Monday, March 6, 2023

Eestlased üllatasid positiivselt!

Enamus Eestist reformivärvi, ka Tallinn
Ida-Virumaa Kesk ja Kagu-Eesti EKRE

Tänast valimiste päeva ootasin nagu olümpia finaali, kus võidulootust omav eestlane osaleb. Päris valimisstuudio alguseks ei jõudnud, õues vajas viimane lumi lükkamist ja koerad jalutamist. Tulin tuppa, kaasa istus juba teleka ees. Korkisin kiirelt õlle ja istusin diivanile ... pidin õlle kurku tõmbama ja südari saama kui pilk ekraani alaosale fokuseerus. EKRE juhtis pikalt mingi 28 potensiaalse mandaadiga, reform ja kesk maadlesid teise koha pärast 22 ja 21'ga. Loetud küll alla veerandi häältest aga siiski, mis toimub, ons inimesed hulluks läinud???

Kaasa muigas ja lasi mul veidi marineerida enne kui mainis elektrooniliste häälte puudumist, tegu vaid loetud kirjalike häältega. Seekord pidavat elektroonilised laekuma kiljem kuna enne avaldamist kontrollitakse, palju on kirjaliku hääletusega muudetud. Iseenesest ok, aga nüüd tekib olukord, kus kõigi elektrooniliste häälte korraga laekumisel muutub valimistulemus momentaalselt kardinaalselt ja kindlasti EKRE kahjuks. Viimastel muidugi hea väita, et lisati manipuleeritud hääled.

Päris pikalt ei muutunud olukord eriti ehkki loetud ringkondi tuli järjest juurde. Kui siis lõpuks elektroonilised hääled lisati, olid isegi saatejuhid korraks üllatusest tummad. Reformi 38 ületas kõigi igasugused ootused või kartused, kaasa arvatud minu oma. Mõningad ringkonnad polnud veel lisatud, paari koha liikumist võis oodata kuid mitte üldpildi muutust. Reform on kindlalt ja pika puuga võitnud. Kui kõik loetud võis näha ülevalolevat tulemust, üks koht läks Reformilt Keskile.

Huvitavamad silma hakkavad nüansid:

Hääletusprotsent 63.5% absoluutne rekord - väga hea, mida rohkem käiakse valimas seda tugevam mandaat. E-hääli 313514 natu ohkem kui pooled kõigist häältest.

Põhjust pühitsemiseks!!!
Reform sai mandaate rohkem kui kaks järgmist (Kesk ja EKRE) kokku.
Reform võitis ka Tallinnas!

Suurimad võitjad:
Reform ja Kaja Kallas rekordilise häältesaagiga.
Eesti 200, kes võttis kohti kõigilt peale Reformi.
Üksikkandidaat, putinoidide hääled, mis muidu oleks enamasti Keskile läinud.
Vasakpartei, putinoidid mitte kusagilt protestiga Parempoolsetest napilt ettepoole.

Suurimad kaotajad:
Kesk, 10 kohta vähem kui eelmistel valimistel ei saa kuidagi teisiti nimetada. Ratas, Kõlvart ja Toom, kõik kaotasid hääli.
EKRE, võidulootuse asemel napp teine koht mandaatide kaotusega. Helmed kaotasid hääli, isegi endine kants Pärnu langes Reformi kätte.
Isamaa, kolmandiku jagu vähem mandaate kui eelmine kord.
Rohelised, 1% hääli on Euroopas ebatavaline.

Enam-vähem:
Sotsid, üks koht vähem kuid lootus koalitsiooni saada.
Parempoolsed, sama tase mis küsitlused ennustasid, nende võimalus järgmised valimised.

Koalitsioonidest pakuks suurema tõenäosuse Reform-Eesti200-Sotsid, 60 mandaati.
Reform-Eesti200-Isamaa (59) veidi parempoolsem ja kõige rohkem minu maitse järgi.
Praegune koalitsioon Reform-Isamaa-Sotsid (54), pigem ei juhtu.
Reform-Kesk (53), oleks pettunud kui Kaja isegi kaaluks sellist võimalust.

Valimised andsid aimu palju Eestis võib olla putinoididest kodanikke, arvatavasti ei tulnud neist enamus valimagi, mittekodanikest ma ei räägigi. Rahvusvahelise olukorra teravnedes peab tõsiselt arvestama viienda kolonni olemasoluga.

EKRE nutulaulu valimiste varastamise teemal oli oodata (nagu eelmises postituses ennustasin), kuid Martini esinemine oli haledam soigumine kui Trumpil omal ajal. Nemad ei tunnista valimisi, kaebavad emmele, ... , me veel näitame, ...  Kuule mees, saa täiskasvanuks, ära nuta! Ise keerasite endale selle käki Ukraina teemal Hungari leeri astumisega, vana Helme lennukatest unenägudest rääkimata. Valijatel tekkis põhjendatud kahtlus teie terves mõistuses.

Nüüd pole muud kui koalitsioon kokku panna ja järgmised neli rahvusvaheliselt rasket ja keerulist aastat riigimehelikult(naiselikult) valitseda!!!

IGA hääl loeb!!!


10 comments:

  1. Statistika huvides, et hääletusprotsent ei olnud rekord, vaid läbi aegade tagantpoolt 4.-5. (2011. oli täpselt sama protsent), küll aga hääletanute arv oli rekordiline ehk valijate arv on kasvanud: https://www.valimised.ee/et/valimiste-arhiiv/riigikogu-valimised/toimunud-riigikogu-valimised.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neist riigikogu valimistest muutus hääletamisest osavõtu arvestamise metoodika. Varem arvestati selle arvutamisel kõiki Eesti valijaid, kuid püsivalt välismaal elavatest valijatest ainult neid, kes päriselt valimas käisid.

      Nüüd võetakse arvesse kõiki välismaal elavaid valijaid – ka neid, kes valimas ei käi. Välisriigis elavate valijate arv on suur (umbes 84 000), kuid nende valimisaktiivsus madal (eelmistel valimistel ca 8 protsenti). Seega langeb uue arvestusega üldine valimisaktiivsuse näit.

      2019. aasta valimisaktiivsus oli vana metoodikaga 63,7 protsenti, uue metoodikaga olnuks umbes 58 protsenti.

      Delete
  2. Mulle meeldiks uue valitsuse moodustamisel samuti kombo REF, E200 ja Isamaa. Sest sotsidel on väga kallid valimislubadused ja eelarve tasakaalu hoidmine satub ohtu. Pealegi oleks hea, et EKREIKE 3 solvunud poisikest omavahel taas liiga ühtse rindena ei hakkaks valitsusele kaikaid kodarasse loopima. Ja kui konservatiivsus Isamaa annustes on valitsuses esindatud, pole EKREl eriti palju võimalusi ennast upitada ja valitsusele vastanduda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paraku alustati kõnelusi E200 ja sotsidega, kõike head ka ei saa. Olen nõus Seedriga, et praegu pole õige aeg kooseluseadusega vehkima hakata. Mõjub konservatiivsemale seltskonnale nagu punane härjale ja konsolideerib igasugu võimalikele lollakatele protestidele. Neil põhjust öelda, et me ju hoiatasime.

      Delete
  3. Mulle meeldib, et 30 naist Riigikogus :)

    ReplyDelete
  4. Miks e-valimised pole usaldusväärsed ja läbipaistvad, selgitab IT spets. Kui nad seda oleksid, rakendaksid rohkem kui kolm riiki seda oma valimispraktikasse. https://uueduudised.ee/arvamus/it-ekspert-paljastab-eesti-e-valimiste-susteemi-puudused/

    ReplyDelete
  5. Asi jõudis Riigikohtusse https://www.err.ee/1608909278/keres-e-haali-ei-saa-arvestada-kuna-need-on-kokku-loetud-pohiseaduse-vastaselt

    ReplyDelete
  6. Sõltumatute vaatlejate ettekanne 2014 a valimistest Eestis https://jasonkitcat.com/tag/e-voting/

    ReplyDelete
  7. Peale eelmisi valimisi moodustati valitsuskoalitsiooni (Kesk-EKRE-Isamaa) poolt töörühm e-valimiste uurimiseks. Töörühm tegi parandusettepanekuid kui isegi ei arutanud E-valimiste kaotamise võimalust: https://www.err.ee/1013627/tooruhm-tegi-25-ettepanekut-e-valimiste-parendamiseks
    Kokkuvõttes on EKRE nõus valimistulemustega seni kui need temale soodsad, niipea kui ei meeldi hakatakse vigu otsima - inglise keeles selle kohta väljend: "Sore loser".

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!