Wednesday, February 10, 2010

Euroopa Finantskriis?


Lihtsalt öelduna: Euroopas on oodata finantsilist kokkukukkumist! Just nii kirjutatakse Stratfori Euroopa finantsolukorda peegeldavas uuringus "Germany's Choice". Vaevalt situatsioon nii kriitiline on aga lugedes artiklit pole ka rõõmustamiseks põhjust.

No kas tõesti pole enam kohta maailmas, kus ei peaks muretsema, et kohe-kohe mingitsorti majanduslik katastroof saabub. Autorite arvates on probleemi põhiolemus selles, et eurotsooni võeti omal ajal vastu riigid, kelle majandusealased arusaamised sugugi ei sarnane vägagi distsiplineeritud Sakslaste omadega. Nende niinimetatud "Club Med" riikide all peetakse silmas
Portugali, Hispaaniat, Itaaliat ja Kreekat. Ka Iirimaal pole seis roosiline aga nendel on ajalooline kogemus raskest olukorrast välja rabeleda.

Samas kui mitmete riikide näitajad ei täitnud Maastrichti kriteeriume käitus Kreeka eriti küüniliselt võltsides oma statistikat, et eurotsooni pääseda. Praeguseks on Kreeka kohal finantskriisi tormipilved, riigi pankrott paisab horisondil ja ilma massiivse abita Saksamaa poolt see ka saabub. Samas pole sakslased eriti vaimustatud aitamisest, ehkki majanduslikust küljest vaadates oleks õige nii Kreekal kui Portugalil lasta pankrotti minna. Lisaks "Club Med" riikidele on ka Belgia ja Prantsusmaa nadis seisus. Mitme riigi pankrott tooks aga kaasa kogu eurotsooni kriisi ja olulise nõrgenemise.

Seega paistab, et sakslastel ei jää miskit muud üle kui hakata eurokoormatega veoautosid Ateena poole saatma. Ja mitte ainult Ateena vaid ka teiste hädasolevate riikide poole, sest 2010 aastal on kogu eurotsoonil vaja laenata 2.2 triljonit eurot (lõviosa sellest vajavad "Club Med" riigid). Aga seekord ei kavatse sakslased raha niisama kinkida, saades vastu õiguse omada kaalukat sõna abisaajate finantspoliitika üle otsustamisel. Nagu mainiti saavutavad sakslased oma tšekiraamatuga lõpuks seda, mida mõõgaga neljakümnendail ei suudetud. Vähehaaval hakkab ilmet omandama Euroopa Liidu nimeline Suur-Saksamaa.

Nagu varemgi olen mitu korda maininud ootame, vaatame mis saab. Samas kerkib üles küsimus kaua jaksab Saksamaa teisi euroopa riike välja upitada. Nood peavad kas ise suutma ennast majanduslikult vastutustundeliselt juhtida või peavad tõepoolest laskma Sakslastel korra majja lüüa:)

2 comments:

  1. Soome ka teatas, et peaks pensionäridel ja töötutel abiraha töstma 20 % vörra, kuna elamine (ûûr,söök,teenused) on läinud nii kalliks.
    Aga Eestis ei taheta midagi tösta.
    Prognoos 2015 aastaks, et hinnad töusevad veel.
    Iseseisvus on rikkus! Mina kûll ei usu, et liitumine euroga tooks Eestile investoreid.

    ReplyDelete
  2. Ausalt öelda kahtlen, et üheski riigis enam pensione või abirahasid tõstma hakatakse (ainult ehk niipalju, et kompenseerida inflatsiooni). See pole lihtsalt majanduslikult võimalik.

    Selleks ajaks kui mina pensiikka jõuan on karta, et suures osas tuleb loota vaid iseendale. Tore kui riik toetab aga kindlam ikka kui ise endale seljatagune loodud.

    ReplyDelete

Kõik kommentaarid ootavad modereerimist!