Friday, March 3, 2023

Kelle nägu saab Eesti olema?

Kaja juhib populaarsuses 41%'ga pikalt teiste eest

Loodetavasti ikka kena ja targa  naise nägu😉 Eile koukisin oma ID kaardi välja, lõin läpaka lahti ja googeldasin "riigikogu valimised 2023". Koos rakenduse allalaadimisega võttis kogu protseduur vähem kui minut. Pole midagi öelda, mulle meeldib meie eriik! Kaasa valis ka, täna peame tütardele tegema agitatsiooni loosungiga "Iga hääl loeb"!

Meediast erinevaid arvamusküsitlusi vaadates kõiguvad parteide populaarsused nii laias diapasoonis, et ei tea keda uskuda. Vahepeal tekib lausa kahtlus, et tegu mingi infooperatsiooniga. Näiteks 2 märtsi Postimehe väitel olevat Norstati viimase küsitluse põhjal EKRE Reformist möödunud. Kas tõepoolest võimalik või soovivad Reformi valimisstrateegid hirmutamistaktikaga rohkem rahvast valima meelitada. Teine äärmus eile ehk siis samal päeval avaldatud Kantar-Emori uuring, mille alusel Reform juhib mäekõrguselt ning EKRE lausa neljandaks kukkunud.

Tänane 03/03 saadikumandaatide ennustus 

Nagu millist uskuda, ilmselt ei peegelda kumbki täit tõde, mis asub kusagil kahe vahel. Kus täpselt, raske ennustada, kuid mulle tundub kõige tõenäolisem ülaltoodud tänane Norstati ennustus saadikumandaatide jaotuse kohta (mis pole parteide populaarsus). Kui nii peaks minema saab otsustavaks vaid mõne koha võit või kaotus. Reformil oleks ikkagi eelis, sest napp võimalus valitsust moodustada kolmeparteilises koalitsioonis jättes välja nii EKRE kui Keskerakonna. Kindlam kuid suurematele kompromissidele minek oleks nii Isamaa, sotside kui Eesti 200 koalitsiooni võtmine. EKRE'l ja Keskil probleemiks, et Isamaa kampa võtmisest ei piisa, raske ette kujutada sotse või Eesti 200 nende juhitud valitsuses. Samas nagu eelmiste valimiste järgne koalitsioon näitas ei saa miskit välistada.

Eelneva ennustuse põhjal kerkib suurimaks küsimuseks kas Kaja jätkab sama koalitsiooniga mis praegu või kaldub veidi vasakule haarates Isamaa asemel Eesti 200 ja/või sotsid kaasa. Personaalselt arvan, et nii EKRE kui Kesk pigem saavad mõne mandaadi vähem kui ennustatud 23 ja 19. Reform välistab EKRE ja kui Kaja vähegi eelmisest korrast õppinud peaks ta ka Kesikud välistama kui nood just ootamatult supertulemust ei tee.

Ainus kindel sündmus peale valimistulemuste selgumist on EKRE hädakisa, et valimisi võltsiti kuna nemad ei võitnud nagu Postimehe arvutused näitasid😁 Peaasi, et oma suures pettumuses ei hakkaks mingeid tänavademonstratsioone korraldama, mis idanaabrile eriliselt meeltmööda oleks. On Ratas mis ta on aga vähemalt julges kinnitada, et valimised ausad ja võltsimise võimalusi ei näe.

No comments:

Post a Comment

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!