Wednesday, February 21, 2024

🧑‍🦽Mis toimub???🤔

Juttu tuleb "tervisehädadest". Ma tükk aega kaalusin kas kasutada jutumärke või mitte, sest võrreldes enamuse inimestega, eriti veel minuvanustega, tundub järgnev kurtmine tühikargamine või näitlemine tähelepanu nimel. Eks te otsustage, ons need hädad jutumärke väärt või mitte.

Igatahes eelmine reede hakkas töö juures täitsa asja eest teist taga põlv tunda andma. Algul niisama natuke valus aga vähehaaval läks hullemaks. Lõpuks lonkasin ja üritasin võimalikult vähe ringi liikuda. Varem on ikka vahel valus olnud kuid mõistlikel põhjustel: karates keegi jalaga põlvekõõlustesse virutanud, suusatades kukkunud ja väänanud, liiga ägedalt painutanud, ... jne ... Ei olnud ka üks või teine kõõlus külje pealt, terve põlv ümbertringi valus nii liigese liikudes kui peale astudes. Vedasin kuidagi päeva lõpuni, kodus ei saanud koeri jalutama minna. Kaasa algul lausa kahtlustas, et simuleerin, mul ju pole kunagi selliseid hädasid. 

Tuleb tunnistada, ehmatas päris ära. Mis muud viga, aga teisipäevaks olin suusatamiseks töölt vaba päeva võtnud, kahest peadsest juba kinnimakstud suusapuhkusest rääkimata. Täitsa pekkis kui just enne invaliidiks muutun. Ainus lootus ühel jalal suusatamine ära õppida, polegi tegelt võimatu - tütar vahel nalja pärast teeb tasakaaluharjutuse mõttes. Magama keerasin tuikava põlvega. Hommikul ärgates liigutasin ettevaatlikult, valu ei olnud. Igaks juhuks panin võimalikult vähe raskust vasakule jalale ja lonkasin vetsu. Tundus täitsa tavaline. Hommiku jooksul olin ikka ettevaatlik aga siis unustasin. Alles mõtte peale: kui kohe jooksma ei lähe ei jõuagi enne tööd, sain aru, et liigun juba mõnda aega normaalselt. Häda polnud miskit. Mudisin näppudega põlve siit ja sealt, ei midagi, nagu oleks unes näinud. Aru mina ei saa millega tegu ja kuidas üle öö paranes, kas põlve vastas põõnanud kutsiku soojus ravis ära???

Ega siis sellega lõppenud, samal päeval hakkas tööl algul kaelal ja siis seljal mingi lihas valu tegema. Samas ei tule ette ühtki tegevust ega isegi liigutust, mis mõne soone või lihase võinuks "ära tõmmata".  On see vihje kõrgemalt poolt, et aeg pensile minna??? Ringi liikudes polnud nii paha aga pikali visates hakkas valutama. Täna öösel hoopiski õlalihas. Kas seda tõbe nimetatigi ennevanasti "jooksvaks" kuna liigub ringi mööda keha. Vähemalt ei sega ärkveloleku ajal, samas magama jäämist takistab täiega.

Viimane probleem on halenaljakas, hambad kukkusid suust välja🙄 Sõin mina kuivatatud aprikoose, mis kohati iirise konsistentsiga. Äkki tajusin, suus kuidagi kummaliselt palju ruumi. Keelega katsudes ühel pool pikalt vaid paar könti tunda. Hea, et ei jõudnud aprikoosi alla neelata, otsi siis pärast oma hambaid järgmine päev noa ja kahvliga junnidele disektsiooni korraldades. Sülitasin nätsutatud aprikoosid pihu peale. Implanti kroon (ehk kolm keraamilist hammast) ilusti ühes tükis vaatasid mulle läbimälutud aprikoosimassist vastu. 

Söödava kraami panin nahka ja jooksin hambad pihus nutuga kaasale kurtma. Olles elu jooksul hullemaidki asju näinud vastas too külma rahuga: mis sa näitad neist, pane suhu tagasi. Esimese hooga pidasin halvaks naljaks, aga tegelt ka, miks mitte. Implantide keraamilised kroonid ongi liimiga titaanpoltide otsa kinnitatud. Igal juhul parem lahendus kui jätta voodilauale, kust kass võiks need pihta panna. Algatuseks loputasin suu ja kroonid korralikult ära.  Proovisin ja paari katsega läksidki ilusti tagasi. Natuke õrnalt surudes klõpsasid paika. Hambaarstile pean vist ikka minema, ehkki võiks ka ise paika panna sellesama epo liimiga, millega suusad parandasin😁

Sihukesed tervisehädad siis kimbutasid mõne viimase päeva jooksul. Ei ole minagi roostevabast terasest ja teemantitest, aeg kipub siit ja sealt kulutama. Kui põlv rohkem tunda ei anna lähen teisipäeval mäele, sõidan natukene ettevaatlikult suu kinni, et hambad lumme ei pudeneks🤪

6 comments:

  1. Oma hammastel võiks kah olla see funktsioon, et kui murdub ära/kukub küljest, paned tagasi ja toimib jälle :)) Kohe hea meel oli lugeda, et klõpsti tagasi läksid.
    Minu vanaema rääkis kunagi loo, hääles helisemas püha õudus, kuidas ta poes kassas hakkas raha otsima, kummardas tengelpunga kohale ja valehambad kukkusid pihku. Et õnneks müüja vist ei märganud...:)
    Põlv on jah nii liikuv moodul meie kehas, et teinekord ei teagi, miks pagana pärast ta valutab - pole justkui midagi valesti teinud. Aga vbl põlv teab hästi seda vale nurka, mille all ta öösel 7 mintsa oli, kui sina sügavas Issanda rahus und magasid. Igatahes tore, et paremaks läks ja mina ise usun küll, et kui sina põlvele vahel suusamäel koormust annad, siis tema vastutasuks teenib sind ausalt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haikaladel veel parem, tagant kasvavad uued muudkui peale. Täna hambaarst puhastas korralikult ja pani uue tsemendiga kinni, minu epoxy mõtte peale vangutas ainult pead: igasugu hulle nähtud aga seni pole keegi veel ise hambaid suhu liiminud😁

      Põlv pidas kenasti vastu nagu järgmisest postitusest võib näha. Miks juhtus on täielik müsteerium. Teeb murelikuks, võib lambist suvaliselt ebasobival ajal juhtuda.

      Delete
    2. tegelikult (Inglismaal, aga olen mujaltki kuulnud):
      https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/may/30/superglue-self-extraction-diy-dentistry-britain-nhs-dental-treatment

      Delete
  2. See implantaatide jutt on huvitav, ma algul arvasin, et kasutasidki mingit liimi lisaks :D, alles epo liimi kohapeal sain aru, et siiski mitte.

    ReplyDelete
  3. Ära sina vähemalt laiali lagunema hakka. Oled meieealiste seltskonnas üks suur eeskuju, kuidas kaua ja täisväärtruslikku elu elada. Loodan, et saad oma probleemisdest jagu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paistab, et praegu on kõik kenasti tagasi paika loksunud. Kolm päeva suusatamist üle 200 kildi kokku ja täna hommikune 8K jooksu, enesetunne igati tipp-topp!

      Delete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!