.. no võib-olla oli natuke miimikat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pikimad pintsetid kodus 22cm😒
      Ma nii hästi enam jalkat ei tea, aga selge see, et meeskonna mängus on staar suureks abiks kuid üksinda ei teeks midagi ära.

      Mbappe oli kannatlikult tüdinud ilmega🙄 kui Macron pildile ronis, hõlmast kinni hoidis ja muudkui vadistas😁

      Delete
  7. Nonii, minu lahendus oli sama mis anonüümik pakkus kuid väikese nüansiga. Tolmuimeja toru nimelt ei mahu äravoolu auku ja vee väljaimemiseks pole vajadust, pudelike ujus pinnal. Lihtsalt kinnitasin kleeplindiga tolmuimeja lohvi otsa keldrist leitud sentimeetrise läbimõõduga pehmest plastikust toru, suskasin selle äravoolust aeglaselt allapoole kuni kuulsin, et miskit tuli lupsti toru otsa. Tõmbasin toru välja ja seal ta oligi. Veest raskema eseme puhul ilmselt peaks enne vee välja imema. Äravoolu ummistamine kaval mõte ja töötaks tõepoolest kuid ma ei pääse ummistama enne kui keldris.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jõudsin ka vaakumi peale mõelda, aga mõte jäi kinni sellesse kohta, kus tolmuimeja otsik on liiga jäme ja kui ka ei oleks, siis pudelike on selgelt nii väike, et oleks tolmukotti imetud. Jube tüütu teda sealt sodi seest pärast välja harutada... Tolmuimejale peenema toru külgeteipimiseni mu mõte seekord ei küündinud. Küll aga jõudis kujutluspilti nõukaaegne klistiiripump ja sinna otsa teibitud joogikõrs või muu sobiv käepärane toruke. Aga nagu öeldud, uitmõtteks see jäigi, sest kellel ikka on tänapäeval vana klistiiripump käepärast? Eriti veel Kanadas?

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!