Sunday, February 25, 2024

Kesiku veristamine

Kui arvate, et juttu tuleb keskerakonna praegusest nutusest seisust siis eksite, ehkki äsjase Turu-uuringute põhise 8% populaarsuse juures kostab vägagi sobiva pealkirjana. Eeldatavasti hakkab lähemas tulevikus kesikute toetus kõikuma 10% piirimail, mille juures kaob ainuvõim ja mõjusad korrupstioonihoovad Tallinnas ning sellega seoses ka hämar rahastus ja nii ettevõtjate kui politikute huvi erakonna vastu.

Nüüd aga põhiteema juurde. Google lõpetas oma vana podcasti äpi ja lasi uue paigaldada. Selle käigus kadusid mu vanade lemmikute lingid, aga nende üles otsimise käigus jäi silma paar uut. Darknet Diaries tundus intrigeeriv, kuulasin esiteks nende viimase osa "Axact", mis rääkis haridusteemalistest petuskeemidest. Järgmise "The Pig Butcher" järgi võtsin oma postituse pealkirja. Viimaste aastate kõige levinumaks ja massiivsemaks olid eelkõige eraisikutele suunatud finants petuskeemid: niinimetatud "Seatapp". Oma nimetuse sai seakasvatuse põhimõtte järgi: siga algul nuumatakse mõnda aega enne kui tapale viiakse. Alles 2022 oli suurimaks BEC ehk Business Email Compromise - ettevõtetele ja riigiasutustele suunatud emailipõhine tünga tegemine. Mahukuselt on jutt rohkem kui TRILJONIST (tuhat miljardit) dollarist, mõne riigi puhul tegu olulise protsendiga nende majanduse koguproduktist.

Tavakodanikele pakuvad ehk rohkem huvi seatapu skeemid, sest on eelkõige nende vastu suunatud. Tegu on väga laialt levinud fenomeniga, kõiki meid üritatakse mitu korda nädalas või isegi päevas selle õngega püüda. Tänapäeval enamasti elektrooniliste vahendite kaudu sotsiaalmeedia kanalitest või emailiga, vanasti tulid paberkandjal petukirjad postkasti. Võiks arvata, et neist petuskeemidest räägitakse nii palju, kuidas ikka inimesed lõksu langevad??? Põhjus peitub inimloomuses: ahnuses, liigses põhjendamatus usalduses, empaatiavõimes, mida kurikaelad osavalt ära kasutavad.

Praktiliselt kõigil petuskeemidel on üks eesmärk: raha teenida. Seega on vaja kodanikelt kas saada kätte nende personaalsed ja finantsinstrumentide numbrid, koodid ja salasõnad või mis veel parem, lasta neil ise vabal tahtel raha üle kanda ja see pihta panna. Info kättesaamiseks häkitakse arvutitesse või mobladesse sisse või lihtlabaselt küsitakse inimeselt, alati leidub naiivseid või asjatundmatuid, kes "pangast" tulnud teefonikõne või emaili peale saadavad "kontrollimiseks" oma salasõnad. Kuldreegel: üle telefoni või emaili ei saada mitte kunagi mitte kellelegi oma koode, ükskõik kes küsib. Finantsasutusega ühenduse võtmiseks helistad neile ise ja loomulikult mitte tagasi samale numbrile, kust kõne tuli. Lugejad loodetavasti ikka teavad, et mobla ekraanil paistvat numbrit või teksti ei saa usaldada.

Kuidas ennast kaitsta petuskeemide ohvriks langemise eest? Kõige lihtsam ja laialt kasutusel olev meetod on nii vaene olla, et sult lihtsalt pole miskit ära võtta😜 Päris veekindel see pole, sest taolisi kodanikke või nende personaalset infi kasutades saab kiirlaenusid ikka välja võtta. Ohvrite ühiseks omaduseks kipub meeleheites (finantsilises, tööalases, suhteliinis) või siis lihtsalt liiga hea ja empaatiline inimene olemine. Kurjategijad oskavad osavalt kaskodanikke läbi nende tunnete manipuleerida.

Samas langevad ohvriteks vahel ka inimesed, kes peaks paremini teadma, nagu finantsmaailma asjatundjad, arvutigeeniused, insenerid, kirikuõpetajad, ... Petuskeemidega tegelevad suured ettevõtted, tegu organiseeritud kuritegevusega. Kõigepealt otsivad andmetöötluse asjatundjad välja potensiaalsed ohvrid, siis üritavad suhtlusspetsid kontakti võtta lõpuks hakkab lootustandva ohvriga tegelema paar kolm eksperti, keda toetab terve psühhoanalüütikute meeskond. Sellisele rünnakule vastu panna on tavakodanikul õige keeruline.

Arvutivõimsus on nii kiiresti kasvanud, et deepfake'i on juba hakatud kasutama ka tavakodanike õnge tõmbamiseks. Üks lihtsamaid ja kiiremaid skeeme uurida välja, kes lähedastest reisima läinud. Eriti sobiv kui sellises riigis, kus telefoni või netiühendus mitte kõige parem. Kodustele saadab "laps", "sõber", ... teate, et mingil moel hätta jäänud (paljaks varastatud, politseis vaja kautsion maksta, hotelliarve tasuda, lennukist maha jäänud, ... ) SAADA RAHA! Seni kasutati tekstsõnumeid, mille autentsust väga raske kontrollida. Juba ka esimesed häälkõned, sest TI võimeline sotsiaalmeediast kokkukorjatud helifailide abil inimese häält ja kõneviisi päris hästi järgi aimama - eriti kui ühendus pole kõige parema kvaliteediga. Järgmiseks sammuks video. Alati rõhutakse kiirusele, et poleks aega järgi mõtlema või kontrollima hakata. Kui tekib kahtlus, kas teksti saatja või kõneleja ehtne, esitage kontrollküsimus - eelnevalt kokkulepitud või selline, mida ainult teie kaks teate, mingi tüüpiline kodulooma nimi ei sobi.

Eestlasi on siiamaani kaitsnud meie keele keerulisus ja kõnelejate väike arv. Majanduslikult lihtsalt palju efektiivsem tegeleda inglisekeelse maailmaga, kus nii inimesi kui raha mõõtmatult rohkem. Paraku leidub ka kohalikke tegutsejaid, kes emakeeles kodus.

Kokkuvõttes kehtib reegel: Kui mingi pakkumine tundub liiga hea, olgu see investeerimine või mees/naine kohtinguäpis siis seda ta 99.9% juhtudest ka on. Mõõtmatult suurem võimalus jääda ilma rahast või saada murtud süda või mõlemad kui äkkrikastuda või elu armastus leida. Inimesed on ilusad ja head võib kehtida tavaelu pisiasjades aga mitte finantsmaailmas või kohtinguäppides, seal kipub kahjuks olema helesiniseks unistuseks, mille peale kurikaelad mängivadki.

P.S. Ei maksa ära unustada, et eksisteerivad ka legaalsed petusüsteemid nagu Loto ja Kasiino, mis põhinevad inimestele petlike lootuste pakkumisel!

2 comments:

  1. See on jah natuke isegi müstika, kuidas teinekord täitsa norm inimesed kohe alguses ja suhtluse kujunemise käigus ära ei hauka, et tegu on skeemiga. Aga no nii on ja ei ole mul ilus kah eemalt kaagutada, et "no kuidas saab nii loll olla!" jne - vbl järgmiseks kukun ise säravate silmadega "tööd" tegema, nt puise india aktsendiga "Norra" mentori juhendamisel - krüptoraha eest instakontosid followma vmt. Sest mulle ju makstakse alguses 20 doltsi! (endal seni vastav kogemus puudub, aga üks mu tuttav on oma "taani mentorile" siiamaani 20 dollarit krüptoraha võlgu :) - talle maksti see motiveerimiseks, et tema julgeks omalt poolt suurema summa panustada, "palga" kättesaamiseks. Aga ta lõpetas hoopis suhtluse ja lasi oma hindust "taanlase" seega üle :) )
    See vana hea meetod, et kui miski tundub liiga lihtne ja ilus, et tõsi olla, siis see ka on :) Kindlasti võib olla erandeid (näit. et ongi olemas rikas lesk Botswanas, kes otsustab, et mina olen ainus usaldatav inimene siinpool ekvaatorit ning tõsimeeli tahaks mulle paar milli üle kanda...või ongi olemas keegi, kes mulle 4 tuhhi maksab, tunnise netispassimise ja linkide klikkimise eest), aga vbl ei ole mõistlik sellele erilist panust teha ;)

    ReplyDelete
  2. Mu viimased kogemused on ettevõtte seisukohast. Kõik on super. Mitte kuidagi kontrollitav. Ainus, mis teeb ettevaatlikuks, et on liiga ilus+ ettemaksust keeldumine.
    Kui nad pisut veel nuputaksid, siis saaksidki raha kätte. Õudne. Ja mitte midagi, peale ettevaatlik olemise teha ei saa.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!