Thursday, February 15, 2024

Hiina ulmekad

Et mind mingiks kultuurituks mühakaks ei peetaks pean näitama, et minagi oskan lugeda, või noh vähemalt kuulata. Esiteks tänan blogikommentaatorit, kes toda autorit soovitas. Hiina ulmekad on muidugi liialdus, tegelikult ainult ühe autori, Cixin Liu kolme raamatut olen jõudnud kuulata. Fakt, et kolmeni jõudnud ja üht ootan raamatukogu järjekorras räägib iseenda eest. Piisavalt huvitavalt ja kaasahaaravalt kirjutatud, ajaviiteks ja meelelahutuseks lähevad täiega peale. Ulmekate lugemisega on mul alati probleemiks füüsikaseadustest mitte kinni pidamine. Kamraad Liu nägi parasjagu vaeva, et vähemalt paarist üldtunnustatust (valguse kiirus) mitte üle astuda. Samas põnevat ulmekat on praktiliselt võimatu loodusseadusi rikkumata üles ehitada.

Esimesena "Keravälk", raamatu tegevus keerleb keravälgu uurimise ümber. Huvitav teema, sest vaatamata hulgale teooriatele pole keravälgu olemust siiamaani suudetud välja nuputada. Ehkki enamus sündmustest leiab aset Hiinas, on toodud sisse ka rahvusvahelist elementi. Algus hiina süvakommunismi ajal ja lõpp lähitulevikus, päädib USA-Hiina sõjaga. Miks küll Ameeriklased peaks Hiinat ründama pole poole sõnaga mainitud. 

Kõige häirivam apsakas oli moment, kus keravälgu plahvatus küpsetas kõik mikroskeemid ja elektroonika mitmesaja kildi ulatuses, kuid tüübid hüppasid rõõmsalt autodesse, et asja uurima sõita, sest moblad ei töötanud. Tänapäeva autodel on nii palju elektroonikat, et ükski ei liiguks. Lugu pani mõtisklema kuidas inimkond elaks üle kogu elektroonika kõrbemise - teoreetiliselt võimalik stsenaarium kui Carringtoni juhtumist suurusastme jagu võimsam päikesetorm maad tabaks.

Teine raamat "Supernoova ajajärk" sisult ehk põnevam aga absurdsuste poolest rikkalikum. Maa lähedane supernoova hävitab oma kiirgusega kõik täiskasvanud (üle 13-14 aasta vanused), põhjenduseks umbluujutt kromosoomidest😁, samas avaldamata mingit mõju noortele🙄. Täiskasvanutel siiski aastake aega noori iseseisvaks eluks ette valmistada enne kui kenasti kampas käsikäes rahulikult päikeseloojakusse sammuvad. Päriselt???

Noorte ühiskonda tabavad mitmed kriisid aga kõigest saadakse nagu muuseas ülikiirelt jagu. Tehnoloogiate ja masinate kasutamise ning kõiksugu oskused omandavad noored supergeeniused aastaga, mis tavaliselt võtaks aastakümneid🙄 Eeee..., mis tunne oleks aasta tudeerinud kirurgi noa alla minna või tuumaelektrijaama juures elada, kus töötavad 14 aastased "spetsialistid"? Paar huvitavat momenti sisse toodud, näiteks esialgne küllus, kuna tarbijaid järsku kordi vähem ja vanemad tootsid ette. Hiinas ja USA's avaldub anarhia erinevalt, samas mu arust väga lihtsameelne ja liiga positiivne teemakäsitlus. Antarktikas peetav "mängusõda" pärisrelvade ja ohvritega täiega üle pingutatud.

Kolmandaks kuulasin triloogia esimese osa "Kolme keha probleem". Puna-Hiina ajalugu ja maavälise tsivilisatsiooniga esmakontakti loomine. 4 valgusaasta kaugusel asuval kolmetähe süsteemis sisuliselt elukõlbmatul planeedil elavate ufolaste võimaliku tegevuse kirjeldamine läbi arvutimängu. Valgusekiirus jäetakse rahule kuid mateeria algosakestega manipuleerib kirjanik minu maitsele liiga loovalt. Ufolased on muidugi pahad ja riukalikud ning tahavad nende jaoks paradiisliku maakera vallutada. Tehnoloogiliselt ülekaaluka tsivilisatsiooni sõjalaevastik on juba startinud maa poole, 400 aastat armuaega. Spioon tehisintellekt saadetud valguskiirusel pinda ette valmistama.

Kõigis raamatutes on ühendavaks üksikute hullult taibukate või üliheade juhtide olemasolu. Neid ulmekaid lugedes on näha idamaa mõtteviisi erinevus, mis rõhutab keskvõimu olulisusele ja autoritaarsusele. Isegi alla kümnesed lapsed helistavad raamatus "Pekingisse" kui häda käes ja küsivad nõu ja abi. Venelastel ilmselt sama suhtumine Moskvasse, samas ei kujuta ette, et eestlasel tuleks pähe Tallinna või veel vähem Brüsselisse helistada. Küsisin hiinlasest töökaaslaselt, kas tsentraalse tugeva juhi ja valitsuse teema on neile olulisem kui demokraatia. Too mõtles natuke ja vastas, et ilmselt enamusele Hiinas sündinutele aga ka paljudele siinsetele esimese põlvkonna immigrantidele. Läänes sündinute vaated liberaalsemad ja demokraatlikumad. Kardinaalne vaadete erinevus olevat tihti ka Hiinast tulnud vanemate ja nende siin sündinud laste vaheliste konfliktide põhjuseks.

Kes tahab vähe teistsugust ulmekat siis täiesti soovitan, kui ei meeldi võib ju iga kell pooleli jätta😜

6 comments:

  1. teise raamatu kirjeldus tuletas kohe meelde selle viimase aja kõmu, et venelased olla midagi kosmosesse saatnud, millega saab satelliitelektroonika puruks lasta (seda siis kohe, Kessleri efekt jääks pikemalt püsima).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Esialgu on jutt siiski plaanist tuumarelv orbiidile viia. Üks asi mis avalikukt räägitakse, teine mis kulisdide taga käib. Relva viia pole nii keeruline kuid alla lasta veel lihtsam neil kel kosmosetehnoloogia käepärat. Ehk siis ma eriti ei muretseks.

      Delete
    2. Kessleriga seoses tuli kõigepealt meelde üks kirjanik ersnimega Leo, kelle sõjaraamatuid sai noorpõlves loetud. Nõuka ajal muidugi keelatud kirjandus aga tuttavate ringkondades liikus ikka.
      Teema juurde tagasi pöördudes, hiinakad on juba probleemi tekitanud. Vene jaoks ehk suht kaval lahendus, sest nende sõjapidamibe pigem I maailmasõja tasemel, ei sõltu niipalju satelliitidest. Samas satelliitidele pihta andmine toob kindlasti kaasa NATO sõjakuulutamise ja Hiina poleks ka eriti õnnelik.

      Delete
    3. üks linkidega kommentaar lendas spämmi nähtavasti, vt kas on midagi.

      Delete
    4. Selle postituse all küll pole, linkidega saad süsteemi nii ära petta, et jäta tühik kuhugi või pane mingi imelik märk ette, et ei näe lingina välja.

      Delete
    5. Jätan ühe välja, äkki ühekaupa lubab ka linke ja kessleri efekti oskab tglt igaüks ise wikist vaadata (lühidalt, "nii palju kosmoseprügi orbiidil, et midagi asjalikku enam üles saata ei saa".)

      milnetis arvavad, et pigem relv, millel on väike tuumajaam mootoriks, mitte tuumarelv. Nii või teisiti on eesmärk ilmselt elektrooniline sõda, ükskõik, kas ta peaks otse teisi satelliite kõmmutama või tegema orbiidil tuumapauku, mille tagajärjel satelliidid kasutuskõlbmatuks muutuvad.

      https://militaar.net/phpBB2/viewtopic.php?p=830117#p830117

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!